Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Συλλογή Κωστάκη





Καημένε Μακρυγιάννη – νάξερες γιατί τζάκισες το χέρι σου –το τζάκισες -  για να χορεύουν σέϊκ τα κολόπαιδα
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο Κωστάκης έσωσε  έργα των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας,  που κινδύνευαν να καούν στα τζάκια από τους «υπερεπαναστάτες». Τότε που τα αποκλίνοντα εκφραστικά μέσα καταγγέλλονταν ως τρόποι  σύμπραξης με τον ταξικό εχθρό. Τότε που ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός ήταν εν τω γεννάσθαι,  τότε που προετοιμαζόταν το έδαφος για να λύνονται οι ενδολογοτεχνικοί καυγάδες με καταγγελίες στην  Αστυνομία, τότε που ο Μαγιακόφκυ αποφάσιζε να εγκαταλείψει τον κόσμο της αποπνικτικής στράτευσης.
Ο  Κωστάκης,  διπλωματικός υπάλληλος στη Μόσχα και συλλέκτης έργων τέχνης, αγόρασε με δικά του χρήματα ένα μεγάλο αριθμό πινάκων, τους οποίους  επιχείρησε να εξάγει το 1977 από την ΕΣΣΔ. Οι αλητήριοι γραφειοκράτες του κατακράτησαν το 80% της συλλογής του !
Τώρα πλέον και τα υπόλοιπα έργα   κινδυνεύουν να «αμπαλαρισθούν» και να περιμένουν ξανά το μέλλον, λόγω των μνημονιακών περικοπών προς το Κρατικό Μουσείο Τέχνης ….
Eν όψει, έργο της Ειρήνης Κανά


 «Η αδυναμία του Μουσείου να ανταποκριθεί στις απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες δημιουργεί τον ορατό κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του. Σας απευθύνουμε έκκληση, να εξετάσετε κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του» τονίζεται σε επιστολή πέντε δήμαρχων  του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης προς τους  Ευ. Βενιζέλο και Π. Παναγιωτόπουλο.
Η  λειτουργία του οργανισμού που φιλοξενεί τη Συλλογή Κωστάκη με  1.275 έργα κορυφαίων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, απειλείται από τη μείωση του τακτικού του προϋπολογισμού  σε μόλις 500.000 ευρώ, τη στιγμή που τα ανελαστικά έξοδα ανέρχονται σε 460.000, ενώ για την απαραίτητη φύλαξη και τα ασφάλιστρα απαιτούνται επιπλέον 200.000. Υπενθυμίζεται ότι για την απόκτηση της συλλογής δαπανήθηκαν περίπου 40 εκατ. Ευρώ, που ήταν και  η μεγαλύτερη αγορά έργων τέχνης από καταβολής ελληνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου