Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Δυτική πανστρατιά κατά Κίνας-AUKUS και ΝΑΤΟ ακροβολίζονται στα Κινέζικα σύνορα

 

Του Βασίλη Καπούλα

Κίνα: Σας περιμένουν ολέθριες συνέπειες

Σε τροχιά παγκόσμιας σύγκρουσης κινούνται οι υπερδυνάμεις με το ΝΑΤΟ να ανακοινώνει δόγμα στρατηγικής περικύκλωσης της Κίνας με στόχο να αντιμετωπιστεί η “στρατηγική συμμαχία” Πεκίνου-Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ κινητοποιεί χώρες από ολόκληρο τον πλανήτη: Χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, χώρες της συνθήκης ασφαλείας AUKUS, Αυστραλία-Βρετανία-ΗΠΑ, και χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, όπως N. Kορέα Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία!

Όλοι εναντίον Κίνας!

Το Πεκίνο έχει εκδώσει αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες προειδοποιώντας τις “ΗΠΑ να μην παίζουν με την φωτιά γιατί θα καούν”.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε πρόγραμμα ενίσχυσης της Ταιβάν με αμερικανικά όπλα ενώ η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι θα επισκεφτεί την Ταιβάν. Είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υψηλόβαθμου Αξιωματούχοι εδώ και 25 χρόνια.

Έρχεται και εμπλοκή ΕΕ

Στο παιχνίδι έχει εμπλακεί και η ΕΕ. Ευρωβουλευτές ζητούν να σταλεί οικονομική ενίσχυση στην Ταιβάν στο πρότυπο της Ουκρανίας για άμεση αγορά όπλων!

“Η Κίνα έχει δηλώσει ότι υπάρχει μια «συνεργασία χωρίς όρια» μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας. Ίσως είναι καιρός η ΕΕ να δηλώσει ότι επιδιώκει μια παρόμοια στρατηγική συνεργασία με την Ταϊβάν: χωρίς όρια, απαγορευμένες περιοχές και ανώτατο όριο.

Αν η Κίνα υποστηρίζει την Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας τότε εξοπλίζουμε την Ταιβάν ως απάντηση.

Για κάθε ευρώ που η Κίνα υποστηρίζει την Ρωσία εμείς θα δώσουμε δύο στην Ταιβάν” τόνισε ο Σουηδός Charlie Weimers. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι ευρωβουλευτές.

Θα έχουμε εξελίξεις και στις σχέσεις χωρών μελών της ΕΕ με την Κίνα.

ΝΑΤΟ: Ανακοίνωσε στρατηγική περικύκλωση της Κίνας

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ανακοίνωσε πως το “ΝΑΤΟ θα επεκτείνει την συνεργασία με τις χώρες της Ασίας εξαιτίας της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει την Ρωσία.

Θα συνδράμουν οι συνεργάτες μας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού όπως Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Κορέα. Επειδή αυτή η κρίση έχει παγκόσμιες επιπτώσεις που μας απασχολούν όλους.

Είδαμε πως η Κίνα είναι απρόθυμη να καταδικάσει την ρωσική επιθετικότητα. Και το Πεκίνο έχει ενωθεί με τη Μόσχα αμφισβητώντας το δικαίωμα των εθνών να επιλέγουν τον δικό τους δρόμο. Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση.

Aπολυταρχικές δυνάμεις απωθούν τους κανόνες της Διεθνούς Τάξης είναι πιο σημαντικό για τις Δημοκρατίες να ενωθούν και να προστατέψουν τις αξίες.

Επιπλέον θα εμβαθύνει η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού σε περιοχές όπως ο έλεγχος των όπλων, ο κυβερνοχώρος, υβριδικό πόλεμο και η τεχνολογία».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα υπερ-εξοπλίσουν χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού όπως Ν.Κορέα, Ιαπωνία και άλλες. Στόχος η Κίνα.

Σφοδρή αντίδραση Κίνας: Ολέθριες συνέπειες περιμένουν τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε ανακοινώσεις με τις οποίες προειδοποιεί τις ΗΠΑ για “ολέθριες συνέπειες”.

Αναφέρει σχετικά:

“Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Εάν η αμερικανική πλευρά θέλει να ακολουθήσει λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες.

Yπάρχει νέος γύρος έντασης στα Στενά της Ταιβάν καθώς οι ΗΠΑ προωθούν την ατζέντα ανεξαρτητοποίησης. Χρησιμοποιούν την Ταιβάν για να περιορίσουν την Κίνα.

Καθώς οι αρχές της Ταϊβάν συνεννοούνται με τις ΗΠΑ, μερικοί μάλιστα κάνουν σκόπιμα μια αναλογία μεταξύ της Ταϊβάν και της Ουκρανίας παρά την εντελώς διαφορετική φύση τους.

Πρέπει να καταλάβουν ότι παίζουν με τη φωτιά. Όσοι παίζουν με τη φωτιά είναι βέβαιο ότι θα καούν”.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ

Patriot από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την δυνητική σύναψη σύμβασης με την Ταϊβάν, που αναμένεται να έχει τίμημα 95 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορά την πώληση εξοπλισμού και την εκπαίδευση χειριστών ώστε να συντηρηθεί και να ενισχυθεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot της ασιατικής νήσου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο.

«Η προτεινόμενη πώληση υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, υποστηρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες» της παραγγελιοδότριας χώρας να «εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να διατηρήσει αξιόπιστη αμυντική δυνατότητα», να συντηρήσει το σύστημα των Patriot και να εγγυηθεί «την ετοιμότητά της» για αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί «η αποτροπή περιφερειακών απειλών και η ενίσχυση της άμυνάς της».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι η πώληση θα επιτρέψει στη νήσο να προστατευθεί μπροστά στη «συνεχή στρατιωτική επέκταση» και «τις προκλήσεις» της Κίνας.

Η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της να αμυνθεί και θα συνεχίσει να βαθαίνει την εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ και άλλες ομονοούσες χώρες», τόνισε ο εκπρόσωπός του Ξαβιέ Τσανγκ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί σε έναν μήνα, εκτίμησε το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι.

Παρόμοια πώληση είχε ήδη εγκριθεί τον Φεβρουάριο, έναντι τιμήματος επίσης περίπου 100 εκατ. δολαρίων, και αφορούσε την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών στην Ταϊβάν για τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, εν μέσω των καταγγελιών της Ταϊπέι για τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από κινεζικά μαχητικά.

Πρόκειται για την τρίτη πώληση όπλων στη νήσο που εγκρίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφότου ανέλαβε. Η πρώτη έγινε τον Αύγουστο και αφορούσε την παράδοση 40 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών M109A6.

Από διπλωματική σκοπιά, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όχι την Ταϊβάν, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει δεσμευτεί να προμηθεύει με όπλα την Ταϊβάν για την άμυνά της. Η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται η βασική προστάτιδα δύναμη της Ταϊπέι.

Η AUKUS επεκτείνεται και στα πολυηχητικά όπλα – Στόχος η Κίνα 

Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν την τριμερή συμφωνία ασφάλειας, γνωστή και ως AUKUS, ώστε να συμπεριλάβουν την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων αλλά και τη δημιουργία συστημάτων άμυνας απέναντι σε αυτούς.

Στόχος η Κίνα. Το Πεκίνο τους περασμένους μήνες πραγματοποίησε δύο δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από αυτό που εκτιμούσε η Δύση.

Ο Βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Στέφεν Λοβγκρόουβ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Λαμβάνοντας υπόψη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ ότι οι σύμμαχοι συνεργάζονται με στόχο να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία στον κόσμο» ενώ πρόσθεσε ότι «όταν ενώνουμε την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες των τριών χωρών μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά στο να παραμείνουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας ασφαλείς».

Επισημαίνεται ότι αν και Αμερική και Αυστραλία έχουν ήδη ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων, η βρετανική πλευρά προς το παρόν δεν έχει δεσμευτεί για την αγορά τους καθώς θέλει να εστιάσει στη μελέτη ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων απέναντι στα νέα αυτά όπλα.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι σχεδιασμένοι ακριβώς για να ξεφεύγουν από οποιαδήποτε άμυνα. Κινούνται πέντε φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου, μπορούν να πετάξουν σε ύψος μέχρι και 20 χιλιόμετρα (65.000 πόδια), αλλά παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και αρκετά χαμηλά, ώστε να μην εντοπίζονται από τα επίγεια ραντάρ. Επιπρόσθετα – και σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους – μπορούν να πραγματοποιούν ελιγμούς στη μεγαλύτερη διάρκεια της πτήσης, καθιστώντας πολύ δύσκολο το έργο των αντιπυραυλικών συστημάτων

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου