Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Απειλούμενη με εξαφάνιση Πλάκα


Ο ωραιότερος πίνακας χρειάζεται ένα ανάλογο κάδρο για να αναδειχθεί. Το ωραιότερο μνημείο χρειάζεται ένα πλαίσιο για την προβολή του.
Η Ακρόπολη έχει την Πλάκα ως πλαίσιο, έτσι ώστε να δηλώνει στον επισκέπτη τη διαφορετικότητα και ιστορικότητά της. Η προστασία της Ακρόπολης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία της Πλάκας, με τη διαχείριση των χρήσεων και της μορφολογίας της. Η Πλάκα χωρίς το πλακιώτικο ύφος είναι ανύπαρκτη.
Πριν  μερικά χρόνια, είχαμε αγωνιστεί  για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Πλάκας σε ένα συμβατικό «ταβερνοχώρο», με  greek bouzouκi  και moussaka. Τότε ο υποφαινόμενος είχε  δεχτεί τηλεφώνημα μετά από άρθρο του  στην ΑΥΓΗ, από  εκπρόσωπο των υποτίθεται 3000 εργαζομένων, που ισχυριζόταν ότι καταδικάζονται σε ανεργία  λόγω των  περιορισμών στις χρήσεις γης. Και τότε, αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ίσχυαν τα ίδια όπως σήμερα :  Εάν υπάρχουν λεφτά για αναψυχή, εάν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας. Κάποιοι όμως διέθεταν χώρους σε λάθος θέση, δηλαδή στη συνοικία των θεών, και ήλπιζαν να τους «αξιοποιήσουν» για το προσωπικό τους κέρδος . Έστω και θυσιάζοντας ένα δημόσιο και διαχρονικό αγαθό.

Η διαχείριση των χρήσεων γης έχει προφανώς στοιχεία μαγειρικής – το πολύ  και το καθόλου   κάνει το φαγητό αφάγωτο !  Η υπερχορήγηση δραστηριοτήτων αναψυχής απειλεί με υποβάθμιση και τελικά έξωση τις χρήσεις κατοικίας. Απειλεί με θορύβους και  φωταψίες μια περιοχή που χωρίς να είναι «ησυχαστήριο», αντενδείκνυται   για  καταστάσεις  ξένες με την μνημειακότητα και τις πολιτιστικές της  λειτουργίες. Στην Πλάκα η  κατοικία, η αναψυχή, ο πολιτισμός που εκπροσωπείται από ποικίλα ιδρύματα,  πρέπει να ικανοποιούν ένα πλουραλισμό με εσωτερική αρμονία και συνοχή.

Παρ’ όλα αυτά  η εξουσία συνεχίζει να προτιμά   τη σφαγή της χήνας από την εσαεί είσπραξη των χρυσών αυγών της…Μετά  αποτυχημένη προσπάθεια του 2008 και του (από)Ρυθμιστικού Σχεδίου το 2013, το ΥΠΕΚΑ ασχολείται  με τη σύνταξη Νομοσχεδίου ( «Πράξεις εισφοράς για τις Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις»)  επιχειρώντας να εισαγάγει επικίνδυνες τροποποιήσεις, για κάποιων  ελαχίστων τα συμφέροντα….
Λέει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού:

«Οι συντάκτες του νομοσχεδίου ακροβατούν προσπαθώντας με διάφορες πολιτισμικές και κοινωνικές σάλτσες να καμουφλάρουν τον τελικό τους στόχο. Είναι πράγματι να απορεί κανείς με την σπουδή και την προσπάθεια! Σαν να μην καταλαβαίνουν ότι η κατοικία είναι η πλέον ευαίσθητη χρήση σε μια γειτονιά και εάν υποβαθμισθεί στην καθημερινότητά της θα φύγει, και αυτό που σήμερα είναι ωραίο θα χαλάσει, όπως έγινε και στο παρελθόν. Και η πόλη θα χάσει την εικόνα της και την ιστορία της».

Το αθηναϊκό κέντρο δεν χρειάζεται ένα ακόμη χάλι και η πολεοδομική ιστορία ένα ακόμη μνημόσυνο. Επί τέλους, να μια  ευκαιρία να νικηθεί η περίσσεια κουταμάρας και μυωπικής κερδοσκοπίας


στείλετε  ένα δικό σας σύντομο μήνυμα στους:
-          Υπουργό ΠΕΚΑ (secmin@prv.ypeka.gr),
-          Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ (anyp@prv.ypeka.gr), και
π.χ.: "Παρακαλούμε να αποσύρετε άμεσα την προτεινόμενη νομοθεσία για αλλαγές Χρήσεων Γης στην Πλάκα". Εάν θέλετε μπορείτε να στείλετε αντίγραφο στην ΕΛΛΕΤ (isminik@ellinikietairia.gr ) 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου