Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης- Αρχείο Πολέμου

 

             Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης- Αρχείο Πολέμου
                     Ανδρέα και Αναμπέλλας Φρέρη
              με τη συνεργασία των εκδόσεων Επί
κεντρο

                                   σας προσκαλεί το
Σά
σας προσκαλεί στην ομιλία με θέμα "H δεκαετία του  1940 και ο μετεμφυλιακός πόλεμος της μνήμης"καετία του 1940 και ο μετεμφυλιακός πόλεμος της μνήμης

                                            και εισηγητή
                           τον Ραϋμόνδο Αλβανό

                                                   Το θέμα
Η έναρξη της δεκαετίας του 1940 σηματοδοτεί τον τερματισμό της ειρηνικής περιόδου του Μεσοπολέμου. Η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, η γερμανική κατοχή, η απελευθέρωση, ο ρόλος του βασιλιά, τα Δεκεμβριανά και ο εμφύλιος πόλεμος συνιστούν τον κορμό των γεγονότων που την προσδιόρισαν. Αυτά τα γεγονότα αποτέλεσαν στις δεκαετίες που ακολούθησαν σημείο αντικρουόμενων και αμφιλεγόμενων ερμηνειών συγκροτώντας ό,τι ονομάζεται συλλογική μνήμη, είτε στην πλευρά της Αριστεράς είτε σε εκείνη της Δεξιάς.
 Ο ομιλητής θα εντοπίσει τις διαφορετικές ερμηνείες που προτάθηκαν με γνώμονα τις διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις και το πώς οι ερμηνείες αυτές επηρεάζουν μέχρι σήμερα τη μνήμη των ανθρώπων.
Η ομιλία του βασίζεται στις ξεναγήσεις που έκανε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο και αποτυπώθηκε στο βιβλίο του
Ο ελληνικός εμφύλιος-Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες (εκδ. Επίκεντρο, 2022)/

Το συγκεκριμένο εγχείρημα διαβάζεται παράλληλα και ως διατύπωση ενός καίριου ερωτήματος σχετικά με το νόημα της Ιστορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήμα της εισαγωγής του βιβλίου του με τίτλο "Γιατί να μαθαίνουμε Ιστορία" "έπεσε" ως βασικό κείμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της γλώσσας τον Ιούνιο του 2022.
Ο ίδιος γράφει: «Η ιστορία είναι μια πράξη αυτογνωσίας, μια πράξη γνώσης για τον συλλογικό μας εαυτό, απαραίτητη για να καταλάβουμε τον πολιτισμό μας. Δεν μαθαίνουμε ιστορία για χάρη των προηγουμένων. Μαθαίνουμε ιστορία για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και να σκεφτούμε πού θέλουμε να πάμε».
                                 Για τον Ραϋμόνδο Αλβανό
Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Έσσεξ στο αντικείμενο της Συγκριτικής Ιστορίας και τη διατριβή του στο ΑΠΘ με θέμα της τις πολιτικές συμπεριφορές των κατοίκων της περιοχής της Καστοριάς από το 1922 μέχρι το 1949. Καρπός αυτής της έρευνας το βιβλίο του
Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου (εκδ. Επίκεντρο, 2019). Δίδαξε για πολλά χρόνια στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά. Από το 2012 μέχρι το 2020 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο. Η εμπειρία του από τις ξεναγήσεις εκεί και η προσπάθεια να απαντήσει όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά σε ερωτήσεις ενός κοινού που δεν ήταν κατ’ ανάγκην εξειδικευμένο αποτυπώνεται στο βιβλίο Ο ελληνικός εμφύλιος-Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες
. Ο Ραϋμόνδος Αλβανός τα τελευταία χρόνια ζει εκτός Αθηνών, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου