Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Σάββας Παύλου 1951-2016

 

Του Γιάννη Σχίζα

 Αυγή 6.4.2024

Την προηγουμένη του θανάτου του ασχολήθηκε με τον επικήδειό του :  Ήταν  απλός ,ήταν  κείμενο λύπης και  διαμαρτυρίας   για όλες τις τελετές που ψευτίζουν. Έγραφε,  «η κηδεία  γίνεται πια ένα κοσμικό γεγονός, στο οποίο ο νεκρός εξαφανίζεται». Όμως ήταν και άνθρωπος της πλάκας, του επιτηδευμένου χωρατού, που ήταν  κατεξοχήν γελωτοπαραγωγό . Τον θυμάμαι από την έκδοση ενός βιβλιαρακίου από εκείνα που διέθεταν κάποτε   ευσεβείς λαϊκές γυναίκες με βίους αγίων, υπό τον (μπλοφατζίδικο) τίτλο «Λαογραφικαί τινές παρατηρήσεις επί των κινηματογράφων του άστεος» : Εκεί περιέγραφε εις άψογον καθαρεύουσα την είσοδον ενός γέροντα μετά της βακτηρίας(  μπαστούνι ) σε κινηματογράφο , όπου παίζονταν ταινίες με ερωτική υπόθεση, όμως επακολουθούσε θορυβώδης πτώση της βακτηρίας και κάποιος από τον (λίαν ζωηρό)  εξώστη φώναξε  : «Τι ήλθες εδώ ρε γέρο, για να καβλ@σει το μπαστούνι σου;»

Ο Σάββας Παύλου ήταν διακεκριμένος φιλόλογος, ήταν Κύπριος πατριώτης, ήταν συγγραφέας πολλών άρθρων στην «Καθημερινή», στο «Άρδην», στο «Αντί», στην «Ελευθεροτυπία». Οι γνώσεις του τον έφεραν στο να ακροαστεί  ζητήματα όπως στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ. Σημειώνει σε άρθρο του για την ιστορία του κινούμενου δάσους, που κατά παράβαση των οδηγιών των τριών μαγισσών έρχεται προς την κατεύθυνση του Βασιλιά Μάκβεθ – ότι προέρχεται από το βιβλίο του Raphael Holinshed και  δημοσιεύτηκε 20 χρόνια πριν από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ.

Ήταν επίσης   κριτικός  της τουριστικής βιομηχανίας και ασκούσε πολεμική  στον σύγχρονο μαζικό τουρισμό με την αβαθή και επιδερμική γνωριμία και τα «τουριστικά πακέτα», που «δημιουργούν ένα πολτό εικόνων και εντυπώσεων». Παρέθετε μάλιστα  ένα πεζογράφημα του Ραγκαβή του 1848, ο οποίος  παρουσιάζει τον ήρωά του να μην προτιμά το σιδηρόδρομο αλλά το άλογό του για το ταξίδι, «διότι περιηγείτο  δια να περιηγηθή και όχι για να φθάση».

Ο Παύλου χρησιμοποιεί έναν όρο που καινοτομεί - είναι ο όρος «αναπαρθένευση», που σε αντίθεση με τον  δικής μου επινόησης όρο «εκπαρθένευση» δείχνει την προτίμηση της τουριστικής βιομηχανίας για αναπαλαιώσεις sic, που υποτίθεται ότι αποκαθιστούν μια προηγούμενη μορφή του χώρου.

Αυτό το Σάββατο, σε μια εκδήλωση που γίνεται Θεμιστοκλέους 37, ώρα 14.00, θα γίνει αναφορά στο βιβλίο που έγραψε ο Παύλου για τον Σεφέρη. Με ομιλητές τους Νάσο Βαγενά, Ευσταθία Δήμου,  Δημήτρη Κοσμόπουλο και Τάσο Χατζηαναστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου