Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

ΣΕΝΕΓΑΛΗ 1 – ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ

 Των Κώστα Ζηρίνη - Ισαβέλλα Μπερτράν 

 

Όλη η ζωή στο Μ’μπουρ συνοψίζεται στην παραλία του.. Μια παραλία σε οργασμό. Μια αέναη κίνηση ανθρώπων απορροφημένων σε κάθε είδους δραστηριότητες. Ψαράδες που μαζεύουν τα δίχτυα τους, γυναίκες που καπνίζουν σαρδέλες, εργάτες που συλλέγουν γαστρόποδα σπάζοντας όστρακα. Απερίγραπτη η οσφραντική επίθεση από την ψαρίλα. Ασύλληπτος ο αριθμός των μυγών. Μα πάνω απ’ όλα καταιγιστική η ένταση των εικόνων.

 

Ογδόντα χιλιόμετρα πιο νότια, η Ν’ντανγκάν εδράζεται μέσα στο δέλτα του Σινέ-Σαλούμ, τόπος συνάντησης των δύο ομώνυμων ποταμών - του Σινέ και του Σαλούμ - τα οποία λόγω της ασήμαντης κλίσης του εδάφους και της συνεπακόλουθης πολύ αργής ροής τους προς τον ωκεανό, διακλαδίζονται σε αναρίθμητους παραπόταμους, φτιάχνοντας καθ’ οδόν προς την εκβολή τους έναν δαιδαλώδες οικοσύστημα από μαγκρόβια βλάστηση, κατοικημένα νησιά, μυριάδες πουλιά, και υδάτινα μονοπάτια.

 

Πατάτε εδώ:

 

ΣΕΝΕΓΑΛΗ 1 – ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν

 

και πάμε να περιπλανηθούμε παρέα στην ακτή της Σενεγάλης, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της που ξυπνάνε, δουλεύουν, τρώνε και κοιμούνται με μόνιμη θέα τον Ατλαντικό, απ’ όπου και αντλούν τον επιούσιο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου