Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Κατασκευή ξενοδοχείου πολυτελείας στον Αρχαιολογικό χώρο του Καστελίου της παλιάς πόλης των Χανίων

 

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εκφράζει την ανησυχία της, για την πρόθεση μετατροπής σε πολυτελή ξενοδοχεία, τριών ιστορικών κτιρίων ιδιαίτερα σημαντικών για την ιστορία της πόλης των Χανίων, που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου.

 

Το κτίριο των παλιών στρατώνων, το κτίριο των φυλακών και το παλαιό διοικητήριο, μετέπειτα στρατηγείο της 5ης Μεραρχίας, είναι κτισμένα στη θέση όπου επί αιώνες βρισκόταν το διοικητικό κέντρο της πόλης. Ειδικά το κτήριο της 5ης Μεραρχίας, κτίστηκε ως διοικητήριο της Κρήτης μετά από την πυρπόληση το 1897 του παλαιού οθωμανικού διοικητηρίου που βρισκόταν στην ίδια θέση και αποτέλεσε έδρα του Υπάτου Αρμοστή της Κρήτης, Πρίγκηπος Γεωργίου, κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας.

 

Η ακρόπολη των Χανίων στον λόφο Καστέλι αποτελεί́ το σημαντικότερο σημείο όχι μόνο της Παλιάς Πόλης αλλά και όλης της πόλης από αρχαιολογική και ιστορική άποψη. Πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με πυκνές ανασκαφές και πλούσια ευρήματα που αποδεικνύουν το «παλίμψηστον» των Χανίων εδώ και 5500 χρόνια. Στο υψηλότερο και πιο καίριο σημείο του λόφου, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται τα προναφερθέντα κτίρια, εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι. Ο λόφος εξακολουθούσε να είναι το κέντρο σε κάθε ιστορική φάση της αδιάλειπτης από τότε μέχρι και σήμερα κατοίκησης της πόλης.

 

Οι πολλαπλές κηρύξεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αποδεικνύουν αναμφίβολα τη σπουδαιότητα του χώρου. Και σε αντίθεση με την υπόλοιπη παλιά πόλη, η οποία υποφέρει από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, το Καστέλι, με τις προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει μέχρι σήμερα διατηρήσει διαφορετικό χαρακτήρα, με ήπια τουριστική ανάπτυξη και ενισχυμένη τη χρήση της κατοικίας, η οποία δυστυχώς τείνει να εκλείψει από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Συνεπώς, η προτεινόμενη ξενοδοχειακή χρήση, μάλιστα πολυτελούς χαρακτήρα, πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή αλλοίωση στο ήδη επιβαρυμένο από τον τουρισμό κέντρο της πόλης.

 

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο διαθέτει μεγάλους χώρους στην Πολυτεχνειούπολη, έξι χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων, παραμένει αποκομμένο από την πόλη και από την τοπική κοινωνία, παρά το ότι είναι ο σπουδαιότερος δημόσιος φορέας που εδρεύει στα Χανιά. Η επανάχρηση των μοναδικών αυτών κτιρίων με διατήρηση του ιστορικού και δημόσιου χαρακτήρα τους είναι επιβεβλημένη, ώστε το Ίδρυμα να ενισχύσει τους δεσμούς του με την κοινωνία καθώς και το διεθνές γόητρό του.

 

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην δεχθούν την μετατροπή των τριών ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι σε πολυτελή ξενοδοχεία και τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να αναζητήσει εναλλακτική λύση για αυτά.

 

Κατερίνα Στεμπίλη 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα 
Τηλ:
210 3225245, εσωτ. 2
Fax:
210 3225240    

Email: sepi@ellinikietairia.gr    

www.ellet.gr     

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου