Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το «Θέατρο μπορεί να σκοτώσει» τις «τρεις αδελφές» του Τσέχωφ…..





 Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει (τις Κυριακές του Μαρτίου, ώρα 18.00) την παράσταση της ομάδας Theater can kill“Τρεις αδελφές  μόνο...” , εμπνευσμένη από το έργο του Άντον Τσέχωφ «Οι τρεις  αδελφές», σε κείμενο και σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκη.



Σύμφωνα με το Σκηνοθετικό σημείωμα:



Η  Όλυα, η Μάσσα κι η η Ειρήνα, δισεγγονές των ομώνυμων ηρωίδων του Τσέχωφ, έχουν ενηλικιωθεί στη διάρκεια των μετεπαναστατικών χρόνων, έχουν βιώσει την εσωτερική φθορά του υπαρκτού σοσιαλισμού και την πτώση του κι είναι σήμερα μετανάστριες στην Ελλάδα της κρίσης.  



Όπως οι μακρινές προγιαγιάδες τους έτσι κι αυτές ζουν εκατόν-δώδεκα  χρόνια μετά, ένα «τέλος εποχής». Τότε είχε ξεκινήσει η παρακμή της παλιάς αριστοκρατίας της επαρχίας, των εύπορων ρώσων φεουδαρχών οι οποίοι πουλούσαν πλέον τα απέραντα κτήματά τους και μετακόμιζαν στη Μόσχα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της απέραντης χώρας τους.  Ήδη οι ιδέες της επανάστασης είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ανάμεσα στους πιο τολμηρούς πολίτες και μπορεί κανείς να τις ανιχνεύσει στο έργο του Τσέχωφ.
Ένας αιώνας ακολούθησε που έφερε στη χώρα κυριολεκτικά μία λαίλαπα.  Παραδόσεις και συνήθειες αιώνων ανατράπηκαν μαζί με τις πολιτικές και τις κοινωνικές δομές. Οι παλιοί Ρώσοι αριστοκράτες που απολάμβαναν την ραστώνη τους πίνοντας τσάι ή βότκα, παίζοντας χαρτιά, ακούγοντας μουσική από τις περιφερόμενες μπάντες  κι ανοίγοντας κάθε λογής ανόητη συζήτηση έδωσαν τη θέση τους σε γενιές από μάρμαρο κι από ατσάλι κι όλος ο κόσμος ήταν στραμμένος προς αυτή τη χώρα που επιχειρούσε το αδύνατο. Να κυβερνηθεί με έναν δίκαιο και ισότιμο για όλους τους πολίτες τρόπο μακριά από τις παλιές προκαταλήψεις και τις προκλητικές ανισότητες, ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Όμως ο υπαρκτός σοσιαλισμός αποδείχτηκε εντέλει ουτοπία κι η πτώση του έκανε τόσο θόρυβο όσο  είχε προκαλέσει η εμφάνισή του.


Αν οι ηρωίδες του Τσέχωφ έρχονταν  στο σήμερα, τι θα είχε μεσολαβήσει;   Η Νατάσα θα είχε βέβαια πουλήσει το αγαπημένο πατρικό σπίτι στην επαρχία αφού ήδη στο έργο, το έχει βάλει ο Αντρέι υποθήκη. Οι κόρες των κοριτσιών θα είχαν μεγαλώσει στις πόλεις κι ίσως οι εγγονές τους να είχαν γεννηθεί στην Πετρούπολη ή στη Μόσχα. Θα είχαν σπουδάσει όπως οι προγιαγιάδες τους και θα δούλευαν σε σχολεία ή σε επιχειρήσεις. Με την πτώση του καθεστώτος, οι τελευταίες της ρίζας τους  θα είχαν φτάσει σε τόσο μεγάλη φτώχεια ώστε να επιχειρήσουν την μετανάστευση. Η αγαπημένη νοσταλγική φράση του Τσέχωφ για τον κόσμο που θα είναι τελείως αλλιώτικος μετά από εκατό χρόνια έρχεται αναγκαστικά κι επώδυνα στη σκέψη μας.

Οι τρεις αδελφές αλλιώτικες ίσως αλλά και ίδιες με τις προγιαγιάδες τους, ονειρεύονται για άλλη μια φορά να γυρίσουν στη Μόσχα, εργάζονται σκληρά, βιώνουν την απώλεια των ελπίδων τους και παραδίδονται στη μοίρα τους που διαρκώς τις θέτει αντιμέτωπες με έναν όμορφο αλλά ανάλγητο κι απρόβλεπτο κόσμο.



Μια παράσταση της ομάδας «Theater can kill»



Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκη

Μουσική επιμέλεια: Η ομάδα

Φωτισμοί: Δημήτρης Παντελιάς

Video-Αφίσα: Κορνέλια Κυριάκη

Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη



Διανομή (με αλφαβητική σειρά)



Ειρήνα: Δώρα Γιαγτζίδου

Όλυα: Μικαέλλα Θεοδουλίδου

Μάσσα: Κορνέλια Κυριάκη


ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά



ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ


Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 5  ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))

Πολυχώρος VAULT

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)

Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

Email: vaulttheatre.gr@gmail.com








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου