Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΣ ΧΑΜΠΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

 

Eυρωπαϊκό Βραβείo Πολιτιστικής Κληρονομιάς /

Βραβείο Europa Nostra 2023

 

 

Βρυξέλλες / Χάγη, 13 Ιουνίου 2023

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Βραβεία Europa Nostra 2023. Φέτος, 30 εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς από 21 χώρες έχουν βραβευτεί με την κορυφαία διάκριση της Ευρώπης στον τομέα αυτό (δείτε την πλήρη λίστα παρακάτω). Μεταξύ των φετινών νικητών είναι ο Χαμπής Τσαγγάρης από την Κύπρο, ο οποίος βραβεύτηκε για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του σχετικά με την ενίσχυση των συνδέσεων και της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων και των πολιτισμών στην διακοινοτική Κύπρο μέσω της δουλειάς του με την άυλη κληρονομιά και  πιο συγκεκριμένα την χαρακτική.

 

Οι 30 νικητές επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, που αποτελείται από ειδικούς πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη.  Οι αιτήσεις για τα βραβεία πέρασαν πρώτα από αξιολόγηση από ειδικές επιτροπές.  Φέτος υποβλήθηκαν αιτήσεις από οργανισμούς και άτομα από 35 ευρωπαϊκές χώρες.

  

Μετά την ανακοίνωση των νικητών του 2023, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, και επί του παρόντος υπεύθυνος Πολιτισμού, δήλωσε: «Κάθε νικητήριο επίτευγμα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικών δεξιοτήτων και αφοσίωσης, συλλογικής και ατομικής, που καλύπτουν μέρη και παραδόσεις πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη. Τιμώντας αυτά τα επιτεύγματα, επαναλαμβάνουμε επίσης τη σταθερή δέσμευσή μας για την προστασία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την αίσθηση της συνύπαρξής μας ως πολίτες και κοινότητες της Ευρώπης».

 

Η Cecilia Bartoli, η παγκοσμίου φήμης mezzo-soprano και Πρόεδρος της Europa Nostra, δήλωσε: «Συγχαίρω θερμά τους φετινούς νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra για την αναγνώριση που πραγματικά τους αξίζει. Αποτελούν παραδείγματα έμπνευσης που συμβάλλουν πραγματικά στην οικοδόμηση μιας πιο όμορφης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπης. Οι ιστορίες επιτυχίας τους καταδεικνύουν πώς οι αντιξοότητες μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της συγκέντρωσης της τεχνογνωσίας, της αφοσίωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Ανυπομονώ να τους συναντήσω προσωπικά και να γιορτάσω όλους τους νικητές στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην αγαπημένη μας Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Βενετίας».

 

Οι νικητές θα τιμηθούν στην τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 28 Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema στη Βενετία. Την υψηλού κύρους εκδήλωση θα τιμήσει με τη συμμετοχή της η Cecilia Bartoli, Πρόεδρος της Europa Nostra. Στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου αναμένεται να παραστεί και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα ανακοινωθούν οι νικητές του «Grand Prix» και ο νικητής του Βραβείου «Public Choice»/ Επιλογής του κοινού, που επιλέχθηκαν μεταξύ των φετινών νικητών και θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας. Η τελετή θα είναι το επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά 2023, που διοργανώνεται από την Europa Nostra με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 27-30 Σεπτεμβρίου στην Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Βενετίας.

 

Οι υποστηρικτές και οι λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ανακαλύψουν τους νικητές και να ψηφίσουν διαδικτυακά για να αποφασίσουν ποιος θα κερδίσει το βραβείο Public Choice 2023/ Βραβείο Κοινού 2023, που θα λάβει χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

 

 

Χαμπής Τσαγγάρης, Κύπρος

 

​​​​

Το 1995 ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης ίδρυσε τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή στην κυπριακή ύπαιθρο. Από την ίδρυσή του, έχει παραδώσει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής προς τιμήν του δασκάλου του, του καταξιωμένου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου. Αυτά τα μαθήματα λειτουργούν ως “πύλη” για άτομα κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου για να γνωρίσουν τον ζωντανό κόσμο του κυπριακού λαϊκού πολιτισμού, τους σαγηνευτικούς μύθους και τις αγαπημένες παραδόσεις του. Επιπλέον, ο Χαμπής Τσαγγάρης έχει δημιουργήσει και εικονογραφημένες εκδόσεις κυπριακών παραμυθιών. Έχει μελετήσει, καταγράψει και εικονογραφήσει τους κυπριακούς θρύλους και παραδόσεις για τους «καλικάτζιαρους» σε μια σειρά βιβλίων. Μέσα από την τέχνη της χαρακτικής, ο Χαμπής Τσαγγάρης και η κοινότητα των χαρακτών που έχει δημιουργήσει έχουν διαφυλάξει αποτελεσματικά αυτό το ανεκτίμητο κομμάτι της άυλης κληρονομιάς της Κύπρου.

 

Η επίδραση των μαθημάτων του Χαμπή Τσαγκάρη εκτείνεται πολύ πέρα από την τάξη. Αμέτρητοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί έχουν μάθει από αυτόν και, με τη σειρά τους, μετέδωσαν αυτή τη γνώση στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Το 2008, επέκτεινε περαιτέρω την εμβέλεια αυτής της κληρονομιάς ιδρύοντας το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην ύπαιθρο. Το 2019 εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία. Αυτά τα ορόσημα αντιπροσωπεύουν την αδιάκοπη επιδίωξη του Χαμπή να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών του και να τους μυήσει σε διαφορετικούς πολιτισμούς μέσω του εκφραστικού μέσου της χαρακτικής, ενισχύοντας έτσι τον διαπολιτισμικό διάλογο και την πολιτιστική πολυμορφία.

 

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, η κληρονομιά και η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Για το σκοπό αυτό, ο Χαμπής Τσαγγάρης ταξίδεψε σε όλη την Κύπρο, επισκεπτόμενος πολλά χωριά, σε κάθε περιοχή, για να δώσει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής και να μοιραστεί παράλληλα λαϊκές παραδόσεις. Με αυτόν τον τρόπο, καταδείκνυε ότι η τέχνη είναι μια αξιοσημείωτη πηγή για την ανάδειξη και τη διατήρηση του κοινού πολιτισμού στην Ευρώπη.

 

Ο Χαμπής Τσαγγάρης έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της διακοινοτικής ειρήνης και συνύπαρξης στην Κύπρο. Στο μουσείο, έχει οργανώσει κοινές εκθέσεις, σφυρηλατώντας δεσμούς μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών. Έχει επίσης διευκολύνει επισκέψεις ανταλλαγής σε ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά εργαστήρια, για την περαιτέρω οικοδόμηση κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης αυτών των δύο κοινοτήτων. Η πρόσκληση σε Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες παραμένει πάντα ανοιχτή για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Σχολής Χαρακτικής και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.

 

«Ο Χαμπής Τσαγγάρης είναι αξιοσημείωτος για τα επιτεύγματά του στην ενίσχυση των συνδέσεων και της κατανόησης ανάμεσα στις κοινότητες και τις διαφορετικές κουλτούρες στην διακοινοτική Κύπρο μέσω της δουλειάς του με την πολιτιστική κληρονομιά. Με μια παθιασμένη και συμπεριληπτική προσέγγιση, έχει αφιερωθεί στη μετάδοση γνώσης τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενσωματώνοντας την παραδοσιακή κυπριακή αφήγηση στις προσπάθειές του. Έχει προσεγγίσει έναν εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων μαθητών. Οι καινοτόμες ιδέες του και η δέσμευσή του στην τέχνη ως μέσο για την μετάδοση ουσιαστικών μηνυμάτων αποτελούν έμπνευση για άλλους ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε η κριτική επιτροπή των βραβείων.

 

«Τα διεθνή ταξίδια και η ενασχόληση του Τσαγγάρη με απομακρυσμένα χωριά αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή του στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών σχέσεων στην Κύπρο και εκτός συνόρων . Μέσα από το έργο του, αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης και της εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση διαφορετικών πτυχών του συλλογικού μας παρελθόντος και στην εξασφάλιση της συνέχειας με το συλλογικό μας παρελθόν», κατέληξε η κριτική επιτροπή.

 

Επαφή: Γιώργος Τσαγγάρης | yiorgos.ts@cytanet.com.cy | www.yiorgos-tsangaris.com

 

 

Από τη Νορβηγία στην Πορτογαλία, από τη Γαλλία στην Ουκρανία:

Αυτοί είναι οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra 2023[1]

 

Συντήρηση και Προσαρμοστική Επαναχρησιμοποίηση

Steam Engine Brewery, Lobeč, CZECHIA

Friluftsskolen Open-Air School, Copenhagen, DENMARK

Hôtel de la Marine, Paris, FRANCE

Royal Gardens of Venice, ITALY

Museum of Urban Wooden Architecture, Vilnius, LITHUANIA

Wit Stwosz Altarpiece in St. Mary’s Basilica, Kraków, POLAND

Mudéjar Ceilings of the Cathedral of Funchal, Madeira, PORTUGAL

Deba Bridge, Gipuzkoa, SPAIN

Ruins of the Monastery of San Pedro de Eslonza, Gradefes, SPAIN

 

Έρευνα

Scientific-Archaeological Studies for the Preservation of Ererouyk, ARMENIA/FRANCE

Proto-Industrial Architecture of the Veneto in the Age of Palladio, ITALY

Safeguarding of the Artisanal Fishing Technique “Arte-Xávega”, PORTUGAL

 

Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Δεξιότητες

MADE IN: Crafts and Design Narratives, AUSTRIA/CROATIA/SLOVENIA/SERBIA

ACTA VISTA, Marseille, FRANCE 

Carpenters without Borders, Paris, FRANCE

National Centres for Restoration of Historic Vessels, NORWAY

Pathfinders of the Waters, Danube Delta, ROMANIA

 

Εμπλοκή και ευαισθητοποίηση των πολιτών

Village Square Meer, Antwerp, BELGIUM

Budapest100, HUNGARY

Museum of Literature Ireland (MoLI), Dublin, IRELAND

Open for You, ITALY

ALMADA Project, Lisbon, PORTUGAL

Via Transilvanica, ROMANIA

Un-archiving Post-industry, UKRAINE

 

Πρωταθλητές κληρονομιάς

Hambis Tsangaris, CYPRUS

Sergio Ragni, ITALY

Cláudio Torres, PORTUGAL

Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), UKRAINE/INTERNATIONAL PROJECT

 

 

Βραβεία Europa Nostra 2023 για εξαιρετικά έργα από το Ηνωμένο Βασίλειο

 

Φέτος, τα Βραβεία Europa Nostra απονέμονται σε δύο αξιόλογα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς από μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ Δημιουργική Ευρώπη.

Cleveland Pools, Bath, UNITED KINGDOM (Conservation & Adaptive Reuse)

MINIARE: The Art & Science of Manuscript Heritage, Cambridge, UNITED KINGDOM (Research)

 

 

 

Δύο δεκαετίες προβολής της αριστείας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη

 

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβεία Europa Nostra θεσμοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και από τότε η διαχείρισή τους γίνεται από την Europa Nostra. Για 21 χρόνια, τα Βραβεία αποτελούν βασικό εργαλείο αναγνώρισης και προώθησης των πολλαπλών αξιών της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον της Ευρώπης.

 

Τα βραβεία έχουν επισημάνει και διαδώσει την αριστεία και τις βέλτιστες πρακτικές της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, έχουν ενθαρρύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσεων και έχουν συνδέσει τους ενδιαφερόμενους φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ευρύτερα δίκτυα. Τα Βραβεία έχουν αποφέρει σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη (δι)εθνική έκθεση, πρόσθετη χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, τα Βραβεία έχουν προωθήσει την μεγαλύτερη φροντίδα για την κοινή μας κληρονομιά μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης. Για πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα Βραβεία, επισκεφτείτε την διαδικτυακή σελίδα των Βραβείων.

 

Η Πρόσκληση για Συμμετοχές για την έκδοση των Βραβείων 2024 είναι πλέον ανοιχτή. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του www.europeanheritageawards.eu/apply. Υποβάλετε την αίτησή σας και μοιραστείτε την τεχνογνωσία σας!

 

    

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

EUROPA NOSTRA

Audrey Hogan, Υπεύθυνη προγράμματος 
ah@europanostra.org,

T. +31 70 302 40 52

Joana Pinheiro, Υπεύθυνη επικοινωνίας

jp@europanostra.org,

M. +31 6 34 36 59 85

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Sonya Gospodinova

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

+32 2 2966953

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και

Πολιτισμού

Κατερίνα Στεμπίλη, sepi@ellinikietairia.gr

Τ. (+30) 210 3225245 (εσωτ. 2)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Δελτία τύπου σε διάφορες γλώσσες

 

Για το νικητή του βραβείου:

Information and Jury’s comments

Videos (σε υψηλή ανάλυση)

Photos & e-banners (σε υψηλή ανάλυση)

 

 

Ιστοσελίδα του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη

 

 

 

 

http://en.ellet.gr

 

 

 

 

Γενικές πληροφορίες

 

Europa Nostra

 

Η Europa Nostra είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζεται τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς. Είναι μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στηρίζεται από ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων φορέων, ιδιωτικών εταιρειών και φυσικών προσώπων, που καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, διατηρώντας στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO και άλλους διεθνείς φορείς. Η Europa Nostra, που ιδρύθηκε το 1963, γιορτάζει φέτος την 60η επέτειό της.
Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των απειλούμενων μνημείων, τοποθεσιών και τοπίων της Ευρώπης, ιδίως μέσω του Προγράμματος ”7 Most Endangered” /«7 Υπό Απειλή». Γιορτάζει την αριστεία μέσω των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra». Η Europa Nostra συμβάλλει ενεργά στον καθορισμό και την εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών που σχετίζονται με την κληρονομιά, μέσω ενός συμμετοχικού διαλόγου με τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το συντονισμό της European Heritage Alliance.

 

Η Europa Nostra είναι μεταξύ των επίσημων εταίρων της πρωτοβουλίας New European Bauhaus που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η περιφερειακή συμπρόεδρος του Climate Heritage Network για την Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.

 

Από την 1η Μαΐου η Europa Nostra θα ηγείται της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας που επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση του πιλοτικού έργου European Heritage Hub.

 

 

Δημιουργική Ευρώπη

 

Το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της ΕΕ που υποστηρίζει τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αυξήσουν τη συμβολή τους στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον διαβίωσης της Ευρώπης. Με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, των καλών τεχνών, των διεπιστημονικών τεχνών, των εκδόσεων, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτισμού και του οπτικοακουστικού τομέα.

 

 

Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240

Email: sepi@ellinikietairia.gr 

www.ellet.gr    



[1] Οι νικητές αναγράφονται αλφαβητικά ανά χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου