Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

ΙΤΑΛΙΑ

 

  


Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 3.12.22

Στην Ιταλία, στην επαρχία Απουλίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία σε μια ήδη μεγάλη χώρα ,  που είναι  η τροφός της   με όλων των ειδών τα τρόφιμα, που στην αχανή πεδινή της έκταση    βλέπεις   ελαιόδενδρα, αμπέλια, μπρόκολα, σιτηρά,  εκεί λοιπόν  αντικρίζεις  εκατοντάδες ανεμογεννήτριες  σε απολύτως πεδινές εκτάσεις, πολύ κοντά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας,  κοντά σε καλλιέργειες και άλλες δραστηριότητες. Και καταλαβαίνεις πόσο έρχεται  στα πράγματα  η ανάλυση του Κώστα Γ. Παπακωνσταντίνου,     που  σε ένα δοκίμιο 10.500 λέξεων  περίπου προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο χωροθέτησης των ανεμογεννητριών   σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι σε  άθικτες περιοχές, με στόχο τη σωτηρία της βιοποικιλότητας.. Και αυτοί  οι δόλιοι μαζί με τις εταιρείες που (κάνουν ότι) πιστεύουν  πως «ξεβλαχεύουμε»  με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα πιο μεγάλα ύψη της δικής μας επικράτειας, μένουν ανά χείρας με το γνωμικό του Πέτρου Κωστόπουλου….

Είμαστε μια χώρα με μεγάλη ιστορία, που δεν μπόρεσε βέβαια να αναπτυχθεί στην  πρώιμη βιομηχανική περίοδο, λόγω  της κατάκτησης των Οθωμανών – πράγμα που  πέρασε στη λαϊκή συνείδηση σαν τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας. Όμως αυτό το μεταγενέστερο έλλειμμα πολιτισμού  το αναπληρώσαμε τέλεια με την υπέροχη φύση μας, με τα ζώα, τα φυτά, τα τοπία μας. Γι αυτή τη φύση εκπέμπει σήμερα σήματα κινδύνου η Ορνιθολογική Εταιρεία, μιλώντας για 1 στα 8 είδη πτηνοπανίδας ως απειλούμενα. Εμείς όμως το χαβά μας,  καθώς διανοίγουμε δρόμους και πατάμε την απάτητη φύση,  αποδιώχνοντας  τη πανίδα και εξουδετερώνοντας τη χλωρίδα, αδιαφορώντας για  τη φύση που ευλόγησαν και ανέδειξαν  λογοτέχνες  όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Στέφανος Γρανίτσας, ο Κώστας Κρυστάλλης.

Δηλαδή  έχουμε το θράσος να εκθειάζουμε αυτό που προς το παρόν έχουμε, αν και οι Ιταλοί έχουν και βελτιώνουν ένα μεγάλο σύγχρονο πολιτισμό. Έναν πολιτισμό για τον οποίο δεν έχεις τι να πρωτοπείς, για τα ιστορικά κέντρα των πόλεων με τα ευφάνταστα κτήρια, για τις εκκλησίες, για τη σύγχρονη δόμηση.  Διαλέγω στη τύχη ένα παρατηρητήριο του Ουρανού, που είναι εγκατεστημένο από το 13ο αιώνα στην Άντρια της Απουλίας: Διαθέτει όλα τα κομφόρ για μια παρατήρηση  με γυμνό μάτι, όντας ο προάγγελος της  διαστημικής εποχής. Είναι ένα  μοναδικό αξιοθέατο, με ανοίγματα από όπου μπορούν να εισέλθουν οι ακτίνες του ήλιου  π.χ. στο χειμερινό ηλιοστάσιο….

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου