Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ψήφισμα στήριξης στην Κλαδική Απεργία της 15ης Ιουνίου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr

 Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της έρευνας είναι καθεστώς· αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οδήγησε πριν δύο χρόνια στη δημιουργία του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Οι μεταδιδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες που βρίσκονται σε αυτή τη συνθήκη, αποτελούν τον κορμό του κλάδου της έρευνας στην χώρα μας. Τα υπουργεία και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν περήφανα για τη δουλειά τους, όταν βγαίνουν οι λίστες κατάταξης ή όταν κερδίζουμε κάποιο βραβείο. Όμως, δεν είναι ποτέ εκεί να στηρίξουν στην καθημερινότητα, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοί που φέρνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο από διεθνή προγράμματα και την έρευνά τους. Αν σταματήσουν να δουλεύουν, τα πανεπιστήμια θα καταρρεύσουν.

Δύο παραδείγματα του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον Κλάδο:

Νο1: Η παροχή επικουρικού έργου, όπως λένε οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, είναι υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για απόκτηση εμπειρίας. Ωστόσο μονό επικουρικό χαρακτήρα δεν έχει, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό, υποκαθιστώντας οργανικές θέσεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν χρόνια τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκουν στους/στις ΥΔ τα εύκολα θύματα για να καλύψουν τρύπες αντί να απαιτήσουν και να παλέψουν ουσιαστικά για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητ(ρι)ών.

Νο2: Το ΙΚΥ, ο «εθνικός φορέας υποτροφιών», απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (30.000!).  Φτάνει ακόμα και στο σημείο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές των εκβιαστών τοκογλύφων.  Οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο.

Τα παραδοτέα τα οποία απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου.

Το σωματείο στην έρευνα έχει επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Έτσι, οι υποτροφίες αποτελούν την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου. 

Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μη αναγνώριση της εργασίας μας ως τέτοια, την πολυδιάσπαση, την επισφάλεια και ο οποίος εν γένει στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

Καμία επιστροφή δεδουλευμένων – Καμία ώρα διδακτικού & ερευνητικού έργου απλήρωτη

Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία

Για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου