Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ

 

  Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Χρηστίδη

Γεωπόνου


Οι φοίνικες χρειάζονται τη βοήθειά μας, γιατί είναι ακόμα εμφανές ότι η σφαγή συνεχίζεται.



1ο Συμβουλές για το κλάδεμα φοινίκων


        Όταν σκέφτεστε τα τοπία της Φλόριντα, οι φοίνικες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού που κάνει τη Φλόριντα διαφορετική από τις βόρειες πολιτείες. Αυτά τα μεγαλοπρεπή φυτά είναι πραγματικά μοναδικά και απαιτούν φροντίδα που είναι πολύ διαφορετική από άλλα δέντρα.

        Το σωστό κλάδεμα των φοινίκων είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη πτυχή της φροντίδας και της συντήρησης των φοινίκων. Κατά γενικό κανόνα, κλαδεύονται μόνο νεκρά φύλλα.

            Τα φύλλα που είναι κίτρινα ή σε μετάβαση μεταξύ πράσινου και καφέ θα πρέπει να τα αφήνετε μέχρι να νεκρωθούν εντελώς.

            Εάν πρέπει οπωσδήποτε να κλαδέψετε φύλλα που δεν είναι νεκρά, βεβαιωθείτε ότι δεν κλαδεύετε κανένα φύλλο πέρα από μια γωνία 90 μοιρών με τον κορμό. 

            Με άλλα λόγια, μην κλαδεύετε κανένα φύλλο προς τα πάνω από τις θέσεις 3:00 & 9:00 σε ένα ρολόι. 

          

 Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται μεταξύ των φοινίκων για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών. Το μούλιασμα των εργαλείων κλαδέματος για 15 λεπτά σε διάλυμα 1:1 ενός απολυμαντικού

φωτο: Φοίνικα που δεν απαιτεί κλάδεμα








Σωστά κλαδεμένος Φοίνικας

Αυτός ο Queen Palm κλαδεύεται σωστά.

Σημειώστε τη γωνία 90 μοιρών μεταξύ των χαμηλότερων φύλλων και του κορμού. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, οι Queen Palms στην πίσω κάτω γωνία της εικόνας είναι πολύ κλαδεμένος

  


Υπερ-κλαδευμένος Queen Palm

Αυτός ο Queen Palm είναι υπερβολικά κλαδευμένος .

                Σημειώστε ότι τα φύλλα αφαιρέθηκαν πολύ πάνω από τη γωνία των 90 μοιρών με τον κορμό. Αυτό το Queen Palm πιθανότατα θα παλέψει με ελλείψεις σε Κάλιο και μικροθρεπτικά συστατικά για τα επόμενα χρόνια και είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από ασθένειες . Ορισμένες σημαντικές ασθένειες των φοινίκων είναι επίσης πιο πιθανό να μολύνουν υπερβολικά κλαδευμένους φοίνικες όπως αυτός. το υπερβολικό κλάδεμα, μπορεί να επηρεάσει τα φύλλα με διάφορους τρόπους. Εάν τα φύλλα κλαδεύονται υπερβολικά, η  μείωση του μεγέθους του θόλου έχει ως

 αποτέλεσμα μειωμένη φωτοσυνθετική ικανότητα. Βραχυπρόθεσμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό κλάδεμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους ρυθμούς παραγωγής φύλλων, αλλά τα φύλλα που προέκυψαν ήταν μικρότερα σε μέγεθος από αυτά σε μη κλαδεμένους φοίνικες (Endress et al. 2004;Mendoza et al. 1987; Oyama and Mendoza 1990) . Εάν αυτή η πρακτική επαναλαμβάνεται συχνά, η παλάμη μπορεί επίσης να αναπτύξει μικρότερη διάμετρο κορμού(εικ10)

 


            Το σωστό κλάδεμα των φοινίκων είναι σημαντικό για την υγιή φυσιολογική ανάπτυξη του δέντρου και τη σωστή κατανομή των θρεπτικών συστατικών στη νέα ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, το ακατάλληλο κλάδεμα συμβάλλει πρωταρχικά στη μετάδοση πολλών σημαντικών ασθενειών των φοινίκων, συμπεριλαμβανομένης της σήψης κορμού Thielaviopsis και Fusarium Wilt.

 Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε τους υπερκλαδευμένους φοίνικες, ακόμη και από απόσταση, γιατί ο θόλος τους πρέπει να είναι γεμάτος με φύλλα. Αντίθετα, πολλοί φοίνικες κλαδεύονται τόσο αυστηρά που έχουν μείνει μόνο λίγα φύλλα στην κορυφή.

            Η πρακτική της αφαίρεσης πράσινων φύλλων εφαρμόζεται πλέον σε όλους τους τύπους φοίνικα. Όταν αφαιρούνται τα πράσινα φύλλα, η ικανότητα του φοίνικα να παράγει θρεπτικά στοιχεία μειώνεται. Όσο περισσότερα πράσινα φύλλα αφαιρούνται, τόσο

περισσότερη πιθανή «τροφή» αφαιρείται. Αυτό είναι επιζήμιο για τον φοίνικα και, όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσε να πεθάνει .

Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους τα φύλλα πρέπει να παραμένουν προσκολλημένα:





Φωτοσύνθεση

Οι φοίνικες χρειάζονται το πράσινο φύλλο Το χρειάζονται για τη φωτοσύνθεση. Οι υδατάνθρακες που παράγονται χρησιμοποιούνται από το φύλλο για ανάπτυξη και γενική υγεία. Όσο περισσότερα φύλλα παράγει ένας φοίνικας, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί. Όταν οι τα φύλλα μένουν ανέγγιχταη στεφάνι (στέμματους αποκτά φυσικά μια στρογγυλή σιλουέτα.


Λεπτό στέμμα, λεπτός κορμός.

Το υπερβολικό κούρεμα και η μείωση της απόδοσης παραγωγής θρεπτικών στοιχείων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του πλάτους του κορμού. Οι φοίνικες συνήθως μεγαλώνουν παχύνοντας πρώτα τον κορμό τους και στη συνέχεια επιμηκύνοντας τον. Εάν αφαιρεθούν πολλά πράσινα φύλλα όταν η διάμετρος της κορώνας προσπαθεί να αυξηθεί, θα σταματήσει λόγω έλλειψης τροφής που απαιτείται για την ανάπτυξη. Άλλα γεγονότα, όπως η ξηρασία και το μακροχρόνιο υπερβολικό κλάδεμα των πράσινων φύλλων, μπορεί επίσης να προκαλέσουν στένωση του κορμού.(εικ 10 ανω)


Θρεπτικές ουσίες.

Εάν μια παλάμη έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο ή μαγνήσιο, το κόψιμο των παλαιότερων, κίτρινων και πράσινων φύλλων θα «ωθήσει» τις συνθήκες ανεπάρκειας πιο ψηλά στο θόλο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι κινητά, οπότε όταν υπάρχει ανεπάρκεια, τα θρεπτικά συστατικά στα παλαιότερα φύλλα μετακινούνται στη νέα ανάπτυξη. Γι' αυτό η έλλειψη μαγνησίου και καλίου εμφανίζεται ως κιτρίνισμα ή καφέ χρώμα των άκρων των φύλλων στα παλαιότερα φύλλα. Οι περισσότεροι μη αυτόχθονες φοίνικες που καλλιεργούνται στη Φλόριντα υποφέρουν από διατροφικές ελλείψεις. Ο τυπικός μη ιθαγενής φοίνικας που αναπτύσσεται στη Φλόριντα θα παράγει μόνο το μισό αριθμό φύλλων, σε σύγκριση με έναν φοίνικα που καλλιεργείται στη γηγενή του περιοχή. Εκτός από τα περισσότερα φύλλα, όλα τα φύλλα θα είναι υγιή πράσινα αντί για τα κίτρινα και πράσινα μεγαλύτερα φύλλα που συνήθως εμφανίζονται σε μη γηγενείς φοίνικες σε όλη τη Φλόριντα. Εάν δείτε οποιοδήποτε κίτρινο σε ένα φύλλο παλάμης,




Ζημιές από κρύο.

Έχει επίσης προσδιοριστεί ότι το υπερβολικό κούρεμα των πράσινων φύλλων μπορεί να κάνει την παλάμη του φοίνικα να είναι πιο επιρρεπής σε ζημιές από το κρύο.



Κόψιμο τυφώνα.

Το «κόψιμο τυφώνα» δεν είναι μια συνιστώμενη πρακτική κλαδέματος. Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα κόψιμο τυφώνα που πραγματοποιείται πριν από την εποχή των τυφώνων θα δημιουργήσει μια παλάμη που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο βλάβης στον κεντρικό της οφθαλμό.



(φωτο : κλάδεμα τυφώνα)

        Οι φοίνικες που παράγουν έναν μόνο κορμό, οι περισσότεροι από τους φοίνικες που καλλιεργούνται, έχουν μόνο έναν κεντρικό οφθαλμό. Εάν αυτό το ξηραθεί , ο φοίνικας θα πεθάνει, επομένως εάν ο φοίνικας κλαδευτεί αυστηρά, δεν θα έχει αρκετά φύλλα για να προστατεύσει το μάτι από τους ισχυρούς ανέμους.


Φυσική τάξη πραγμάτων.

        Οι φοίνικες Sabal ρίχνουν φυσικά τα νεκρά φύλλα τους σε θυελλώδεις καταιγίδες, επομένως δεν υπάρχει λόγος να πληρώσετε κάποιον για να τους κλαδέψει. Οι νεαροί μεξικανοί φοίνικες, που ονομάζονται επίσης φοίνικες Petticoat, κρατούν τα νεκρά φύλλα τους ώστε να κρέμονται γύρω από τον κορμό. Έτσι προήλθε η κοινή ονομασία του Petticoat palm. Τελικά, η παλάμη φτάνει σε μια ώριμη ηλικία και ρίχνει τα κάτω φύλλα. Αυτοί οι φοίνικες μεγαλώνουν πολύ ψηλά, 20 έως 30 μέτρα, οπότε σκέφτηκαν ότι ήταν ασφαλείς από το υπερβολικό κλάδεμαΔυστυχώς, όχι μόνο κλαδεύτηκαν τα καφέ φύλλα, αλλά και πολλά από τα πράσινα. Όταν τελείωσε το κλάδεμα, έμοιαζαν σαν κάποιος να τοποθετούσε ένα φυτό ανανά πάνω από έναν πολύ αδύνατο, ψηλό κορμό. Από τότε, οι ίδιοι φοίνικες έχουν αφαιρεθεί από το τοπίο.

page6image2264827008


        Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να διαδοθεί η είδηση σχετικά με το πόσο επιβλαβής είναι η πρακτική του υπερβολικού κλαδέματος στους φοίνικες, γιατί τότε ίσως δούμε πιο υγιείς φοίνικες.

(Ινστιτούτο Επιστημών Τροφίμων και Γεωργίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.)


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σωστό κλάδεμα των φοινίκων, ανατρέξτε στο έγγραφο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα με τίτλο Pruning Palms

Πώς να κλαδέψετε ένα φοίνικα (με εικόνες)

Κλάδεμα ψηλού φοίνικα με υδραυλικό ανυψωτικό με καλάθι. (Εικονα 13)


Υπάρχουν τα εξής είδη κοπής σύμφωνα με το Πανεπιστημίου της Φλόριντα με τίτλο Pruning Palms
1.  Το φυσικό,
 Το 9-3 (δείκτες ρολογιού),
3.  Το 10-2(δείκτες ρολογιού),

4.  Το λεγόμενο κόψιμο τυφώνα και
5.  Εμείς στην Ελλάδα κόβουμε αφήνοντας τρία -τέσσερα φύλλα.

Το κόψιμο των φοινίκων είναι πολύ πιο απλό από το κόψιμο άλλων πλατύφυλλων δέντρων. Το μόνο που έχετε να αφαιρέσετε είναι νεκρά φύλλα και παλιοί μίσχοι φρούτων. Οι παλάμες με στέμμα το κάνουν ακόμα πιο εύκολο ρίχνοντας μόνα τους καφέ φύλλα. Απλώς σηκώστε τα φύλλα που πέφτουν και πετάξτε τα.



 


        Οι φοίνικες διατηρούν συνήθως μια ορισμένη ποσότητα φύλλων ανά πάσα στιγμή. Κάθε φύλλο έχει έναν κύκλο ζωής που ξεκινά με το φύλλο που αναδύεται από τη μέση του φοίνικα, γνωστό ως μπουμπούκι, και τελειώνει μετά από λίγο με το φύλλο να κιτρινίζει, να γίνει καφέ και τελικά να πέφτει.

        Καθώς το παλιό φύλλο πεθαίνει, ο φοίνικας μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά του στα νεότερα φύλλα. Ενώ οι φοίνικες με κίτρινα και καφέ φύλλα μπορεί να φαίνονται μη ελκυστικοί είναι καλύτερο να τα αφαιρείτε μόνο αφού έχουν γίνει εντελώς καφέ. Με το να τα κόψετε πολύ νωρίς, θα αφαιρέσετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από το δέντρο.


Πώς να κόψετε τα φύλλα φοίνικα
  •         Όταν αφαιρείτε ένα φύλλο, κόψτε το όσο πιο κοντά γίνεται στον κορμό. Η βάση των φύλλων που απομένει τελικά πέφτει, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια. 
  • Εάν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη βάση του φύλλου από τον κορμό προτού να είναι έτοιμο να πέσει, μπορείτε να ουλώσετε τον κορμό.
  • Σε ορισμένα είδη όπως οι χουρμαδιές, δημιουργείτε ένα ενδιαφέρον σχέδιο στον κορμό κόβοντας τους μίσχους των φύλλων σε ομοιόμορφη απόσταση από τον κορμό.
  • Οι παλάμες με άξονες κορώνας όπως το Royal Palm ή το Foxtail Palm είναι αυτοκαθαριζόμενοι. Ρίχνουν νεκρά φύλλα οπότε δεν χρειάζεται να τα κλαδέψουμε.


Πόσα φύλλα φοίνικα πρέπει να αφαιρέσουμε?
        Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι περικοπών. Για να αποφύγετε το υπερβολικό κλάδεμα, συνιστουμε πάντα να ακολουθείτε ένα φυσικό κόψιμο ή το λεγόμενο 9 έως 3 κοπή.
Εδώ πανω είναι μια εικόνα μη κομμένου φοίνικα. Έχει παλιά φύλλα που πεθαίνουν στο κάτω μέρος και υγιή πράσινα φύλλα που αναδύονται από την κορυφή.


 

1 .Φυσικό κόψιμο είναι (κάτω εικόνα )όταν κόβετε μόνο τα νεκρά φύλλα αφήνοντας ανέγγιχτα όλα τα πράσινα φύλλα. Παρατηρήστε ότι οι παλιές βάσεις φύλλων κοντά στην κορυφή έχουν στολιστεί με ένα όμορφο διαμάντι.



2.Το κόψιμο 9 προς 3 θεωρείται και το ορθό (κάτω εικόνα) είναι όταν βάζετε τους δείκτες του ρολογιού στο 9 και το 3 και μετά αφαιρείτε όλα τα φύλλα κάτω από αυτό.

Βασικά, τα φύλλα θα ήταν παράλληλα με το έδαφος. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής κοπή που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παλάμης. Είναι ακόμα υγιές και αφήνει πολλά φύλλα.

page10image2249186048 page10image2249186240 

3.Το κόψιμο 10 προς 2 (κάτω εικόνα) όταν βάζετε τους δείκτες του ρολογιού στο 10 και το 2 και μετά αφαιρείτε όλα τα φύλλα κάτω από αυτό. Οι φοίνικες με αυτό το είδος κοπής θεωρούνται υπερβολικά κλαδευμένοιΠολλοί δεντροκόμοι χρησιμοποιούν αυτό το κόψιμο για να μειώσουν τη συχνότητα μεταξύ των περιποιήσεων, επομένως πρέπει να το κάνουν μόνο μία φορά το χρόνο αντί πολλές φορές το χρόνο.

            Αυτή είναι μια πολύ επιβλαβής πρακτική, γιατί παρόλο που μερικά από τα φύλλα έχουν λίγο κίτρινο χρώμα, εξακολουθούν να είναι πολύ απαραίτητα για την παλάμη. Εάν η παλάμη σας έχει κλαδευτεί υπερβολικά, δώστε της επιπλέον λίπασμα για να αντισταθμίσετε τα χαμένα θρεπτικά συστατικά.

page11image2249173312 page11image2249174080 

4.Η κοπή τυφώνα (κάτω φωτο)είναι αυτό που κάνουν ορισμένοι για να προετοιμαστούν για τον τυφώνα. Έχουν απομείνει μόνο λίγα φύλλα. Αυτό είναι το χειρότερο είδος κοπής που μπορείτε να κάνετε. Κόβεται η παλάμη του μεγαλύτερου μέρους των θρεπτικών συστατικών του φοίνικα και τον σοκάρει. ΜΗΝ κάνετε ένα κόψιμο τυφώνα. Παραδοσιακά, οι δενδροκόμοι καλούνταν να κλαδέψουν τους φοίνικες πριν από την άφιξη της εποχής των τυφώνων. Οι φοίνικες «κομμένοι από τον τυφώνα» έχουν κομμένα τα περισσότερα φύλλα τους, αφήνοντας ανέπαφη μόνο μια τούφα από τα νεότερα φύλλα(Εικ. 14




Στην άνω φωτογραφία βλέπουμε το "κόψιμο τυφώνα".

        Η πρόθεση ήταν να μειωθεί η αντίσταση του ανέμου στην παλάμη, προστατεύοντάς την,  έτσι από ζημιές από τον άνεμο. Ωστόσο, παρατηρήσεις σε φοίνικες μετά τις περιόδους έντονων τυφώνων του 2004 και του 2005 στη Φλόριντα έδειξαν ότι αυτές οι φοίνικες με "κόψιμο τυφώνα" είχαν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα και ήταν πιο πιθανό να αποσπάσουν τα φύλλα τους από αυτούς

με πιο γεμάτες φύλλα (Εικ. 15-16)

Εικ 15 σπασμένες κορώνες

        Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα νεότερα φύλλα που έχουν απομείνει σε αυτούς τους υπερκλαδευμένους φοίνικες δεν έχουν σκληρύνει στον βαθμό που έχουν τα παλαιότερα φύλλα και δεν έχουν τη στήριξη των παλαιότερων βάσεων των φύλλων (Pfalzgraf 2000) Δυστυχώς στην Ελλάδα οι φοίνικες χωρίς καμιά επιστημονική βάση κόβονται με μόνο τρία έως τέσσερα φύλα δηλαδή περισσότερο και από την κοπή τυφώνα.

ΑΣ    ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ   ΤΟ   ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ   ΚΛΑΔΕΜΑ

Τότε ίσως δούμε πιο υγιείς φοίνικες.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ Γ.Π.Α

Πηγές: university of California ,university of Nevada , university of Florida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου