Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Διάσημοι συγγραφείς εναντίον Πούτιν για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων




Πάνω από 200 διακεκριμένοι συγγραφείς από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους οι Γκύντερ Γκρας, Σαλμάν Ρούσντι και Μάργκαρετ Άτγουντ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταγγείλουν τους νόμους ενάντια στους γκέι και τη βλασφημία, θεωρώντας ότι καταπατούν την ελευθερία της έκφρασης. Την παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, η ανοικτή επιστολή των συγγραφέων, ήρθε σε μια στιγμή που αθλητές και δημοσιογράφοι  καταφθάνουν στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, πριν από την πλούσια τελετή έναρξης.


Η ανοικτή επιστολή προς τη Ρωσία καταδικάζει τους πρόσφατους νόμους περί γκέι προπαγάνδας και περί βλασφημίας, που απαγορεύουν αντίστοιχα, την «προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» στους ανηλίκους και ποινικοποιούν την θρησκευτική προσβολή. Οι νόμοι αυτοί «θέτουν σε κίνδυνο ειδικότερα τους συγγραφείς», λένε οι λογοτέχνες, και «δεν μπορεί να στεκόμαστε ήσυχοι και να παρακολουθούμε συναδέλφους μας συγγραφείς και δημοσιογράφους να πιέζονται να σιωπούν ή να κινδυνεύουν με διώξεις και συχνά δραστική τιμωρία για την απλή πράξη της κοινοποίησης  των σκέψεων τους».


Eν όψει, έργο της Χριστίνας Παπαβασιλείου
 Σχετικά : "Ομοφυλλόφιλοι/Ομπάμα εναντίον Πούτιν", 14.8.13, http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2013/08/blog-post_14.html




Ανάμεσα στους συγγραφείς υπάρχουν και τέσσερις νομπελίστες, ο Γκύντερ Γκράς, Ουόλε  Σογίνκα, η Ελφρίντε Γέλινεκ και ο Ορχάν Παμούκ, αλλά και αναγνωρισμένοι συγγραφείς από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Άριελ Ντόρφμαν, Κάρολ Αν Ντάφι, Έντουαρντ Άλμπι, Τζούλιαν Μπαρνς, Τζέφρι Ευγενίδης και Ίαν ΜακΓιούαν. Την επιστολή υπογράφει επίσης η σύγχρονη μυθιστοριογράφος της Ρωσίας, Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια, η οποία είπε ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να επιβάλουν «μια πολιτιστική ιδεολογία που, από πολλές απόψεις, μιμείται το στυλ της προπαγάνδας της σοβιετικής εποχής». « Όπως και πολλοί Ρώσοι πολίτες, ανησυχώ βαθύτατα για την αύξηση των περιορισμών στην ελευθερία του λόγου στη χώρα μου, για τη συνεχώς διευρυνόμενη νομοθεσία και την αυθαίρετη γραφειοκρατία που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ρωσικής ζωής», δήλωσε. «Φοβάμαι την αυξανόμενη εξάρτηση του δικαστικού συστήματος από αυτή την απολυταρχία».
Η ένταση δεν είναι αισθητή μόνο στον λογοτεχνικό κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, η μόνη ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων της τηλεόρασης στη Ρωσία, το καλωδιακό κανάλι TV Rain, «κόπηκε», όταν όλοι οι βασικοί πάροχοι καλωδιακής το απέκλεισαν από τις εκπομπές τους.
Ο φαινομενικός λόγος είναι το αδίκημα που προκλήθηκε μετά από μια δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα του καναλιού για το αν οι Σοβιετικοί θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αλλά οι συντάκτες λένε ότι οι εταιρείες καλωδιακής παραδέχθηκαν κατ’ ιδίαν ότι ενήργησαν όταν έλαβαν τηλεφωνήματα από την προεδρική διοίκηση.

Σε μία άλλη ένδειξη της καταπίεσης στα μέσα ενημέρωσης, το μεγαλύτερο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο ήταν γνωστό για σχετικά αμερόληπτη κάλυψη των γεγονότων στη Ρωσία, υπέστη επίσης μια «εκκαθάριση», σύμφωνα με διάταγμα του Κρεμλίνου, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν πλήρως σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι νόμοι για τους γκέι έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ο Πούτιν υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι δεν εισάγει διακρίσεις, αλλά αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών από επικίνδυνες πληροφορίες σχετικά με την ομοφυλοφιλία και την παιδεραστία. Είπε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι ήταν ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το Σότσι εφ 'όσον «αφήσουν ήσυχα τα παιδιά». 


http://www.theguardian.com/sport/2014/feb/06/sochi-games-anti-gay-blasphemy-laws-russia-putin-letter-writers  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου