Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δείκτης Ευτυχίας αντί ΑΕΠ !

 

Του Γιάννη Σχίζα

 

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) δείχνει την συνολική αγοραία αξία όλων των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται κι αυτό υπό αμφισβήτηση.  Ο κατάλογος των  πιο ευτυχισμένων  χωρών  στον κόσμο  είναι  διαφορετικός από τον κατάλογο των χωρών που έχουν μεγάλες προσόδους από  την αυτοκινητοβιομηχανία, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ή τις εξορύξεις , και γενικά είναι διαφορετικός από χώρες με μεγάλο κατά κεφαλήν εισόδημα. Από τους «ευτυχισμένους»,  για το 2024 αναδείχθηκε κορυφαία  η Φινλανδία – η οποία καταλαμβάνει αυτή τη θέση τα τελευταία 7 χρόνια – και ακολουθούν στη σειρά οι Σκανδιναβικές χώρες. Η έκθεση με βάση την οποία βγαίνει το συγκεκριμένο  συμπέρασμα προέρχεται από υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών και η κατάταξη των χωρών στον δείκτη ευτυχίας γίνεται  από τις μέσες αξιολογήσεις της ποιότητας ζωής τα τελευταία 3 χρόνια  -  σ’ αυτή την περίπτωση από το 2020 έως το 2022 . Στην  20η Μαρτίου έχει ανατεθεί ο ρόλος της Ημέρας που συντονίζει  τις δράσεις αξιολόγησης των χωρών  για ευημερία και ευτυχία, σε επαφή με την 21 του ιδίου μηνός , που συντονίζει την ποιητική  και δασοπονική σκέψη…

Ο οικονομολόγος Pigou (1877-1959) με την «Οικονομική θεωρία της ευημερίας» (1924) εθεμελίωσε μια ιδέα η οποία περίμενε πολλά χρόνια μέχρι να συζητηθεί και να λάβει ενδεχομένως μια  περίπου πολιτική μορφή.

Η ιδέα της ευημερίας  αφορούσε  τους πάντες, ακόμη και κοινωνίες σε κατάσταση  βαθιάς κρίσης ή πολέμου, αλλά κυρίως  μπορούσε να υπολογισθεί σε κοινωνίες που ζούσαν ευθύγραμμα, μέσα σε συνθήκες ομαλής ανάπτυξης.

Οικονομική μεγέθυνση αλλά φθίνουσα ευημερία

Ο Ξενοφών Ζολώτας με το «Οικονομική μεγέθυνση και φθίνουσα κοινωνική ευημερία» (1982) ανέπτυξε παραπέρα αυτές τις ιδέες .  Το ΑΕΠ είναι το μέσο με το οποίο μετράμε την εισοδηματική  κατάσταση, αλλά το ΑΕΠ έχει πολλές αντιφάσεις ανάμεσα στα συστατικά του :  Λόγου χάρη τα air condition,  που επιτυγχάνουν  μια τιθάσευση των κλιματικών επιπτώσεων, όμως έχουν αναμφίβολα κόστος και είναι στοιχεία «αφαιρετέα» από το ΑΕΠ και όχι «προσθετέα». Η εγκληματικότητα παράγει ανασφάλεια και «πυροδοτεί» την ανάγκη των πολιτών για άμεση προστασία  , όμως αυτά τα μέσα συνιστούν αφαίρεση  από το ΑΕΠ  και όχι πρόσθεση.  Η ρύπανση μας υποχρεώνει να μένουμε σε υγιείς περιοχές, όμως η προσέγγιση σ’ αυτές είναι χρονοβόρα και ενεργειοβόρα, έχει χρονικό και άλλο κόστος, αν μάλιστα χρησιμοποιούμε το ΙΧ. Επίσης η ρύπανση μας καθιστά λιγότερο υγιείς οπότε  αρωγός έρχεται η ιατρική περίθαλψη, που είναι σε κάποιο μέτρο αφαίρεση και όχι πρόσθεση στο ΑΕΠ.

Ο ΟΗΕ συνέλαβε τον «Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας» - κατά τα πρότυπα των «Δεικτών Ευημερίας» που εκπονούσαν οι εναλλακτικοί οικονομολόγοι τη πρώτη δεκαετία του αιώνα μας:  Δεικτών που επιχειρούσαν να εκτιμήσουν το πραγματικό επίπεδο ζωής, συνυπολογίζοντας  οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς , ψυχολογικούς και άλλους παράγοντες. Παρακολουθήσαμε λοιπόν μια παρέλαση όρων : Eίχαμε ακαθάριστη εγχώρια ευημερία, είχαμε δείκτες ευημερίας,  ακαθάριστη ευτυχία  και πολλά άλλα παρεμφερή- δείγματα μιας μεταστροφής στο χώρο των οικονομολόγων με τη συνεκτίμηση  και άλλων στοιχείων- «ποιότητας ζωής» θα λέγαμε, σε γενικές γραμμές…

Μέσα στη γενική κινητικότητα που συνόδευσε τους όρους, είχαμε και μια αναγωγή των νησιών Μπαρμπάντος σε πρώτη ευημερούσα χώρα του κόσμου, παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής σε αυτή τη χώρα υστερούσε δραματικά!  Όσον αφορά τη χώρα μας, αυτή  καταβυθίστηκε το 2012 στην  102η θέση, από την 70η στην οποία βρισκόταν το 2010! Ένα ακόμη νέο που αφορά τον Κορονοϊό και το προσδόκιμο ζωής : Μελέτη που δημοσιεύεται  στην ψηφιακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet, αναφέρει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής μειώθηκε απότομα το 2020 και το 2021, όταν είχε φθάσει στην κορύφωσή της η πανδημία του νέου κορονοϊού  .Το προσδόκιμο ζωής  συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, και  μειώθηκε κατά ενάμισι χρόνο (–1,6 έτος).

 

Σήμερα η έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία συμπεριέλαβε πολλές  χώρες και τα κριτήρια που χρησιμοποίησε αναφέρονταν στις  επιδόσεις τους σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία, η απουσία διαφθοράς. Σύμφωνα με την κατάταξη του διεθνούς οργανισμού – που είναι οπωσδήποτε «μαχητή» - οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες το 2018 ήταν : η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία.

 

Πως πηγαίνουν οι ΗΠΑ

 

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 18η θέση  το 2018, από την 14η που ήταν το 2017 : Η χώρα παρά την εισοδηματική πρόοδο της τελευταίας 50ετίας μαστίζεται  από τη παχυσαρκία, από τη κατάθλιψη και τις υπερβολικές δόσεις οπιούχων, από την  εγκληματικότητα που αντανακλάται στα αισθήματα ασφαλείας των κατοίκων και στην οπλοκατοχή,  η δε παρουσία  αυτών των τριών προβλημάτων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.

Σε γενικές γραμμές οι χώρες προτίμησαν ένα είδος «τυφλού εκσυγχρονισμού»  και φυγής προς το μέλλον της τεχνολογίας , παρά το γεγονός ότι στη δεκαετία του 80 και του 90 η κριτική οικολογία  των δυτικών χωρών  μιλούσε για την “adapted technology” – την «προσαρμοσμένη τεχνολογία»  -   που έπρεπε και μπορούσε να είναι ένα κοκτέϊλ παλαιότερων και νεώτερων παραγωγικών μεθόδων . Έτσι όμως ο  «Εκσυγχρονισμός» ήλθε   σε αντιπαράθεση με το γενετικό πρόγραμμα της οικολογίας  -   που ήταν ουσιαστικά ένα ιδεολογικό κληροδότημα της παραδοσιακής κοινωνικής οικονομίας   και το οποίο υποστήριζε τη μακροβιότητα, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση  των υλικών μέσων  παραγωγής, επιτρέποντας με αυτό το τρόπο την «εξοικονόμηση» φύσης  . Η  διάδοχη κατάσταση  έφερε  μεν περισσότερες κατά κεφαλήν πρωτεϊνες,  μεγαλύτερη κινητικότητα στον αστικό ιστό και στην ύπαιθρο,  μεγαλύτερη σχέση με την αγορά και την εξειδίκευση, αλλά προκάλεσε ρύπανση, έκρηξη προβλημάτων υγείας, ένταση  άγχους και  ανασφάλειας, ανταγωνιστικές ψυχώσεις ,  περισσότερη μοναξιά και αποξένωση των ανθρώπων – έως  την απόλυτη κατάλυση των συλλογικοτήτων και  την εμφάνιση φαινομένων  «μοναχικού πλήθους». Οι παλιές αυθόρμητες  υπηρεσίες πρόνοιας – φύλαξη παιδιών ή ηλικιωμένων από  γείτονες, συγγενείς κλπ.  – υπεισήλθαν πλέον στο ΑΕΠ ως εισοδήματα οικιακών βοηθών ή «αποκλειστικών νοσοκόμων» , παίρνοντας τα χαρακτηριστικά ενός νέου «πλούτου» : Όμως αυτός ο νέος πλούτος ήταν σικέ γιατί  είχε προϋπάρξει –  κάποτε μάλιστα σε  πιο επιτυχείς μορφές...

 

«Μήπως περνούσαμε καλύτερα τότε που περνούσαμε χειρότερα», αναρωτιόμουν  σε ένα άρθρο του 2010. Η υιοθεσία του «Δείκτη ευημερίας» αντί του ΑΕΠ μπορεί να αποτελέσει αίτημα των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Μόνο που απομένει το ψάξιμο και η εύρεσή τους...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου