Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Eκδρομή Σπήλαιο Παιανίας – Μουσείο Βορρέ



 Το Σάββατο, 8 Φεβρουαίου 2014, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας   εκδράμει στον Υμηττό, ακολουθώντας το δασικό δρόμο  από Παπάγου προς Σπήλαιο Παιανίας, με τελική κατάληξη το Μουσείο Βορρέ. Στη διάρκεια  μικρής σχετικά πορείας ως το Σπήλαιο Παιανίας, που παραμένει εδώ και λίγα  χρόνια κλειστό  αν και κατέλαβε θέση σε πολλές πινακίδες της ευρείας περιοχής και η διαδρομή προς αυτό φωταγωγήθηκε(!), θα γίνουν σχόλια  για την «εκτατική» οικιστική ανάπτυξη στη  παλιά  πεδιάδα  των Μεσογείων. Σήμερα η  διασπορά   «αστικών»  δραστηριοτήτων  και ιδιαίτερα της εξοχικής κατοικίας  στο συγκεκριμένο χώρο,  εισπράττεται πρωτίστως με την αλλοίωση του τοπίου :  Όμως σε αυτήν   προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες,   όπως είναι η αποδυνάμωση μιας πηγής φρέσκων αγροτικών προϊόντων και η «εκτροπή» του εκδρομικού ρεύματος από τον αθηναϊκό χώρο σε προορισμούς πιο μακρινούς και ενεργειοβόρους….


Το Σπήλαιο Παιανίας (Κουτούκι), βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ., ανακαλύφθηκε το 1928 από κατοίκους της περιοχής , ενώ εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το 1954 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.  Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών  κατασκευάσθηκε τεχνητή είσοδος με τη μορφή σήραγγας στη δυτική πλευρά του σπηλαίου , με  διαδρομή  350 μ.

Στη συνέχεια   στο Μουσείο  Βορρέ  θα δούμε δημιουργήματα  εικαστικής  και λαϊκής τέχνης – εάν και εφόσον έχουμε τη διάθεση και τα 5 ευρώ της εισόδου….


Το Μουσείο Βορρέ (οδός Διαδόχου Κων/νου 1, Παιανία) αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων, κήπων και αυλών, σε έκταση 18 στρεμμάτων. Οι συλλογές του  αριθμούν πάνω από 6.000 αντικείμενα  και καλύπτουν 4.000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας. Το Μουσείο έχει δωρηθεί στο Ελληνικό Κράτος από την οικογένεια Βορρέ, υπό τη μορφή καλλιτεχνικού και πολιτιστικού ιδρύματος.


Το τμήμα που στεγάζει το λαογραφικό Μουσείο, ονομάζεται "Πυργί" και αποτελείται από ένα συγκρότημα 2 παραδοσιακών χωριάτικων σπιτιών, τα υπολείμματα ενός σταύλου και ένα παλαιό πατητήρι από την εποχή της Τουρκοκρατίας.


Τα εκθέματα τα οποία προβάλλονται στο "Πυργί" είναι κυρίως Ελληνικά λαϊκά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σπάνια έπιπλα, λαϊκά χαλιά διαφόρων τύπων, χωριάτικες γούρνες, κιούπια, μυλόπετρες, στόμια πηγαδιών, κεραμικά , αξιόλογες ελαιογραφίες και γκραβούρες που απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας, καθώς και διάφορα  αρχαία ευρήματα.

Η μικρή αυτή περιήγηση στον αττικό χώρο, που οργανώνεται στα πλαίσια των οικολογικών δρώμενων του ΟΦΒΘ (συντονιστής ο Γιάννης Σχίζας) θα κλείσει με (προαιρετική οπωσδήποτε….) επίσκεψη στον ταβερνοχώρο της περιοχής…


Δηλώσεις συμμετοχής :6977 578 747


Εκκίνηση με πούλμαν από Βούλα : ώρα 8πμ


Από Ομόνοια : ώρα 8.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου