Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Αντώνης Συκάρης – ένας ήρωας χωρίς χάπυ εντ…

 

Του Γιάννη Σχίζα

ΠΟΝΤΙΚΙ 13.4.22

Δεν ήταν μικρός, ήταν 60 χρονών, είχε εγγόνι, ήταν  επιχειρηματίας και  αποφασισμένος να ανέβει σε όλες τις κορυφές  της «στέγης του κόσμου»-  στα  14 σημεία  που βρίσκονταν  πάνω από 8000 μέτρα. Η Πολιτική Αεροπορία έδινε τα 14000 πόδια (περίπου 4700 μέτρα) ως το υψόμετρο πέρα από το οποίο κάποιος έπρεπε να προσλαμβάνει οξυγόνο με συσκευή, ενώ η κατασκήνωση βάσης στο Έβερεστ ήταν στα 5000 μέτρα, πέρα από τα οποία άρχιζε ένας πραγματικός γολγοθάς : Το Έβερεστ ήταν  το πιο κοντινό σημείο της γης στην «τροπόπαυση», που χαρακτηρίζει το τέλος της τροπόσφαιρας. Γι αυτό το συγκεκριμένο βουνό έλεγε ο ορειβάτης Εντ Βίστουρς : «Το Έβερεστ δεν το κατακτάς- σέρνεσαι στα τέσσερα μέχρι εκεί πάνω, βλαστημώντας την ώρα που γενήθηκες». Πάντως και η κορυφή  Dhaulagiri, που είχε τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά με το Έβερεστ αν και μικρότερη σε ύψος (8127 μέτρα), είχε ανάλογες δυσκολίες και πολλές φορές έκανε τον ορειβάτη να βρίζει την ώρα και τη στιγμή….Για την ιστορία θα πούμε ότι το Έβερεστ προκάλεσε 18 θανάτους ορειβατών μέχρι να πατηθεί από τον Έντμουντ Χίλαρυ,

ενώ  ένα επίσης αποτυχημένο εγχείρημα του 1924 από τους Τζωρτζ Μάλορυ και Άντριου Ιρβάιν θα αφήσει σαν άλυτο αίνιγμα το εάν οι ορειβάτες βρήκαν το θάνατο ανεβαίνοντας προς την κορυφή- δηλαδή προηγούμενοι του Έντμουντ Χίλαρυ -  ή κατεβαίνοντας από αυτήν !

Κι όμως, υπήρξαν άνθρωποι   που ανέβηκαν εκεί πάνω, χωρίς τη βοήθεια της παραμικρής συσκευής οξυγόνου :  Ήταν το 1978 όταν ο Ιταλός Ραϊνχολτ Μέσνερ με τον σχοινοσύντροφο του  Πήτερ Χάμπελετ πέτυχαν αυτό το απίστευτο ρεκόρ αντοχής, το οποίο θα επαναληφθεί από τον Μέσνερ τον επόμενο χρόνο ! Παραπλήσιο  ρεκόρ είχε επιτύχει και ο Σέρπα(φυλή της περιοχής, εξειδικευμένη στις ορειβατικές εξορμήσεις) Babu Chiri,που διανυκτέρευσε στην κορυφή του κόσμου μέσα σε αντίσκηνο  χωρίς οξυγόνο, αλλά που στάθηκε άτυχος και σκοτώθηκε σε μια φωτογράφηση !

Ο Αντώνης Συκάρης  είχε αφιερώσει  το επίτευγμά του στους Νίκο Παπανδρέου και Μπάμπη Τσουπρά, που αφήσαν την τελευταία τους πνοή στο ίδιο βουνό,  όμως δεν ήξερε ότι η μοίρα του τού είχε στήσει την ίδια παγίδα. Σε μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στίχους του Παλαμά που έδειχναν το όριο της ορειβασίας:

 "Όσα βουνά κι αν ανεβείτε,

απ’ τις κορφές τους θα αγναντεύετε άλλες κορφές ψηλότερες,

μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα.

Και στην κορυφή να φτάσετε την κατάψηλη,

πάλι θα καταλάβετε πως

βρίσκεστε σαν πρώτα κάτω απ’ όλα τ’ άστρα".

Σαν τον ποιητή Πετράρχη, που με την ανάβαση στο όρος Ventoux το σωτήριο έτος 1336 έδωσε το παράδειγμα, ο Παλαμάς διάνθιζε την ποίησή του με στοιχεία ορειβασίας : «Και ο ποιητής είναι ορειβάτης. Ένα τραχύ σκαρφάλωμα προς τα ύψη- και η ποιητική ενέργεια είναι».

Το υπόδειγμα του Αντώνη Συκιάρη απομένει να κριθεί διαχρονικά, για το αν ήταν ένα εγχείρημα δημιουργίας ρεκόρ Γκίνες ή αν ήταν κάτι βαθύτερο, μπροστά στο οποίο άξιζε κανείς να παίξει και να θυσιάσει τη ζωή του. Πάντως ο ηρωϊσμός του, ακόμη κι αν ήταν ένα παροδικό βεγγαλικό καταδικασμένο να ξεπεραστεί μέσα από τη διαδοχή των επιδόσεων, είναι σίγουρο ότι επέβαλε την ιδέα πως μπορούν διάφοροι να μιμηθούν το παράδειγμά του σε άλλες αποστολές. Στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκη από ήρωες …..

 

 

1 σχόλιο:

  1. Τα υπολείμματα του Μάλορυ βρέθηκαν εδώ και μερικά χρόνια. Πιστεύω ότι κατέκτησε το Έβερεστ με τέλος ανάλογο του Αντώνη Συκάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή