Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μαραθώνας : Πολιτιστικό Τοπίο διεθνούς σημασίας





Τον Μαραθώνα ως πολιτιστικό τοπίο παγκόσμιας σημασίας, επέλεξε να προβάλλει η UNESCO στο Παρίσι σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού με την σημαντική έκθεση “ΜΑRΑΤΗΟΝ: Cultural landscape / Paysage Culturel”. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, 4-19 Μαρτίου, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι, στο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής Hall Ségur. Χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μαραθώνα – μέσα από 20 εντυπωσιακά πανώ ύψους 4 μέτρων – που παρουσιάζουν μοναδικά στιγμιότυπα από τον ιστορικό τόπο (μνημεία και ιστορία, φυσικό τοπίο και βιοποικιλότητα, κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών και διεθνείς μαραθώνιοι δρόμοι, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις κ.α.) και εύληπτο πληροφοριακό υλικό στα  αγγλικά και γαλλικά. 



Στόχος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ είναι η σύνδεση του διεθνούς ονόματος του Μαραθώνα με τον ιστορικό τόπο και η προώθησή του ως πολιτισμικό "σύνολο".
Τονίζοντας την ιστορική, την πολιτισμική, την περιβαλλοντική και την αθλητική του σημασία και υπενθυμίζοντας την άρρηκτη σχέση του  δημοφιλούς Μαραθωνίου δρόμου με τον τόπο καταγωγής του, ο Μαραθώνας προωθείται ως προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει τον περιπατητικό, φυσιολατρικό, ιστορικό, αθλητικό τουρισμό. Τίθενται έτσι οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με άξονες τον σεβασμό προς το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον και τον ιστορικό του χαρακτήρα, με  απτά ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου και τους κατοίκους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η ΕΛΛΕΤ υλοποιεί στον Μαραθώνα το δίκτυο περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών «Μονοπάτια Πολιτισμού».  



Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Μαραθώνα. Με δωρεές συνέβαλαν ιδιώτες και Έλληνες της διασποράς, ενώ χορηγός εκτυπώσεων ήταν η εταιρεία Polichromo.   



Άμεση και αποτελεσματική ήταν εξάλλου η ανταπόκριση των πολιτών του Μαραθώνα, ειδικών επιστημόνων, φωτογράφων και μιας σειράς σημαντικών φορέων στο κάλεσμα της ΕΛΛΕΤ για την συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση:  ΣΕΓΑΣ / Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, , Φορέας Διαχείρισης Σχινιά-Μαραθώνα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, AIMSAssociation of International Marathons and Distance Races, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, τα σχολεία της περιοχής κ.α.

Η σύλληψη και τα κείμενα της έκθεσης ανήκουν στην Λυδία Καρρά. Υπεύθυνη οργάνωσης: Κ. Στεμπίλη (  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου