Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Μικρομέγαλες συμμαχίες

 

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή, 11.5.24

 

Με αφορμή την  μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων  με Κεμάλ και με Ουνέσκο, μπορούμε να θυμίσουμε την αντίστοιχη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εδώ και τέσσερα  χρόνια. Η νέα μετατροπή είναι χειρότερη της παλιάς, καθώς  έγινε υπό συνθήκες Πάσχα – δηλαδή σε συνθήκες έξαρσης του θρησκευτικού και πολιτιστικού φρονήματος των Ελλήνων :  Όπου η συντριπτική  πλειοψηφία του πληθυσμού, ένθεη ή άθεη,  έδινε κι έπαιρνε ευχές, αντάλλασε δώρα, έκανε ή δεχόταν επισκέψεις , έκανε «ανταμώματα»  σε τόπους παραδοσιακούς.

Πως θα  μπορούσε μια χώρα όπως η Ελλάδα να αμυνθεί  σ’ αυτές  τις   ενέργειες του Τουρκικού παράγοντα – με τη «Γαλάζια πατρίδα», τα 12 μίλια,  το δημοψήφισμα στη Θράκη, την αποστρατικοποίηση και κάρπωση εν τέλει των νησιών; Πως θα μπορούσε να αντισταθεί στη δυναμική που θέλει τη Χίο ή τη Ρόδο   όπως την Κύπρο- «να μην την ξεχνάμε», αλλά να την έχουμε εν μέρει ή εν όλω χαμένη;

 Η Τουρκία ηττήθηκε από λαούς συνασπισμένους και  ενωμένους,  το 1529, το 1565, το 1571, το 1683. Ηττήθηκε στην επανάσταση του 1821 , από συνασπισμό Ελλήνων και  Φιλελλήνων, ενώ η ίδια χρησιμοποίησε την συσπείρωση Τούρκων, Αλβανών, Αιγυπτίων. Η χώρα μας θα  μπορούσε να   οργανώσει  τη σχέση της με τους μικρούς (και  απειλούμενους μεσοπρόθεσμα )  λαούς από τον Νεοοθωμανισμό : Τους λαούς της Βαλκανικής χωρίς καμία εξαίρεση, τους Κούρδους, τους  Σύρους,  τους Αυστριακούς, τους Ούγγρους, τους Ρουμάνους, καθιστώντας τους ενήμερους  για τον κίνδυνο εξ ανατολών, για την μεγάλη επέκταση που επιχειρεί η Τουρκία .

Και τούτο  γιατί η ιστορία   επαναλαμβάνεται, ο  μέλλων κατακτητής συμμαχεί με  τους μεν εις βάρος των δε ή με τους δε εις βάρος των μεν . Και γιατί βέβαια δεν έχουμε να περιμένουμε  πολλά από  ένα πολεμικό επεισόδιο που θα γίνει με όρους του πολέμου των άστρων – όπου δεν θα υπάρχει σαφής γραμμή μετώπου, όπου   η Κέρκυρα και η Κύπρος θα είναι κοντά…

Υποθέτω ότι   ο κύριος Μητσοτάκης  δεν σκέφθηκε ούτε μια στιγμή   να αποστεί της συμφωνημένης μετάβασης  στην Τουρκία του Ερντογκάν, λόγω των συμβάντων στη Μονή της Χώρας..Δικαίως  η Ρένα Δούρου  σε ανύποπτο χρόνο είπε   ότι   η δεξιά δεν είχε ποτέ πολιτική για τα εθνικά θέματα – όταν δεν είχε την χειρότερη….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου