Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ για τη Ζάκυνθο


Στα πλαίσια της προώθησης της  Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς και της  ανάδειξης της ιστορίας, της τέχνης, της παράδοσης αλλά και του γεωγραφικού πλούτου όλων των περιοχών της χώρας , ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει διήμερο αφιέρωμα στη Ζάκυνθο.

Το «Φιόρο του Λεβάντε»ταξιδεύει στην Αθήνα και ρίχνει άγκυρα στο νεοκλασικό κτήριο του Ελληνικού ICOMOS, όπου φιλοξενείται ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, σε ένα μοναδικό διήμερο αφιέρωμα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2014.
Μέσω της τέχνης, ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί νοερά στις πλατιές αμμώδεις παραλίες και θα κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά της, συντροφιά με τις θαλάσσιες χελώνες. Θα σιγοτραγουδήσει τις όμορφες καντάδες, θα παρασυρθεί στο ρυθμό των παραδοσιακών χορών, θα γευτεί παραδοσιακά εδέσματα και θα θαυμάσει δημιουργίες καλλιτεχνών. Και  θα ορθώσει το ανάστημά του στο άκουσμα του «Ὕμνου εἰς τὴν Ἐλευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού.

Ο  Ιωάννης Μαρωνίτης [ Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ]  δήλωσε τα εξής:

 «Η Ζάκυνθος είναι ένας τόπος μοναδικός, με φυσικό πλούτο και σημαντική ιστορία. Δε  θα μπορούσε να λείψει από τις πολιτιστικές μας δράσεις.  Ετοιμάσαμε ένα ταξίδι στον ζακυνθινό πολιτισμό, τη μακρά ιστορική και μουσική παράδοση, τη λαϊκή τέχνη και τη σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα. Το μεράκι των Ζακυνθινών, μας δίνει έμπνευση και αισιοδοξία για το μέλλον».




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014
11.00 Έναρξη αφιερώματος
-Άνοιγμα έκθεσης εικαστικών από την ζωγράφο Λυκούρεση Αθηνά, την κ. Μαρούδα Αικατερίνη  και την κ. Νικητάκη Ζωή
-Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από την Ζάκυνθο.
17.30 Εγκαίνια έκθεσης
18.00 Ιστορικό Αφιέρωμα στη Ζάκυνθο από την κ. ΣΠΑΘΑΤΟΥ
19.00 Χαιρετισμός  και Ομιλίες  από επίτιμους καλεσμένους
20.00 Ζακυνθινοί τροβαδούροι από την χορωδία του κ. Κάνδυλα Παναγιώτη

Θα ακολουθήσει μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα
                            
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου  2014
12.00 Προβολή Οδοιπορικού Ντοκιμαντέρ για το Νησί της Ζακύνθου από την κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ
13.00 Γαστρονομία της Ζακύνθου Παρουσίαση Παραδοσιακού φαγητού και γλυκού
με το Διευθυντή Γαστρονομίας και Υπεύθυνο Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη
15.00 ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ  από τον κ. Μελισσηνό Ιάσων
16.30 Βιβλιοπαρουσίαση « Λαϊκά Παραμύθια Ζακύνθου» - Ζωντανής αφήγησης παραμυθιών από την κ. Νικητάκη Ζωή (επιμέλεια-διασκευή-εικονογράφηση του βιβλίου)
17.30 Παρουσίαση Παραδοσιακής Ζακυνθινής  φορεσιάςΉθη και Έθιμα από την κ. Μάρθα Ζήβα (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στους Παραδοσιακούς χορούς)
18.00 Παραδοσιακοί χοροί από την Ένωση Ζακυνθίων και το Χορευτικό εργαστήρι Ν.ΙΩΝΙΑΣ
19.00 Αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό- Απόσπασμα από το έργο « Τα κάλλη του σεληνόφωτος» του Στεφάνου Λογοθέτη μαζί του στη φωνή η Μαρίνα Βολουδάκη, στο πιάνο ο Τάκης Φαραζής και στον ήχο ο Νίκος Εσπιαλίδης

Κλείσιμο Αφιερώματος – Έκθεσης με παραδοσιακά εδέσματα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου