Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Τζωρτζ Στάινερ, Περί θανάτου

 


Τμτφρ. Σεραφείμ Βελέντζας
αντίχειρες | 2
διεύθυνση σειράς: Διονύσης Καψάλης

 

 

ISBN: 978-618-5267-72-8 

Σελ.: 120
Σχήμα: 12x20 εκ.
Τιμή: 12,20€

 

 

Δύο από τα τελευταία κείμενα του Τζωρτζ Στάινερ, που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα παιγνιώδες και ταυτόχρονα ολοκληρωμένο προσχέδιο πνευματικής διαθήκης. Στο πρώτο, ένας μισοκαμένος πάπυρος που βρέθηκε στην ανασκαφή μιας βίλας στο Ερκολάνο, γεμάτος κρυπτικούς και ημιτελείς αφορισμούς, δίνει την αφορμή για μια επισκόπηση σχεδόν κάθε θέματος που απασχόλησε τον συγγραφέα στη ζωή του. Στο δεύτερο, μια σκέψη γύρω από την ιστορία, τους μετασχηματισμούς και εντέλει το θάνατο της ιδέας του θανάτου εξελίσσεται, με τη μέγιστη δύναμη συμπύκνωσης που απέκτησε με τα χρόνια η γραφή του Στάινερ, σε μια βαθιά κριτική στις σύγχρονες μορφές της

ζωής.  

 

 

 

Από τους αντίποδες κυκλοφορεί επίσης:

Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι

 

Ο Τζωρτζ Στάινερ, στο πρώτο του αυτό έργο, μελετά δύο αντιθετικές ιδιοσυγκρασίες, δύο ανταγωνιστικά λογοτεχνικά παραδείγματα και δύο αντικρουόμενες κοσμοθεωρίες. Στο δί­λημμα Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι, η ουδετερότητα είναι ψευδής, αν όχι αδύνατη. Το έργο του Τολστόι εντάσ­σεται στην επική παράδοση, ενώ η τέχνη του Ντοστογιέφσκι ανάγεται στα θεμέλια της δραματικής σύλλη­ψης του κόσμου. Ο Στάινερ διαβάζει αντιστικτικά τα σημαντικότερα έργα των δύο Ρώσων συγγραφέων και εξε­τάζει συστηματικά το ιστορικό, ιδεο­λογικό και λογοτεχνικό τους πλαίσιο.

 

 

 

Ο Τζωρτζ Στάινερ γεννήθηκε το 1929 στο Παρίσι από Εβραίους γονείς αυστριακής καταγωγής. Δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, της Γενεύης και της Οξφόρδης. Πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά: Ο θάνατος της τραγωδίας (Δωδώνη 1988), Μετά τη Βαβέλ (Scripta, 2004), Αξόδευτα πάθη (Νεφέλη, 2001), Περί δυσκολίας (Ψυχογιός, 2002), Errata (Scripta, 2005), Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι (Αντίποδες, 2015), Η ιδέα της Ευρώπης (Δώμα, 2021). Πέθανε στην Αγγλία τον Φεβρουάριο του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου