Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΦΩΤΙΕΣ


Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 18.5.2024

 Τις φωτιές τις ανακαλύψαμε νωρίς. Από την 1/1/24  μέχρι την 1/5.24, είχαμε  3.543 πυρκαγιές, ενώ πέρυσι  είχαν εκδηλωθεί «μόνο» 2.907. Είχαμε μια άνοδο των πυρκαγιών της τάξεως του 22%, κάτι που μας φέρνει πρώτους στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη…

Είχαμε επίσης  μια αξιοσημείωτη πρωτιά στις πυρκαγιές σε χώρους κάποιας  σημασίας :  Με τη φωτιά  στη  Ρόδο, τρομάξαμε όσο να ‘ναι τους τουρίστες, με τη φωτιά στον Ταϋγετο τρομάξαμε  τους ορειβάτες, με τη φωτιά στα Πιέρια όρη τρομάξαμε τους επιστήμονες   λόγω της απόκλισης  από το συνηθισμένο μοντέλο της πυρκαγιάς σε υψηλή περιοχή : Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να επιδράσει η  προηγηθείσα  χιονοκάλυψη,  είπε ο  ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών  Θοδωρής Γιάνναρος.

Οι  φωτιές είναι πολλές και αναμένεται να γίνουν περισσότερες. Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια ,  διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και του Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς της Γερμανίας , μελετώντας δακτύλιους δέντρων. Και σαν να μην έφτανε αυτό το έγκυρο ιατρικό  περιοδικό  The Lancet απέδωσε μια αύξηση των  «απευθείας θάνατων» (!)  από ζέστη κατά  9% στην Ευρώπη και  κατά 11% στη Νότια Ευρώπη , σε διάστημα 30 ετών (1999 – 2022).

 



Ο  υπουργός Βασίλης Κικίλιας  σε  συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος μετατρέπει τον εμπρησμό  από πλημμέλημα σε κακούργημα. «  Ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει για τους εμπρησμούς και ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, πλέον δεν είναι πλημμελήματα είναι κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής ή σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή τότε επισείεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη και  προστίμων μέχρι 200.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Ακόμη η  Αντριάνα Βασιλά  στο  ΠΟΝΤΙΚΙ περιγράφει τα υπέρογκα έξοδα που θα έχει η λήψη μέτρων παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας : Αποψίλωση νεκρής βλάστησης, αντιπυρική βαφή ξύλινων κατασκευών, καθαρισμός στέγης, υδρορροών, αποθήκευση εύφλεκτων υλικών σε πυράντοχο χώρο, ειδικός φράχτης στο οικόπεδό , δημιουργία  αντιπυρικών ζωνών κλπ.  Μέτρα δηλαδή που κάνουν κάθε οικιστή δασικής περιοχής και μάλιστα με πεύκα, να μετανιώνει πικρά !

Φυσικά  υπάρχει μια μέθοδος προστασίας, ομοιοπαθητική, που προϋποθέτει την κατάργηση του δάσους …..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου