Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας και ο ρόλος της Hines


 

Η ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό είναι ένα από τα παράπλευρα οφέλη του αναμορφωμένου σχεδίου διπλής ανάπλασης που προωθεί ο δήμος Αθηναίων με τον Παναθηναϊκό. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν με την ανάσταση της διπλής ανάπλασης Βοτανικού / Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα ενεργοποιηθεί το προσύμφωνο που φέρεται να έχει υπογράψει η αμερικανική Hines με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στις οποίες έχει περιέλθει το ημιτελές συγκρότημα μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της Μπ. Βωβός.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά ακινήτων, το σχέδιο του αμερικανικού ομίλου προβλέπει τη δημιουργία εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας περί τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.). Θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Λεκανοπεδίου, πίσω από τα «The Mall Athens» και «Golden Hall» της Lamda Development. Η προς μίσθωση επιφάνεια (GLA) του «Golden Hall» είναι σήμερα 45.000 τ.μ. αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επέκτασή του κατά 11.000 τ.μ.

Το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσουν οι της Hines στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο για κατασκευή εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό που προωθούν ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Δην. Γιαννακόπουλος. Θα παραμείνουν στο παιχνίδι για την εξαγορά του εμπορικού κέντρου «Athens Heart» στην οδό Πειραιώς από την Pasal της οικογένειας Θεοδωρίδη; Εδώ και …χρόνια κυκλοφορούν οι πληροφορίες περί συζητήσεων (και προσυμφώνου) χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Το «Athens Heart» είναι συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 49 καταστήματα, ενώ κατασκευάστηκε το 2008.

Αυτές τις ημέρες, πάντως, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η ομάδα εργασίας του δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού προκειμένου να μελετηθεί το σχέδιο διπλής ανάπλασης Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας που σέρνεται για περισσότερο από μία δεκαετία. Το σίγουρο είναι πως το σχέδιο έχει και την υποστήριξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μάλιστα προεκλογικά, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει πως μια παραλλαγή του σχεδίου για τη Διπλή Ανάπλαση (σε Ελαιώνα και Λεωφόρο Αλεξάνδρας) επανήλθε στο προσκήνιο προ μηνών όταν διαπιστώθηκε πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν ούτε οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατασκευή γηπέδου στο Γουδή, ούτε το πλάνο «Athens Alive» του κ. Δημ. Γιαννακόπουλου για αξιοποίηση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε πως η νέα πρόταση για δημιουργία ολόκληρου συγκροτήματος με γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλων εγκαταστάσεων για τον Παναθηναϊκό κατατέθηκε από τον κ. Γιαννακόπουλο. Όπως είπε, «ζήτησε να δοθεί συνολικά λύση για τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αξιοποιώντας την παλιά λύση που υπήρχε». Μάλιστα ο ίδιος είχε τονίσει πως «ένα ακόμα Προεδρικό Διάταγμα» για τον Βοτανικό «είναι μια λύση», ενώ «υπάρχει και τραπεζικό ενδιαφέρον» για τη χρηματοδότηση, αλλά και «ρητή τοποθέτηση από την Περιφέρεια πως όπως βοήθησε την ΑΕΚ μπορεί να βοηθήσει και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Πιθανώς δεν έχει ρωτήσει τον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό, ο όμιλος του οποίου κατέρρευσε και εξαιτίας της ακύρωσης του πρώτου σχεδίου Διπλής Ανάπλασης.
Διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου