Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, δημόσια συζήτηση για την κατασκευή τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασίας. Ένα θέμα κρίσιμο για το μέλλον της Καστροπολιτείας, για το οποίο έχει τοποθετηθεί η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), καθώς και φορείς εντός και εκτός Ελλάδος και φυσικά πρόσωπα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας με προσκεκλημένους τους:
· Δημήτρη Λεβέντη, Αρχιτέκτονα - Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Συμβούλων του προγράμματος 7 Μνημεία υπό Απειλή της Europa Nostra.
· Δρα Κωνσταντίνο Πασχαλίδη, Αρχαιολόγο, Επιμελητή Αρχαιοτήτων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
· Τάση Παπαϊωάννου, Ομότιμο Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
· Κλεοπάτρα Θεολογίδου, Αρχιτέκτονα-αναστηλώτρια, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
· Πέτρο Κόκκαλη, Πρώην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Πρεσβευτή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ματρώνη Δικαιάκου.
Όπως ανακοινώθηκε, στη συζήτηση προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν από τους διοργανωτές το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασίας, οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Μέσα από τις ομιλίες και τη μακρά συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό έγινε φανερό ότι πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας έργο που θα αλλοιώσει την ταυτότητα του χώρου. Η καστροπολιτεία είναι ένα αδιάσπαστο σύνολο φυσικού και αρχιτεκτονικού τοπίου και η όλη κατασκευή θα έχει σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες και στο πολιτιστικό και στο φυσικό περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πρακτικό του ΚΑΣ με αρ. πρωτ. 452351/23-09-2021, το έργο, συνολικής έκτασης 310 στρεμμάτων, περιλαμβάνει την εγκατάσταση τελεφερίκ, από 2 καμπίνες χωρητικότητας 15 ατόμων η κάθε μια, σταθμό επιβίβασης εμβαδού 472,70 τμ (29,00Χ16,30μ) και ύψους 13,50μ, σταθμό αποβίβασης 161,5τμ (17Χ9,5μ), πλατφόρμες επιβίβασης και αποβίβασης και 3 πυλώνες των οποίων η βάση θεμελίωσης θα προεξέχει 1,50μ από τη στάθμη του εδάφους. Όλα τα κτίσματα και οι βάσεις των πυλώνων θα κατασκευαστούν από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για την υλοποίησή του απαιτούνται εκβραχισμοί και επεμβάσεις ενίσχυσης του βράχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καστροπολιτεία βρίσκεται μέσα στην περιοχή NATURA 2000, μέσα στο κηρυγμένο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με ονομασία «Μονεμβασία», μέσα στους Βιότοπους Corine A00010062, αποτελεί ιστορικό τόπο και αρχαιολογικό χώρο και ακόμα βρίσκεται μέσα στη δασική έκταση, χαρακτηρισμένη ως ΑΔ, δηλαδή «Ανέκαθεν Δασική».
Είναι επομένως ασύμβατη στην κλίμακα και στην αξία αυτού του μοναδικού χώρου η κατασκευή μιας τέτοιας κλίμακας έργου με το πρόσχημα της παροχής προσβασιμότητας σε ΑμεΑ και σε άτομα με κινητικά προβλήματα, τη στιγμή που υπάρχουν ηπιότερες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η κατασκευή ενός καλαίσθητου αναβατορίου πλαγιάς. Το προσχηματικό προκύπτει και από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία αναφέρεται ότι «στόχος του έργου είναι να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα των τουριστών, των μόνιμων κατοίκων και γενικά η ασφαλής μεταφορά ατόμων από την Κάτω Πόλη Μονεμβασίας στην Άνω Πόλη και αντίστροφα, καθώς και ατόμων με κινητικά προβλήματα».
Όπως προκύπτει λοιπόν, επιχειρείται με το έργο αυτό η αύξηση των τουριστών, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί ένα Σχέδιο Διαχείρισης, που μεταξύ άλλων θα περιλάμβανε την ανάλυση των πραγματικών αναγκών της περιοχής, των δεδομένων της, των αξιών της αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Ένα σχέδιο που θα προσδιορίζει τον επιθυμητό αριθμό επισκεπτών και των απαιτούμενων έργων υποδομής, όπως το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, η παροχή πόσιμου νερού και η αποχέτευση, ήδη προβληματικά για το κάστρο. Ένα σχέδιο που θα εγγυάται την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, μια μελέτη που θα έχει λάβει υπόψη της τους ισχυρούς ανέμους που ενδεχομένως θα εμποδίζουν τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία, στην προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνεται και η διατήρηση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατασκευή τελεφερίκ κόστους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο μοναδικό Μάτσου Πίτσου αποκλείστηκε από την UNESCO και ακολούθως από το υπουργείο πολιτισμού του Περού, όπως ματαιώθηκε και η κατασκευή τελεφερίκ στο κάστρο του Βελιγραδίου, ύστερα από την παρέμβαση φορέων, επιστημόνων και της Europa Nostra.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και αναγνωρίζοντας ότι «…το σχέδιο τελεφερίκ προφανώς συνιστά απειλή υποτίμησης της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας του συνολικού χώρου, υποβάθμισης της εμπειρίας των επισκεπτών και διάρρηξης της ενότητας του τοπίου», η ΕΛΛΕΤ πρότεινε την ένταξη του Κάστρου της Μονεμβασιάς στο πρόγραμμα των 7 πιο απειλούμενων μνημείων για το 2025 που υλοποιούν η Europa Nostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι οποίες και ανακοίνωσαν ήδη την ένταξή του στη βραχεία λίστα. Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισε να συμπεριλάβει το Κάστρο της Μονεμβασιάς στο Πρόγραμμα 7 Most Endangered 2025 «όχι μόνο επειδή αναγνωρίζει το σαφές πρόβλημα και τον επείγοντα χαρακτήρα των άμεσων δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, αλλά και επειδή αξιοποιεί αυτή την ευκαιρία προκειμένου να διερευνήσει και να αναδείξει νέες, πιο κατάλληλες και βιώσιμες με ευρύτερη απήχηση διεθνώς».
Η ΕΛΛΕΤ ενώνει τη φωνή της με όλους τους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος και με φυσικά πρόσωπα για τη ματαίωση αυτού του έργου που συνιστά απειλή για το Κάστρο, καθώς θέτει σε κίνδυνο τον αυθεντικό χαρακτήρα του ιστορικού συνόλου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Photo: www.dimoprasion.gr
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693. / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου