Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

 

του Γιάννη Σχίζα


Ο  ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ  ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας, πολιτικός, ποδοσφαιρικός παράγων, γυναικοκατακτητής, εκμεταλλευτής πολλών και διαφόρων  καταστάσεων,  προσδεδεμένος με το δυτικό στρατόπεδο – αν εξαιρέσει κανείς τη τελευταία περίοδο των σχέσεων με τον Πούτιν. Έγινε γνωστός γιατί  «πούλησε» τον Καντάφι  και τον οδήγησε στο θάνατο -   στο πλευρό του Προέδρου της Γαλλίας   Σαρκοζί. Με την  ιδιότητα  πάλι αυτή, ως γνήσιος  - παραδοσιακός  ιμπεριαλιστής, αρνήθηκε  την καταβολή μιας απειροελάχιστης παροχής  στους λαούς της Αφρικής για να τους σώσει από το λιμό – δίχως να τους χορηγήσει   το 0,3% από τα χρήματα του προϋπολογισμού  του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά τα άλλα όμως ήτανε χιουμορίστας δεινός και  έπαιζε σκληρό παιχνίδι με τη φαντασία του και με τις γυναίκες.

Το 2003, ο Μπερλουσκόνι πυροδότησε μια διπλωματική κρίση μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης, όταν ανέφερε ότι ο Γερμανός θα ήταν τέλειος να παίξει το ρόλο ενός φρουρού του ναζιστικού στρατοπέδου σε μια ταινία… Το 2008, λίγο μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι «είναι νέος, είναι όμορφος και μαυρισμένος». Όταν βρέθηκε σαν πρωθυπουργός  στην σεισμόπληκτη  πόλη  Λ’ Ακουϊλα, για να μετριάσει τον πόνο για τις 309 θανατηφόρες απώλειες, είχε την ιδέα να «συμβουλέψει» τους κατοίκους  που βρίσκονταν σε σκηνές να χρησιμοποιήσουν το όλο επεισόδιο σαν  ένα σαββατοκύριακο με  καμπινγκ…Σε μια ομαδική φωτογράφηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθέτησε πάνω από το κεφάλι του Ισπανού πρωθυπουργού το χέρι του σε κατάσταση «κέρατου»…Μια περίοδο που είχαν ενταθεί οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών δήλωσε, ότι δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν μπορούν να βάλουν ένα σώμα στρατού να φυλάει τις όμορφες Ιταλίδες…Σε μια άλλη πόζα ο Μπερλουσκόνι έσπαζε όλα τα στερεότυπα  καθώς  χούφτωνε τα απαυτά του…

Άφησε στους Μιλανέζους πολύ καλές εντυπώσεις από τη διεύθυνση της Μίλαν (1986-2017), αλλά μετά κατέληξε σε μια υποδεέστερη ομάδα, τη Μόντσα, για την οποία είπε: «Έχουμε βρει έναν καλό και φιλικό προπονητή που έχει βρει τον τρόπο να διαχειριστεί τους παίκτες μας. Έδωσα και στους ποδοσφαιριστές έξτρα ώθηση καθώς τους υποσχέθηκα πως αν νικήσουν Μίλαν, Γιούβέντους ή κάποιον από τους μεγάλους, θα τους στείλω ένα λεωφορείο με πόρνες στα αποδυτήρια».

Η Καθολική Εκκλησία σκανδαλίστηκε από τις “γελοιότητες” του και η σύζυγός του για σχεδόν 20 χρόνια τον χώρισε, αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν απολογήθηκε, δηλώνοντας: «Δεν είμαι άγιος». Ο Μπερλουσκόνι επέμεινε ότι οι ψηφοφόροι εντυπωσιάστηκαν από την αυθάδειά του. «Η πλειοψηφία των Ιταλών στην καρδιά τους θα ήθελε να είναι σαν εμένα και να βλέπουν τον εαυτό τους σε εμένα και στο πώς συμπεριφέρομαι», είπε το 2009, κατά την τρίτη και τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργός. Ήταν αντίθετος με την φιλονατοϊκή Μελόνι  και ήταν επόμενο να εισπράξει  τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Πούτιν,   που είπε γι αυτόν :«Ο Μπερλουσκόνι ήταν για μένα ένα αγαπητό πρόσωπο κι ένας αληθινός φίλος. Θαύμαζα ειλικρινά τη σοφία του και την ικανότητά του να λαμβάνει διορατικές αποφάσεις»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου