Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στο Σουδάν: “’Ολοι εναντίον όλων”

 


0


Απαγορεύτηκε η ανθρωπιστική βοήθεια που ερχόταν από το Τσαντ….

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Εμπλεκόμενες στον Εμφύλιο, Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις πολεμούν με τον στρατό εναντίον Ρώσων μισθοφόρων. Οι “αντιπρόσωποι”/ μισθοφόροι της Μόσχας υποστηρίζουν τις RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, πρώην janjaweed). Στόχος τα χρυσωρυχεία.

Οι ειδικές δυνάμεις του Κιέβου έχουν μετακινηθεί στο Σουδάν, 6.000 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, για να πολεμήσουν τον νούμερο ένα εχθρό της χώρας τους: τους Ρώσους, τους μισθοφόρους της εταιρείας Wagner, παρόντες στο πρώην αγγλοαιγυπτιακό προτεκτοράτο από το 2017. Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner συνελήφθησαν από ουκρανικές ειδικές δυνάμεις στο Σουδάν.

Οι “αντιπρόσωποι”/ μισθοφόροι της Μόσχας υποστηρίζουν τις RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, πρώην janjaweed), με επικεφαλής τον Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστό ως Hemetti, ενώ ο de facto πρόεδρος και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων (SAF), Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, απολαμβάνει για αρκετούς μήνες υποστήριξης των στρατιωτικών δυνάμεων και των πληροφοριών του Κιέβου. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, το περασμένο καλοκαίρι ο al-Burhan ζήτησε βοήθεια από τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky, για να αντιμετωπίσει τους παραστρατιωτικούς της RSF.

Το Κίεβο αποδέχθηκε την έκκληση, όχι μόνο επειδή το Χαρτούμ προμήθευσε όπλα στην Ουκρανία αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, αλλά κυρίως για να ανακόψει την επιρροή της Μόσχας στην Αφρική. Η RSF ελέγχει μέρος της επικράτειας του Σουδάν, σε συγκεκριμένες περιοχές όπου βρίσκονται τα ορυχεία χρυσού. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η Ιταλία έδωσε επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη στο RSF. Τον Ιανουάριο του 2022, ο Ιταλός συνταγματάρχης Antonio Colella του Τμήματος Ασφάλειας Πληροφοριών (DIS) ταξίδεψε στο Χαρτούμ, όπου συνάντησε τον Hemetti, τότε αντιπρόεδρο του Sovereign Council.

Ήδη τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους το CNN είχε αναφέρει τη μεταφορά πολεμικού υλικού από το Κίεβο στο πρώην αγγλοαιγυπτιακό προτεκτοράτο και επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με drones που θα έπλητταν θέσεις των RSF. Ενώ στις αρχές Νοεμβρίου, η Kyiv Post, η κύρια αγγλόφωνη ουκρανική εφημερίδα, δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ειδικές μονάδες της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας (HUR). Πριν από λίγες μέρες το LCI (γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι όλων των ειδήσεων) παρουσίασε ένα αποκλειστικό ντοκουμέντο με συνεντεύξεις και βίντεο των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στο Σουδάν, που είναι παρόντες στη χώρα από τον περασμένο Αύγουστο. Οι μισθοφόροι του Βάγκνερ και οι RSF πολεμούν στο πλευρό του σουδανικού στρατού. Αλλά πάνω από όλα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη ρωσική δραστηριότητα και να ανακόψουν την εξόρυξη χρυσού στα ορυχεία που ελέγχονται από τον Βάγκνερ. «Το Σουδάν έχει γίνει ένα σημαντικό υλικοτεχνικό σημείο διέλευσης στην περιοχή, με υποδομές στην Ερυθρά Θάλασσα. Έτσι, είναι εύκολο για τον Βάγκνερ να πάρει κάθε είδους φυσικούς πόρους και να τους μεταφέρει μέσω του Σουδάν για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του και τον πόλεμο γενικότερα», εξήγησε ένας ουκρανός στρατιώτης. Κατά τη διάρκεια πολλών επιχειρήσεων, Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν αρκετούς από τους μισθοφόρους του Βάγκνερ, ενώ άλλοι αιχμαλωτίστηκαν. Οι άνδρες του Ζελένσκι εκπαιδεύουν επίσης σουδανικά στρατεύματα. «Οι στρατιώτες του Κιέβου έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, είναι έτοιμοι να μεταδώσουν τις δεξιότητές τους σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ένας στρατιώτης των ειδικών υπηρεσιών που πήρε συνέντευξη από τον τηλεοπτικό σταθμό LCI. Ο αιματηρός πόλεμος, που ξεκίνησε μόλις πριν από ένα χρόνο και αγνοήθηκε σχεδόν εντελώς από τη διεθνή κοινότητα, συνεχίζει να έχει θύματα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 12.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι το τέλος του 2023 (αν και ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος) και σχεδόν οι μισοί από τους 49 εκατομμύρια ανθρώπους του Σουδάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Οι μάχες συνεχίζονται και η επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο πληθυσμός αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και το φάσμα του λιμού πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Ο Έντεμ Βοσόρνου, διευθυντής επιχειρήσεων στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), τόνισε: «Το Σουδάν είναι μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στη μνήμη του ανθρώπου».

Σημειώνω ότι η πρωτεύουσα Χαρτούμ κατάντησε μια πόλη-φάντασμα. Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Η οργή του πολέμου που μαίνεται από τις 15 Απριλίου 2023 μεταξύ του ηγέτη του πρώην janjaweed, Mohamed Hamdan Dagalo “Hemetti” και του de facto προέδρου Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, έχει παραμορφώσει το πρόσωπο του Χαρτούμ. Η πόλη που βρίσκεται στη συμβολή δύο μεγαλοπρεπών ποταμών, του Λευκού Νείλου και του Γαλάζιου Νείλου, συγκλονίζεται από ασταμάτητη αγωνία.

Το RSF θεωρείται επίσης υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα, ειδικά στο Νταρφούρ, καθώς και για αχαλίνωτες λεηλασίες και βιασμούς, ένα αρχαίο όπλο πολέμου. Να θυμηθούμε τον «βιασμό των γυναικών Σαβίνων» που οι γυναίκες είναι λεία για κατάκτηση στα πεδία των μαχών, και πριν από αυτό, τα Ομηρικά έπη, όπου υπάρχουν αναφορές στις Τρώϊσσες ως λάφυρα πολέμου. Με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, 7,5 εκατομμύρια χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ανάμεσά τους περίπου 1,4 εκατομμύρια, που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες. Εν τω μεταξύ, οι κατηγορίες κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για προμήθεια όπλων στους πολιτοφύλακες των RSF συνεχίζονται. Στα μέσα Δεκεμβρίου ο al-Burhan απέλασε 15 διπλωμάτες του Άμπου Ντάμπι, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν δεν διευκρίνισε τον λόγο. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ τεταμένες εδώ και καιρό, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Γιασίρ Αλάτα, μέλους του Κυριαρχικού Συμβουλίου του Σουδάν. Τον Νοέμβριο κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι προμήθευαν όπλα και υλικοτεχνική υποστήριξη στις RSF μέσω γειτονικών χωρών, όπως η Ουγκάντα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Τσαντ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου