Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Επανεμφάνιση του ραδιενεργού Καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης









    Eρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Τάσος Κουράκης τον ΥΠΕΚΑ και τον  Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το Καίσιο:

 «Η πρόσφατη αλλαγή στο μείγμα καύσιμης ύλης που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά στην Βόρεια Ελλάδα, συνέπεια της αύξησης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα του ραδιενεργού Καισίου, σύμφωνα με επίκαιρη μελέτη του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Radioactivity, ήρθε δε στη δημοσιότητα μετά απο αναφορές του ηλεκτρονικού τύπου και ανακοινώσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το επίπεδο ακτινοβολίας του Καισίου 137 (137Cs) στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο κατά τον περασμένο χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 137Cs που διέρρευσε την περίοδο του Τσερνομπίλ (1986) βρίσκεται ακόμη στο έδαφος και στα οικοσυστήματα όλης της Ευρώπης και μπορεί η ραδιενεργός δόση που προκαλεί σήμερα το ραδιενεργό καίσιο του εδάφους να είναι αμελητέα, η επανεμφάνισή του όμως στην ατμόσφαιρα προκαλεί ανησυχίες και ερωτηματικά.
Το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, αξιολογώντας τις περσινές μετρήσεις του διαπίστωσε ότι το 137Cs εμφανίστηκε μόνο τη χειμερινή περίοδο και συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση κατά 13-25% των μικροσωματιδίων (PM10 & PM2.5).

Η αύξηση στις τιμές των μετρήσεων συνδέεται ευθέως στην εργασία των εξειδικευμένων επιστημόνων του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ με την καύση προϊόντων βιομάζας και ειδικά ξύλων από τα δάση της κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία είχαν «αποθηκεύσει» ραδιοκαίσιο στον κορμό των δέντρων τους την περίοδο του Τσέρνομπιλ.
Το συμπέρασμα του ΑΠΘ ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι τιμές 137Cs στην ατμόσφαιρα εμφανίζονται αυξημένες κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, οπότε οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη θέρμανση περισσότερες ώρες.

Επειδή:
-                      Είναι σαφές πως η στροφή των πολιτών προς τη δασική ξυλεία ως εναλλακτική καύσιμη ύλη είναι απόρροια της αύξησης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, έρχεται δε να προστεθεί σε μια μακρά λίστα αρνητικών έως καταστροφικών συνεπειών του εν λόγω οικονομικού μέτρου το οποίο η κυβέρνηση αρνείται επιδεικτικά να αποσύρει.
-                      Η ραδιενεργή μόλυνση από την καιόμενη βιομάζα γενικά δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία όταν περιορίζεται στην εξωτερική ακτινοβόληση (δόση αμελητέα), αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη μέσω του εισπνεόμενου καπνού και των αεροζόλ (εσωτερική ακτινοβόληση).
-                      Δημιουργείται ένα ανοικτό ζήτημα με την έλλειψη στοιχείων για τις τιμές του 137Cs  σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς πλην της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας δεν γίνονται μετρήσεις του στοιχείου αυτού.

Ερωτώνται οι  Υπουργοί :

  • Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να καταρτίσουν χρονοδιάγραμμα και να προβούν σε αντίστοιχες μετρήσεις των τιμών του ραδιενεργού Καισίου στην ατμόσφαιρα της υπόλοιπης χώρας, προκειμένου να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη αυτού του πιθανά επικίνδυνου για τη Δημόσια Υγεία φαινομένου;
  • Προτίθεται το Υπουργείο να συνυπολογίσει τον παράγοντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ραδιενεργό Καίσιο, ως έναν ακόμα επιπρόσθετο λόγο, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάργηση του πολλαπλά επιζήμιου ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου