Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Προς δασάρχη Αλιβερίου : Κάνε Συμπληρωματική Γνωμοδότηση ή Παραιτήσου

 

Ο δασάρχης Αλιβερίου, κ Μαρίνος, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει όλη η Καρυστία, τα Κοτύλαια της Κύμης, η Σκύρος και ένα μέρος της Σέττας, έκανε πάλι το θαύμα του και γνωμοδότησε πως είναι “όλα καλά” για το δάσος να εγκατασταθούν οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες του Βαρδινογιάννη στο παρθένο δάσος της Σέττας και των Κοτυλαίων.

Ο δασάρχης Αλιβερίου δεν βλέπει κανένα πρόβλημα ένα παρθένο ελατόδασος και ένα σχεδόν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο οικοσύστημα να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη με τεράστιους δρόμους, τόνους τσιμέντου, λεπίδες μήκους 100 μέτρων, θόρυβο και τόσα άλλα.

Με μια γνωμοδότηση μιάμισης σελίδας, που αποτελεί και μνημείο προχειρότητας,

στην οποία παραλείπονται να αναφερθούν στοιχειώδη πράγματα όπως: α)ότι τα προς καταστροφή δάση αποτελούν το μοναδικό ελατόδασος του Αιγαίου, β)ότι εκεί ζουν σπάνια είδη πουλιών και φυτών και γ)ότι στα Κοτύλαια υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο σπηλαίων, δίνει για μια ακόμα φορά την θετική του γνωμοδότηση. Μια γνωμοδότηση η οποία είναι καθόλα χρήσιμη για τους εκτελεστές των βουνών του Υπουργείου (Καταστροφής) του Περιβάλλοντος και τους φίλους του ιδιοκτήτες των εταιριών.

Προφανώς και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτή τη γνωμοδότηση αφού έχουμε συνηθίσει τον κ. Μαρίνο, δασάρχη Αλιβερίου, να είναι μπροστάρης στην καταστροφή του Περιβάλλοντος με δεκάδες θετικές γνωμοδοτήσεις στην Καρυστία, εντός και δίπλα από το φαράγγι Δημοσάρη, μέσα στο αρχαίο λατομείο του Νημποριού ή δίπλα ακριβώς από τη λίμνη του Δύστου, που αποτελεί και μέρος συγκέντρωσης των μεταναστευτικών πουλιών την εποχή του Φθινοπώρου, πριν αναχωρήσουν.

Δεδομένου ότι όλοι πλέον αποποιούνται τις ευθύνες τους, να σημειώσουμε πως οι θετικές γνωμοδοτήσεις δεν είναι μονόδρομος, αφού, για παράδειγμα, πριν λίγες μόνο εβδομάδες ο δασάχης Άμφισσας γνωμοδότησε αρνητικά στην καταστροφή της Παύλιανης.

Από την άλλη, γνωρίζουμε πως ο κ. Μαρίνος είχε παυθεί από τα καθήκοντά του ως δασάρχης και επανήλθε όταν η προκάτοχός του Γκοτζαμάνη -χωρίς να υπερασπιζόμαστε το έργο εκείνης- έθεσε κάποιες αντιρρήσεις για την αιολική καταστροφή της ENEL στην Όχη. Ποιος ο λόγος να επανέλθει ένας αποστρατευμένος δασάρχης;

Επίσης στο διάστημα αυτό, συγγενής του πρώτου βαθμού, προσλήφθηκε από την εταιρία Τερνα; Είχε ο συγγενής του τα τυπικά προσόντα για αυτήν την πρόσληψη; υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων όταν χρειάζεται να γνωμοδοτήσει για τα συμφέροντα της εταιρίας Τερνα για την οποία ο γιος του πληρώνεται από αυτήν; Και ακόμα, και αν είναι νόμιμο, είναι ηθικό;

Από τη μεριά μας, μετά και τη μεγάλη διαδήλωση στις 13 Νοέμβρη στη Χαλκίδα, κατανοούμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυτο-οργανώσουμε όσο καλύτερα την αντίσταση για εκείνη τη στιγμή που οι εκτελεστές των βουνών, θα έρθουν να καταστρέψουν και τα μέρη μας. Ενώ μέχρι τότε οφείλουμε να ασκούμε πίεση σε όλους όσους έχουν εξουσία στο τοπικό επίπεδο και να τους φέρνουμε προ των ευθυνών τους.

Καλούμε τον κόσμο που καταλαβαίνει πόσο φρικτό είναι να μετατραπεί όλη η περιοχή του δάσους της Σέττας σε βιομηχανική ζώνη τύπου Καρυστίας μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κάθε Βαρδινογιάννη, να δράσει τώρα. Να συμμετάσχει στις υπάρχουσες δομές του αγώνα πχ Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Εταιρία Περιβάλλοντος Κύμης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Κύμης Αλιβερίου ή όπου αλλού, ή να φτιάξει και καινούριες δομές αν κρίνει ότι χρειάζονται…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου