Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

"Συνδέοντας την κοινωνία των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά"

 


Αποτελέσματα του συνεδρίου στην Αθήνα - 8 & 9/4/2024

 

Εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τον Καύκασο συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, για το συνέδριο "Συνδέοντας την Κοινωνία Πολιτών για την Πολιτιστική Κληρονομιά" που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Απριλίου 2024 από τον Κόμβο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra στην Αθήνα (Athens Hub).

 

Στη διάρκεια των δύο ημερών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που επιλέχθηκε από τη Europa Nostra ως υπεύθυνη του Κόμβου της Αθήνας - Athens Hub, διοργάνωσε διαδραστικά εργαστήρια για να ενθαρρυνθούν γόνιμες διασυνοριακές συνεργασίες καθώς και να διατυπωθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης, συνεπές  με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, προς μια πιο ανθεκτική και συμπεριληπτική κοινωνία.

 

Την εκδήλωση άνοιξε η Αμαλία Ζέπου, υπεύθυνη έργου του Κόμβου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra στην Αθήνα, καλωσορίζοντας τους εταίρους και τους συμμετέχοντες. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Sneška Quaedvlieg-Mihailovic, γενική γραμματέας της Europa Nostra και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμβου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Λυδία Καρρά, ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας και ο Stefan Zotti, επικεφαλής της ομάδας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τους στόχους και τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κόμβου Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρουσίασε η υπεύθυνη του έργου, Manon Richard, ενώ τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο περιφερειακός κόμβος της Europa Nostra με έδρα την Αθήνα (Αthens Hub) παρουσίασε η Σταυρούλα Θραβάλου, συντονίστρια του έργου.

 

23 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Τουρκία, Αρμενία, Γεωργία, παρουσίασαν τρέχουσες δράσεις για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού στις χώρες τους. Επίσης, συζήτησαν ευκαιρίες για την προώθηση της κοινής μας κληρονομιάς που έχει διεθνή αξία και μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για διάλογο, κοινοτική δέσμευση, συλλογική δράση για το κλίμα και προώθηση βασικών πολιτιστικών ευρωπαϊκών αξιών. Οι κοινές προκλήσεις που αναφέρθηκαν αφορούν στη δυσκολία ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων, έλλειψη χρηματοδότησης και διεπιστημονικής προσέγγισης στα θέματα του πολιτισμού καθώς και στην ανάγκη ψηφιοποίησης.

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, παρέθεσε δεξίωση δικτύωσης στο Δημαρχείο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Europa Nostra, η Ελληνική Εταιρεία και ο Δήμος Αθηναίων ανανέωσαν τη συνεργασία τους για τη λειτουργία και τη στήριξη του Athens Hub. Τις κοινές Βαλκανικές μας ρίζες υπενθύμισαν μουσικά ο Τάκης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου με τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια από την ευρύτερη περιοχή, στη διάρκεια της βραδιάς. 

 

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που συνεδρίαζε ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες ώστε να αναδειχθεί το έργο του Κόμβου της Αθήνας σε δράση και να μοιραστούμε ιδέες από το συνέδριο.

 

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για να αναπτύξουν διασυνοριακή συνεργασία και σχέδια, πριν τα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ολομέλειας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Εuropean Heritage Hub» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου και του αντίκτυπου του Κόμβου στις γειτονικές περιοχές της ΕΕ.

 

Δείτε την παρουσίαση του πιλοτικού έργου στο YouTube της ΕΛΛΕΤ: https://youtube.com/live/FX5GJAUyC_I?feature=share

Για την πλήρη αναφορά του συνεδρίου: https://www.ellet.gr/wp-content/uploads/European-Heritage-Hub-Report.pdf

Για περισσότερες φωτογραφίες: https://we.tl/t-OCYXZmZkoi

Για περισσότερες πληροφορίες: en@ellinikietairia.gr

 

 Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693. / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου