Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

 

Tου Γεώργιου Σκλαβούνου


Σκέψεις και προβληματισμοί από μια σημαντική παρουσίαση βιβλίου και μια σημαντική συζήτηση στον Παρνασσό.

Μια πολύ σημαντική συζήτηση χαρακτηριστική του αναγεννητικού κλίματος που ανθεί, τα δυο τελευταία χρόνια, στο πάλαι ποτέ «άδυτο του συντηρητισμού» στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση του Βιβλίου του Λουκά Αξελού. « Γεώργιος Σκληρός. Η Ελλάδα στα χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου έως την συνθήκη των Σεβρών»,  το βράδυ (2/4/2024) στον Παρνασσό, είχε πολύ-επίπεδο ενδιαφέρον. Ήταν διαφορετική γιατί άγγιξε θέματα ταμπού της Ελληνικής ιστορίας, και των πηγών που επηρεάζουν ή και καθορίζουν το γράψιμο της. Άγγιξε θέματα ταμπού της ιστορίας της Ελληνικής Αριστεράς και της πορείας της. Άγγιξε το θέμα της πρόσληψης και της παρουσίασης του Ιωάννη Καποδίστρια από την παραδοσιακή αριστερά και τους πατέρες της ιστοριογραφίας της. Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζεται ο Σκληρός ( όπως χρόνια τώρα επισημαίνω) ως πρωτεργάτης όχι απλά της αρνητικής κριτικής της αριστεράς στον Καποδίστρια, αλλά και ο πρωτεργάτης της επιστημονικά αντιδεοντολογικής μελέτης και προσέγγισης του Καποδίστρια , προσέγγισης που δημιούργησε παράδοση, βρήκε διαδόχους … και συνεχίζει να βρίσκει διαδόχους μέχρι και σήμερα

Ήταν μια παρουσίαση βιβλίου πολύ διαφορετική…

Διαφορετική γιατί, τόσο ο συγγραφέας οσο και το βιβλίο στοχεύουν σε στόχους πολύ σημαντικότερους από το να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη μας με ένα ακόμα βιβλίο, αφιερωμένο σε έναν από τους πρωτοπόρους της αριστεράς στην Ελλάδα Ο Λουκάς Αξελός μάχιμος διανοούμενος , στον χώρο της μη δογματικής, ανανεωτικής και γηγενούς-πατριωτικής αριστεράς, χρόνια τώρα ασχολείται με αξονικά θέματα της εθνικής πολιτισμικής και πολιτική μας ιδιοπροσωπίας, ως προϋπόθεσης της Εθνικής ανεξαρτησίας και προοπτικής. Το βιβλίο του όπως οι εξερετοι παρουσιαστές ( Ασημακόπουλος Βασίλης, Βάσης Λαοκράτης, Λυγερός Σταύρος) αποκάλυψαν δεν υπηρετεί την αγιογράφηση του Σκληρού, ούτε υπηρετεί ένα ιδεολογικό αφήγημα προσαρμόζοντας την έρευνα του στις απαιτήσεις του όποιου ιδεολογικού αφηγήματος .Ανιχνεύει την διαμόρφωση της ιδιαίτερα κριτικής σκέψης και της δράσης του Σκληρού, στο ιστορικό κοινωνικό πολιτικό, πλαίσιο της εποχής του… Ανιχνεύει επίσης τα αίτια της αποδοχής και της άρνησης του Σκληρού από τους διαχειριστές-εγγυητές της ορθόδοξης αριστερής παράδοσης .

Ο προβληματισμός για τις διαχρονικές αδυναμίες και δυνατότητες διαμόρφωσης ενδογενούς και ενδοτραφούς πολιτικής θεωρίας ,πολιτικής σκέψης, ήταν διάχυτος στην όλη συζήτηση..

Ευχαριστώ τον Λουκά Αξελό για την αναφορά του στα βιβλία μου , Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, και Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, εκδόσεις Παπαζήση, μεταξύ αυτών που συστήνει για μελέτη στο θέμα Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου