Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Σύγχρονοι κρεμαστοί κήποι ….


Το σπίτι του PATRICK BLANC στα προάστια του Παρισιού είναι η δική του Εδέμ. Υπάρχουν κάθετοι κήποι, ή "πράσινοι τοίχοι", εξωτερικοί αλλα και εσωτερικού χώρου, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι  τοίχοι,  που έχουν κάνει  τον 60χρόνο Γάλλο βοτανολόγο   παγκοσμίως γνωστό. 
Εξωτικά ωδικά πτηνά,σαύρες και μικρά βατράχια φωλιάζουν ανάμεσα στα πυκνά φυλλώματα. Το υπερυψωμένο δάπεδο του γραφείου του   Blanc είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο ενυδρείο γεμάτο τροπικά ψάρια. 
Ο φίλος του και αρχιτέκτονας του και συχνά συνεργάτης του Jean Nouvel τον αποκαλεί το "Green Man" και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Από τα  βαμμένα μαλλιά του  τα  χακί χρώματος παπούτσια του και ρούχα του, ο Blanc έχει γίνει ο ίδιος ένα "τοτέμ" του πράσινου χρώματος. 
 Αφιερώνοντας λίγο  χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πρόσφατο σχέδιο του ψηλότερου κάθετου κήπου του κόσμου, στο Σίδνεϊ, ο κ Blanc εξηγεί θαυμάσια  την εμμονή του.

Πως  είχατε την ιδέα για τους πράσινους τοίχους?


Είχα ένα ενυδρείο γεμάτο τροπικά ψάρια, ένα πολύ ενδιαφέρον  οικοσύστημα, όταν ήμουν περίπου 8 ετών. Όταν ήμουν περίπου 13 διάβασα σε ένα γερμανικό περιοδικό ότι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσει ένα ενυδρείο ήταν να έχουμε τις ρίζες των φυτών σε αυτό. Η αρχική ιδέα ήταν να φιλτράρουν το νερό, αλλά αυτό που καταλήξαμε και ήταν συναρπαστικό  ήταν το να δούμε ότι τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς την ανάγκη για  έδαφος. Ετσι  Θα αναπτυχθεί ο πρώτος μου κάθετος κήπος στο δωμάτιό μου, όταν ήμουν περίπου 18 μου και  αρδεύεται από μια αντλία στο ενυδρείο μου. Οι τοίχοι που βλέπετε εδώ αρδεύονται χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια αρχή.

Έχετε σχεδιαστεί πάνω από 300 κάθετους κήπους σε όλο το κόσμο,συμπεριλαμβανομένων σε κλίμα της ερήμου, όπως στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία. Θα μπορούσατε να μας πείτε για το One Central Park πύργο στο Σίδνεϊ.


Ο πύργος είναι σχεδιασμένος από τον Jean Nouvel, και είναι πάνω από  160 μέτρα και είναι πολύ μεγάλη η πρόκληση. Συνολικά υπάρχουν 450 διαφορετικά είδη φυτών, εκ των οποίων 250 είναι τοπικά είδη. Όταν ένα κτίριο είναι πολύ ψηλό μπορεί να υπάρξει πολύ ισχυρός ανέμος, έτσι έχω εγκαταστήσει μια μεταλλική σχάρα με μεγάλα κιγκλιδώματα μπροστά του για να βεβαιωθούμε ότι τα φυτά Θα είναι ασφαλή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός κάθετου κήπου, σε σύγκριση με έναν οριζόντιο;

Ένας κάθετος κήπος είναι σαν ένα παράθυρο του καταστήματος, όπου όλα τα φυτά είναι  ορατά. Είναι εντελώς διαφορετικά όταν βλέπεις ένα οριζόντιο κήπο, όπου τα πάντα είναι θέμα προοπτικής. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να επισημάνω είναι η θετική ψυχολογική επίδραση που έχουν οι κάθετα φυτεμένοι τοίχοι  για εκείνους που τους κοιτούν. Στην θέση ενός απλού τοίχου ή ενός γκράφιτι, τον μετατρέπουμε σε ένα ποίημα

Τα τελευταία 30 χρόνια είχατε μια παράλληλη καριέρα ως ερευνητής στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Πώς αυτή η εργασία να σας βοήθησε να σχεδιάσετε  τους κάθετους κήπους ?.


Πάνω απ 'όλα, ξέρω  όλα τα διαφορετικά φυτά. Παίρνει στους άλλους ανθρώπους πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουν αυτό που κάνω και ακόμα και τότε δεν επιτυγχάνουν απαραίτητα ένα καλό αποτέλεσμα. Μέσα από την εκπαίδευσή μου ως  βοτανολόγος μπορώ να διακρίνω και να διαλέξω  αμέσως ένα φυτό σε ένα περιβάλλον ή  κλίμα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου