Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Ο Αργύρης Σφουντούρης μιλάει για το Δίστομο

 

Το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης-Αρχείο Πολέμου 

 

σας προσκαλεί 

Σάββατο 26 Ιουνίου  2021 στις 19:00 ώρα Ελλάδος μέ Zoom

 

σε μια εκδήλωση 

 

με θέμα

 

«Δίστομο 1944: μέσα από τα μάτια του Αργύρη Σφουντούρη»

μια συζήτηση

 

τον Αργύρη Σφουντούρη 

με την  Τόνια Μασουρίδου 

προλογίζει:  

η διευθύντρια των εκδόσεων «Βεργίνα» Ευγενία Ασημακοπούλου-Τσαλπαρά

 

                                                                                                      Topic: Το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης-Αρχείο Πολέμου 

                                                                                                      Time: Jun 26, 2021 07:00 PM Athens

 

                                                                                                                                                                                      Join Zoom Meeting

                                                                  https://us02web.zoom.us/j/82415741767?pwd=aXVXRDhsdi9vejBWSDkrTk00ZDNOdz09

                                                                 Meeting ID: 824 1574 1767

                                                                  Passcode: 633063

 

                                                                                                                                 Eισαγωγή

Η 10η Ιουνίου, κάθε 10η Ιουνίου,  δεν είναι επέτειος, αν με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε ένα «αξιόλογο» και «αξιομνημόνευτο» γεγονός. Κάθε 10η Ιουνίου είναι ημέρα μνήμης, δηλαδή μια μέρα που δεν μπορούμε να μην θυμόμαστε τη μεγάλη σφαγή του Διστόμου, ενός εγκλήματος που δύσκολα συναντά κανείς ξανά στα χρονικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην αποψινή μας εκδήλωση έχουμε τη μεγάλη τιμή να βρίσκεται μαζί μας ο κύριος Αργύρης Σφουντούρης, ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο να ενσαρκώσει τη μνήμη εκείνης της μέρας, μετατρέποντας το προσωπικό βίωμα σε ένα θεμελιώδες ερώτημα για την πολιτική των κρατών, εν τέλει για την ίδια την ανθρώπινη φύση.

 

 

                                                                                                 O Eισηγητής  Αργύρης Σφουντούρηs

 

Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε στο Δίστομο το 1940. Στη μεγάλη σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944 έχασε τους γονείς και το σπίτι του. Ο ίδιος επέζησε τυχαία, μαζί με τις τρεις αδερφές του,  και για μερικά χρόνια έζησε σε ορφανοτροφεία. Από εκεί, το 1949 εστάλη στο χωριό Πεσταλότσι της Ελβετίας. Σπούδασε πυρηνική φυσική, αστροφυσική, φιλοσοφία και παιδαγωγική και εργάστηκε ως καθηγητής. Μετέφρασε και παρουσίασε Έλληνες λογοτέχνες σε γερμανόφωνες χώρες. Το 1994 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Τα Διστομίτικα», ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και γερμανόφωνα περιοδικά. Έχει εκδώσει βιβλία με αστρονομικά θέματα και φωτογραφίες από την Ασία και την Αφρική του 1980. Η ζωή του έγινε κινηματογραφική ταινία από τον StefanHaupt το 2006 με τίτλο «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη». Το 2015 εκδόθηκε το βιβλίο του «Πενθώ για τη Γερμανία, το παράδειγμα του Διστόμου». Στην βιογραφία του βασίστηκε και το βιβλίο του Πάτρικ Ζάιμπελ «θα μείνω για πάντα εκείνο το τετράχρονο αγόρι» (μετάφραση: Παναγιώτης Μούκας, εκδ. Βεργίνα, 2018). 

                                                                                                     

                                                                                                             Ευγενία Ασημακοπούλου- Τσαλπαρά

 

Η Ευγενία Ασημακοπούλου- Τσαλπαρά γεννήθηκε στα Χανάκια Πύργου Ηλείας. Τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Πύργου και στη συνέχεια σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Α. Π. Θ.  

Από το 1977 εργάστηκε στις εκδόσεις «Βεργίνα» ως υπεύθυνη σειράς μεθόδων αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, βιβλίων για την εκπαίδευση, επιμελήτρια κειμένων και μεταφράστρια. Από το 2006 είναι υπεύθυνη της ελληνικής λογοτεχνίας και το 2011  ανέλαβε τη διεύθυνση του Εκδοτικού Οίκου «Βεργίνα». Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

 

                                                                                                           Τόνια Μασουρίδου

 

Η Τόνια Μασουρίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου εδώ και αρκετά χρόνια, στον τομέα των δημοσίων σχέσεων αλλά και ως μεταφράστρια και κειμενογράφος.  Έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Τερζόπουλου, Καστανιώτη, Πατάκη, Εξάντα, Κότινο και τις εκδόσεις Παρισιάνου.

Επίσης για επτά χρόνια παρουσίαζε στον πολυβραβευμένο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «n g r a d i o» την εκπομπή «Ταξιδεύοντας με τις τέχνες», με συνεντεύξεις από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης .

Εκπομπές έχει κάνει επίσης στο ελληνικό ραδιόφωνο του Μόντρεαλ και έχει συνεργαστεί με την καναδική τηλεόραση στη δημιουργία ελληνικών ντοκιμαντέρ.   Με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έχει οργανώσει φεστιβάλ κινηματογράφου και εκθέσεις βιβλίου.

 Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Λέξη», «Γυναίκα», «Νέα Πορεία», «Βιβλιοφιλία» καθώς και σε λευκώματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο ένθετο «Φιλολογική Βραδινή».

Έχει κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία:

«Γλυσίνα ακουμπισμένη σε πεύκο» (εκδόσεις Μαΐστρος), «Ένα χελιδόνι, μια ηλιαχτίδα και τα πρώτα μηνύματα χαράς» (εκδόσεις Πασχαλίδη),  «Στην εποχή της γιαγιάς Πελαγίας»  (εκδόσεις Παρισιάνου), «Επτά μελωδικές ιστορίες» (εκδόσεις Παρισιάνου) και τη συλλογή διηγημάτων «Η ταξιδιώτισσα του τρένου και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Βεργίνα).

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου