Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

O χριστουγεννιάτικος τσέλιγκας

Ένα πρόσκαιρο τοπωνύμιο καλλιτεχνικής προέλευσης και γιορτινής ολοκλήρωσης

Του Δημήτρη Φύσσα


 Αφού σας καλέσω να προσέξετε τη φωτογραφία της στήλης, αναπαράγω δίχως πρόλογο αποσπάσματα από το μέιλ του αναγνώστη μου κ. Αντρέα Μακρίδη, που τώρα ήρθε η ώρα του να δημοσιευτεί.
«Ο πατέρας μου, 87 ετών σήμερα, εργάστηκε για 20 μήνες (1950-52) ως διοικητικός υπάλληλος στο Σανατόριο της Πάρνηθας. Στον ελεύθερό του χρόνο, κατέβαινε σε μια στροφή του δρόμου που οδηγούσε στο Σανατόριο, όπου σκάλισε στο βράχο με ματρακά και καλέμι τη μορφή ενός τσέλιγκα.
Ο τσέλιγκας παρερμηνεύτηκε από τον κόσμο ως τσολιάς, και έτσι η στροφή έμεινε γνωστή στους ντόπιους ως "η στροφή του τσολιά"... Αναφορά στο σκάλισμα του πατέρα μου υπάρχει στο βιβλίο ‘Παλιά μοναστήρια της Πάρνηθας’ καθώς και σε παλιούς χάρτες του βουνού. … Ο πατέρας μου θυμάται επίσης ότι είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα "Ακρόπολις" περίπου στο 1955
, ενώ ο "τσολιάς" εμφανίζεται και σε μια σκηνή ταινίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου (όχι από τις γνωστές - χιλιοπαιγμένες στην τηλεόραση).
Αυτές τις μέρες προσπαθώ να φτιάξω μια απλή ιστοσελίδα (ως φόρο τιμής στον πατέρα μου) με πληροφορίες για τον τσέλιγκα - τσολιά. Ρωτάω αν μπορεί να βρεθεί το φύλλο της εφημερίδας ή η ταινία ή οποιαδήποτε άλλη αναφορά».
Ο κ. Μακρίδης μού είπε επίσης, τηλεφωνικά, ότι αρχική έμπνευση του πατέρα του είχαν σταθεί τα  γλυπτά που έφτιαχνε από το χειμωνιάτικο πάγο, πάλι στην Πάρνηθα, αλλά εκείνα λιώνανε. Έφτιαξε λοιπόν το χαρακτικό, που ολοκληρώθηκε Χριστούγεννα του 1952. Επομένως μιλάμε για ένα πρόσκαιρο τοπωνύμιο, καλλιτεχνικής προέλευσης και γιορτινής ολοκλήρωσης, στο ομορφότερο βουνό της Αττικής- και τώρα ψάχνουμε τις σχετικές αναφορές. Πάσα προσφορά δεκτή, αγαπητές αναγνώστες και αναγνώστριες.

ΠΗΓΗ : ATHENS VOICE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου