Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Βλέπουν τα αυθαίρετα, αλλά… χάνουν τα δάση

 


Άρθρο του Άρη Χατζηγεωργίου στην «Εφ.Συν.»

Τι κάνεις όταν δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα μέσα στα δάση; Καταργείς το δάσος! Μπορεί να ακούγεται παράλογο και αντισυνταγματικό, αλλά η συζήτηση που ξεκίνησε δημόσια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Θεόδωρος Σκυλακάκης μπορεί να φτάσει έως αυτού του σημείου.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο κ. Σκυλακάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΝ ένα τμήμα του πολυνομοσχεδίου των 125 άρθρων που ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημα προς διαβούλευση και αφορά πλήθος θεμάτων, από την εκτός σχεδίου δόμηση ώς τη διαχείριση των δασών από ιδιώτες και θέματα ενέργειας.

Η παρουσίαση αφορούσε ειδικά το κεφάλαιο που αναφέρεται στην ανάθεση της διαχείρισης των δασών σε «υβριδικά σχήματα» στα οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες μαζί με Δασικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι υφίστανται ή πρόκειται να δημιουργηθούν. Ο υπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ των σχημάτων αυτών χωρίς να αποκαλύπτει εάν και πόσοι ιδιώτες υπάρχουν ήδη που να διαθέτουν εμπειρία για να αναλάβουν τη διαχείριση των δημόσιων δασών. Ανέφερε επίσης ότι θα επιχορηγούνται με σκοπό να απομακρύνουν τη βιομάζα ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος των μεγάλων δασικών πυρκαγιών – εργασία που κάποτε έκανε, πριν αποψιλωθεί από μέσα και προσωπικό, η Δασική Υπηρεσία.

Κάπου εκεί, υποστήριξε ότι αυτό το επιχορηγούμενο σχέδιο ιδιωτικής διαχείρισης θα σταθεί ικανό στο μέλλον να δημιουργήσει «νέα δάση» σε εποχές «κλιματικής κρίσης» και σε αντίθεση με την έως τώρα δημόσια δασική πολιτική που «έπαιζε κατενάτσιο»… «H Ελλάδα και συνταγματικά και από πλευράς λογικής έπαιξε σε σχέση με το δάσος θα λέγαμε κατενάτσιο. Δηλαδή λέγαμε, θέλουμε να υπερασπιστούμε και την τελευταία σπιθαμή δάσους και όπου υπήρχε δάσος πρέπει να παραμείνει δάσος και όπου παλαιότερα υπήρχε δάσος που έχει πάψει να είναι δάσος να εξακολουθήσει να είναι δασικό. Και είχε και πολύ ισχυρές συνταγματικές διατάξεις γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό ίσχυσε νομικά, αλλά δεν ίσχυσε στην πραγματική ζωή», είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Στην πραγματικότητα έχουμε όμως δεκάδες χιλιάδες σπίτια μέσα στο δάσος, κάποια από αυτά είναι νόμιμα και πάρα πολλά από αυτά όχι νόμιμα. Εχουμε ολόκληρους οικισμούς, τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις».

Η επισήμανσή του ήταν μοιραίο να προκαλέσει δημοσιογραφικά ερωτήματα καθώς έχει προηγηθεί και το φιάσκο με την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων μέσω δηλώσεων στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε καλέσει όσους διαθέτουν αυθαίρετα σε δάση να τα δηλώσουν για να τα τακτοποιήσουν και να αποφύγουν την κατεδάφιση, αλλά στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν μόλις 3.000 από ένα πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών.

Το φιάσκο

«Η πολιτική για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν έχει φέρει έως τώρα αποτέλεσμα», παραδέχθηκε ο κ. Σκυλακάκης και προσπάθησε να κλείσει το θέμα λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «θα δούμε τι θα κάνουμε με τις οικιστικές πυκνώσεις», αφού πρώτα πειστούν οι ανώτατοι δικαστικοί θεσμοί της χώρας ότι «αξιόπιστα δημιουργούμε και διατηρούμε καινούργιο δάσος». Τι σημαίνει όμως νέο δάσος; Θα δημιουργηθεί κάπου εκτός δασικής έκτασης; Και άρα θα αυξήσει το «δασικό ισοζύγιο», ώστε κάποιες δασικές εκτάσεις να οδηγηθούν σε αποχαρακτηρισμό; Ερωτήματα όπως αυτά τέθηκαν στο περιθώριο της συνέντευξης και από την «Εφ.Συν.» χωρίς ο Θ. Σκυλακάκης να δίνει ευθείες απαντήσεις, λέγοντας ότι αφορούν «βαριά συνταγματικά θέματα»… Προηγουμένως, πάντως, είχε δώσει το περίγραμμα των σκέψεών του μιλώντας για:

• Μια σημερινή πραγματικότητα που δεν είναι βιώσιμη, με οικισμούς μέσα σε δάση, προβλέποντας ότι «θα χάσουμε και τους οικισμούς και το δάσος από μεγάλες πυρκαγιές στο βάθος του χρόνου», προσθέτοντας ότι πλέον η απειλή δεν προέρχεται από τους «οικοπεδοφάγους», όπως λέγαμε παλιά, αλλά από την κλιματική κρίση.

• Την πρώτη προτεραιότητα, που είναι να μπουν όσο γίνεται περισσότερα δάση υπό ιδιωτική και αποτελεσματική διαχείριση, ώστε στη συνέχεια να ενθαρρυνθεί η δημιουργία καινούργιου δάσους από το λεγόμενο «εθελοντικό σύστημα εμπορίας ρύπων» που θα ανακοινωθεί προσεχώς και αυτό να είναι «πραγματικό δάσος και όχι κάποια δεντράκια που φυτεύτηκαν και μαράθηκαν». Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που μίλησε ο κ. Σκυλακάκης για την ιδιωτική διαχείριση των δασών, περιέγραψε το «εμπόριο ρύπων» (τότε μιλούσε για «πιστώσεις άνθρακα») ως βασική πηγή χρηματοδότησης και όχι ως εθελοντικό σύστημα.

• Την ανάγκη διαχωρισμού των κτισμάτων που δεν θα κατεδαφιστούν από το δάσος μέσα στο οποίο έχουν… φυτρώσει, στέλνοντας και το μήνυμα ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να κατεδαφιστούν χιλιάδες νόμιμα και αυθαίρετα ακίνητα που έχουν ανεγερθεί σε δάση ή χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις.

Μέχρι να ληφθούν αποφάσεις γύρω από τον διαχωρισμό των δασών από τα σπίτια που έχουν χτιστεί μέσα τους, ο κ. Σκυλακάκης και οι παριστάμενοι συνεργάτες του, ο γενικός γραμματέας Δασών, Στάθης Σταθόπουλος, και ο γενικός διευθυντής Δασών, Βαγγέλης Γκουντούφας, μίλησαν για τα τρία προγράμματα Antinero που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και παρεμβαίνουν γύρω από τους οικισμούς, προχωρώντας σε καθαρισμούς και φυτεύσεις των αποκαλούμενων «βραδύκαυστων φυτών».

Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν το 2021 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν διαθέσει τεράστια ποσά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και με διαδικασίες ανάθεσης που έχουν κατηγορηθεί για πλήρη αδιαφάνεια.

Μαζί με το Antinero III που τώρα είναι σε εξέλιξη, έχουν διατεθεί σχεδόν 450 εκατομμύρια ευρώ για επεμβάσεις σε 350.000 στρέμματα δάσους. Υπενθυμίζεται ότι στην τριετία 2021-2023 υπολογίζεται ότι κάηκαν στην Ελλάδα πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, αλλά ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε την Τρίτη να αναφέρει ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα δάση από όσα είχε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την Επανάσταση του 1821…

Περιττό, επίσης, να αναφερθεί ότι η συνολική αναφορά του υπουργού ΠΕΝ στο θέμα των οικιστικών πυκνώσεων μέσα στα δάση, που θα εξετασθεί στο μέλλον, οδηγεί σε έναν νέο κύκλο μακράς ασυλίας για τους αυθαιρετούχους.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου