Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ζωρζ Μεχραμπιάν : Η εκτροχιασμένη επανάσταση

 

 Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Η εκτροχιασμένη επανάσταση: Λίβανος στις δεκαετίες του 1960 και 1970» του Ζωρζ Μεχραμπιάν που κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα και Dar Al Mousawar Al Arabi. Ο συγγραφέας θα μας μιλήσει για τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Το βιβλίο αφηγείται την πραγματική ιστορία του Λιβάνου στις δεκαετίες του 1960 και 1970 - μια περίοδο γεμάτη επαναστατικές δυνατότητες. Οι απλοί άνθρωποι, οι από-τα-κάτω όπως συνηθίζεται να λέμε, πέρα από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και διακρίσεις που είχαν θεσμιστεί στη χώρα, ενώθηκαν και αντιστάθηκαν στις επιπτώσεις μιας εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης, η οποία επηρέαζε τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές της Ιστορίας όπου τέθηκε το ερώτημα:

Ποιο πολιτειακό σύστημα θα επικρατήσει; Θα παρέμεναν οι καπιταλιστές, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, στο τιμόνι; Ή μήπως οι από κάτω θα μπορούσαν να ενωθούν σε έναν κοινό αγώνα και να αλλάξουν ριζικά την κοινωνία; Θα κέρδιζαν πραγματική ανεξαρτησία από την ιμπεριαλιστική και νεοαποικιακή κυριαρχία, απαλλάσσοντας τον εαυτό τους από το ομολογιακό-θρησκευτικό σύστημα; Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο δεύτερος δρόμος ζωντανεύει, καθώς παρουσιάζεται η επαναστατική προσπάθεια των ανθρώπων να εγκαθιδρύσουν τον δημοκρατικό έλεγχο των γειτονιών και των πόλεων τους μέσω της δημιουργίας λαϊκών συμβουλίων και επιτροπών αυτοκυβέρνησης.

Αυτή η δυνατότητα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τις κυρίαρχες καπιταλιστικές δυνάμεις, καθώς και ενεργό σαμποτάζ από τα ηγετικά κόμματα της λιβανέζικης Αριστεράς, το φαντασιακό των οποίων ήταν βυθισμένο μέσα στις παραμέτρους του κυρίαρχου συστήματος.

Σήμερα, ο Λίβανος βρίσκεται στη μέση της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης του εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Τα διδάγματα από τους περήφανους αγώνες των απλών εργαζομένων της πόλης και της υπαίθρου κατά το παρελθόν είναι ανεκτίμητα, καθώς μια νέα γενιά κοιτάζει προς τους αγώνες που έρχονται.

Ο αγώνας ενάντια στη λήθη είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ

στο TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Αθήνα)

από τις 19.30

Διοργάνωση: ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ

https://aftenergeia.gr/

-------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου