Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Αντώνη Ν. Φράγγου : Ο Μονταλμπάνο καθαρίζει, κυριολεκτικά, για το FBI

 Στην τελευταία περιπέτειά του ο Σικελός επιθεωρητής έρχεται αντιμέτωπος με νονούς της Μεσογείου και βγαίνει νικητής!

Το ενδιαφέρον με τον «Μάγειρα του ‘Αλκυόνη’» είναι πως ο Αντρέα Καμιλέρι το προόριζε για σενάριο ιταλοαμερικανικής ταινίας. Καθώς αυτή η προοπτική δεν ευοδώθηκε, ο συγγραφέας το μετέτρεψε σε μυθιστόρημα, το οποίο στα καθ’ ημάς κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Φωτεινής Ζερβού.

Μάλιστα σε μια δεύτερη σημείωσή του στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας τονίζει πως «μολονότι ο Μονταλμπάνο έχει μια ενεργητικότητα που σήμερα ούτε να την ονειρευτεί μπορεί» και η συνάντηση διάφορων μπος δεν χρειάζεται να γίνει σε μια γολέτα με τα σημερινά μέσα επικοινωνίας που διαθέτουμε, παρ’ όλα αυτά η γλώσσα είναι εντελώς σύγχρονη. Τούτων λεχθέντων έχουμε, όντως, μια πλοκή που εμπλέκει νονούς, την ιταλική αστυνομία και το FBI.

Πρώτο δραματικό γεγονός στην ιστορία είναι η αυτοκτονία ενός απολυμένου οικογενειάρχη στην αποθήκη ναυπηγείου. Το διεφθαρμένο αφεντικό του, ονόματι Τζοτζό, έχει διώξει αρκετούς εργάτες και υπάλληλους για να πετύχει υψηλότερα ποσοστά κέρδους. Ο επιθεωρητής αναλαμβάνει δράση, και μάλιστα κρατά ουδέτερη την αστυνομία όταν απεργοί ξυλοκοπούν μπράβους της εταιρείας. Γι’ αυτό και ελέγχεται από τον ανώτερό του, όπου ο Καμιλέρι -συγγνώμη, ο Μονταλμπάνο- υπονομεύει με εξαιρετικό χιούμορ τη συζήτηση.

Τούτων δοθέντων, ενώ ο τελευταίος επιθυμεί αληθώς να δει την αιώνια ερωμένη του Λίβια, συμβαίνουν περίεργα πράγματα: διαλύουν την ομάδα συνεργατών του και αυτός αναγκάζεται να πάρει άδεια μεγάλης διάρκειας. Και ενώ προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, μια εντυπωσιακή γολέτα, η "Αλκυόνη", κάνει την ολιγόωρη εμφάνισή της στο λιμάνι. Ο ίδιος γίνεται μάρτυρας εισόδου στο πλοίο εντυπωσιακών θηλυκών υπάρξεων που μάλλον προορίζονται για επαγγελματίες συνοδοί πολυτελείας.  Ένα πλεούμενο πορνείο; Μια χαρτοπαικτική λέσχη;  Ίσως.

Και ενώ προσπαθεί να καταλάβει τι τρέχει με την αποδιοργάνωση του τμήματός του, ένθα οι στενοί του συνεργάτες Αουτζέλο και Φάτσιο μετατίθενται σε άλλες περιοχές και, ενώ ο ίδιος θεωρείται από επίσημα χείλη αποτυχημένος, συναντιέται με πράκτορα του FBI που τον βάζει στο κόλπο: όλη η κατασκευασμένη πλεκτάνη έχει να κάνει με την "Αλκυόνη" και την εκεί προγραμματισμένη συνάντηση μερικών μπος που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Μεσογείου. Υπάρχει έτοιμο σχέδιο, εκπονημένο απ’ τον Αμερικανό πράκτορα, και ο Σάλβο καλείται να παίξει έναν δευτερεύοντα πλην κομβικό ρόλο στη σύλληψη των μεγάλων κεφαλών.

Όλη αυτήν την ώρα ο Καμιλέρι δείχνει να απολαμβάνει την αργή εξέλιξη της ίντριγκας κρατώντας, τρόπον τινά, σε εγρήγορση το αναγνωστικό κοινό, ενώ διευθύνει τους χαρακτήρες του με προεξάρχοντα τον επιθεωρητή σε φαινομενικά ατέρμονες συζητήσεις και πράξεις που δεν οδηγούν πουθενά, μέχρι να κορυφώσει το δράμα στις τελευταίες πενήντα σελίδες!

Ύστερα από 30 βιβλία για τον Σάλβο του και δέκα εκατομμύρια πωλήσεις, ο Καμιλέρι δεν έχει να αποδείξει τίποτα.  Έχει πληρώσει και με το παραπάνω το χρέος του. Γι’ αυτό και εμείς απολαμβάνουμε οποιαδήποτε ιδέα ρίχνει στο χαρτί.

INFO- ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Αντρέα Καμιλέρι

«Ο μάγειρας του 'Αλκυόνη'»

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 298

Τιμή: 9.99 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου