Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η ΕΛΛΕΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

Η ΕΛΛΕΤ συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάγκη διατήρησης κατά χώραν των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Με την συμβολή της ΕΛΛΕΤ, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε χθες σχετικό άρθρο, αναγνωρίζοντας την σημασία του θέματος και την διεθνή διάστασή του. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ και ιστορικός, Κώστας Σταματόπουλος σε δηλώσεις του στο άρθρο επισημαίνει:

«‘Όλοι οι ειδικοί, χωρίς εξαίρεση, επιβεβαιώνουν ότι ένας αρχαιολογικός χώρος τέτοιας πολυπλοκότητας δεν μεταφέρεται και ότι μια τέτοια επιχείρηση αναμφίβολα συνεπάγεται την καταστροφή πολλών ευρημάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα χάσουν την αυθεντικότητα αλλά και την αξία τους για την Επιστήμη».

«Όσον αφορά το επιχείρημα της οικονομίας και των καθυστερήσεων, ισχύει το αντίθετο: η απόσπαση σημαίνει περαιτέρω ανασκαφή των ρωμαϊκών και ελληνιστικών στρωμάτων, τρία μέτρα κάτω από το βυζαντινό επίπεδο, προκαλώντας έτσι νέο κόστος. Στην πραγματικότητα, το μετρό θα μπορούσε κάλλιστα να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παράδοση του σταθμού Βενιζέλου ένα ή δύο χρόνια αργότερα, το διάστημα που απαιτείται για να κατασκευαστεί ο σταθμός με σεβασμό στα ευρήματα αυτά».

Το άρθρο καταλήγει: Μια ματιά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι πράγματι αρκετή για να μας πείσει για τη σημασία αυτής της ανακάλυψης. Έχοντας πληγεί από μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά το 1917, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα έχει ανακαλύψει ξανά, κατά τύχη, λόγω των κατασκευαστικών έργων του μετρό, ολόκληρο μέρος της ιστορίας της. Πρέπει να το στερηθεί για πάντα;

Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας Le Figaro: https://www.lefigaro.fr/culture/l-exceptionnelle-ville-byzantine-decouverte-sous-le-sol-de-thessalonique-est-menacee-de-destruction-20210623  

Μετάφραση του άρθρου στα ελληνικά θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΕΤ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28, 10558 Αθήνα

Τηλ. 210-3225245

www.ellet.gr

elet@ellinikietairia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου