Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η έννοια «πόλεμος»

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 20.4.24

O Richard Buckminster Fuller είχε την ευφυή έμπνευση του «Γεωδαιτικού θόλου» , που ήταν σαν ένα κομμάτι σφαίρας ή μπάλας και   διαμόρφωνε  μια σφαιρική επιφάνεια, κατάλληλη να προστατεύει μια ομάδα ανθρώπων  από διάφορες προσβολές. Το 1954 ήταν η πρώτη φορά που η  Αμερικανική αρχιτεκτονική κοινότητα αναγνώρισε την αξία αυτού του θόλου, που ο εμπνευστής του είχε εντάξει σε μια «Περιεκτική Επιστήμη Προληπτικού Σχεδιασμού» με στόχο να ενισχυθούν οι πεπερασμένοι πόροι της Γης «χωρίς να διαταράσσονται οι οικολογικές διαδικασίες του πλανήτη».

Οι βλέψεις του Fuller ήταν περιβαλλοντικές, όμως ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποτε  θα είχαν μια πιθανή στρατιωτική χρήση  : Ότι θα χρησίμευαν ενδεχομένως σαν βάση προστασίας ενός πληθυσμού και  υποδομών από ξένες προσβολές. Και όμως, στις σύγχρονες στρατηγικές  εκτιμήσεις ακούστηκε και η πιθανότητα να προσφύγουμε σε ένα  θόλο, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο… Βέβαια, αυτός ο «θόλος» δεν θα έχει την ίδια συνέχεια και τα ίδια υλικά στην κατασκευή του, πάντως υποτίθεται ότι θα είναι θόλος.

Τώρα που κάποιοι περιμένουν σαν βροχή τα βλήματα και τους πυραύλους, δεν μας περισσεύει  πολύ σκέψη για το περιεχόμενο του σύγχρονου πολέμου :  Παλιά, τα συμβούλια των ηγητόρων πριν από τη μάχη γίνονταν στο πεδίο της μάχης, έπειτα γίνονταν  λίγα χιλιόμετρα μακριά, για να καταλήξουν να πραγματοποιούνται  σε  εκατοντάδες χιλιόμετρα ή σε άγνωστο μέρος.

 Ο πόλεμος πλέον  τείνει να γίνει καθολικός, με την έννοια ότι τείνει να προσβάλλει κάθε επιθυμητό στόχο του αντιπάλου, σε οποιαδήποτε απόσταση επί γης και εάν βρίσκεται .  Τείνει να προσβάλλει διάφορες χρήσιμες λειτουργίες του, οποιεσδήποτε και αν είναι  , αν συνδέονται με πράγματα ή  ανθρώπους. Με τις σημερινές  τεχνικές της κατασκοπίας, η ενημέρωση για το ποιόν κάθε ατόμου,  για τις συγγένειες ή τις φιλίες που έχει, μπορούν να στρέψουν τα όπλα του αντιπάλου σε «χειρουργικές επεμβάσεις» πάνω σε πολύτιμες σχέσεις… Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλίτες ξέρουν καλά αυτή τη τεχνική του «ξεπαστρέματος» ανθρώπων από απόσταση.

 Το Δίκαιο του Πολέμου, με τις  δι
ατάξεις  που αναφέρονται  στην υποχρέωση των αντιπάλων μερών να σέβονται τους αμάχους και την περιουσία τους,  είναι κάθε άλλο παρά σεβαστό. Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος προβάλλει, κι εμείς υπνώττουμε σε σχέσεις και συμμαχίες αμφίβολες…

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου