Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

O απορυπαίνων να πληρώνεται




Με δεδομένο ότι μια εικόνα αξίζει για 1000 λέξεις, θέλω να υποθέτω ότι η  μισή  αξίζει για 500  !  Και μια τέτοια είναι η εν όψει εικόνα,  πετσοκομένη ομολογουμένως, που τραβήχτηκε από ΙΧ διερχόμενο από το χώρο συγκέντρωσης των αγροτών της Παιανίας(23.2.14), στα πλαίσια των  αγροτικών κινητοποιήσεων αυτής της περιόδου.

Το πανό που εκθέτουν οι αγρότες λέει : ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, και έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Όσοι αναγνωρίζουν την εγκυρότητα της οικολογικής/δημοκρατικής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», πρέπει προφανώς να αναγνωρίζουν και την εγκυρότητα  της συγκεκριμένης αρχής από την ανάποδη :  Δηλαδή ότι αυτός που απορυπαίνει τη κοινωνία και τη φύση, αυτός που δρα καθαρτήρια, πρέπει να πληρώνεται ! Κι αυτό στη συγκεκριμένη κοινωνία μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές, όπως είναι π.χ η οικονομική στήριξη της περιαστικής γεωργίας από το κράτος…

Για το ζήτημα έχω αναφερθεί σε διάφορα γραπτά μου από την εποχή του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.…Εδώ όμως θα ήθελα να τονίσω ότι η οποιαδήποτε γεωργική δραστηριότητα – παρά την 100% βεβαιότητα του πανό- δεν συνιστά παράγοντα απορύπανσης ή διασποράς των ρύπων σε ευρύτερες επιφάνειες.  Η χρήση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων νοθεύει τη λειτουργία της απορύπανσης, η οποία επιτελείται στο ακέραιο μόνο από καθαρές οικολογικές καλλιέργειες στην περίμετρο – ή ενδεχομένως και μέσα στον ιστό – της πόλης. Μια τέτοια δραστηριότητα είναι αυτή που διαδραματίζεται στο κτήμα Αρβανίτη στα Κιούρκα της Αττικής – όπου και το «άντρο» της Σχολής Οικολογικής Γεωργίας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου