Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Αίθουσες τέχνης

                                              

  Είκοσι εννέα εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στην Εθνική...

Είκοσι εννέα εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Παράρτημα Ναυπλίου έως και τις 21 Μαρτίου 2020. Τα έργα της έκθεσης επιχειρούν να προβάλουν την εικόνα της γυναίκας μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες και ηθογραφικές σκηνές. Πρόκειται για δημιουργίες των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων που υμνούν τη γυναίκα, ενώ παράλληλα μας μιλούν έμμεσα για τη θέση της μέσα στην ελληνική κοινωνία. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των ζωγράφων: Αριστείδη Οικονόμου, Γεώργιου Άβλιχου, Νικηφόρου Λύτρα, Νικολάου Γύζη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Iάκωβου Ρίζου, Παύλου Μαθιόπουλου, Περικλή Βυζάντιου, Θάλειας Φλωρά - Καραβία, Σοφίας Λασκαρίδου, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Μόραλη κ.ά.
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής “Άγγελος Γιαλλινάς (1857 - 1939) - Με φως και χρώμα κερκυραϊκό...”, που διοργανώνει η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά”, με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κερκυραίου καλλιτέχνη, συνεχίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου σε επιμέλεια Μαρίνας Παπασωτηρίου. Στην έκθεση με 125 έργα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά” πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, είναι δημιουργίες από το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας σε παραγωγή διαδρομής του καλλιτέχνη, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα και φτάνοντας έως την περίοδο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας. Η πόλη, η ύπαιθρος και οι άνθρωποι, οι κήποι, τα τοπία και οι εκκλησίες της Κέρκυρας συνομιλούν με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας αλλά και με ιδιαίτερα τοπία των χωρών τις οποίες ο καλλιτέχνης επισκέφθηκε. Παράλληλα, προσωπικά του αντικείμενα, αλληλογραφία και μαρτυρίες σύγχρονων συνοδοιπόρων του και μαθητών του φωτίζουν την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη και δασκάλου.
ΠΗΓΗ  ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου