Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Φοβού τους αιολικούς Δαναούς, και δώρα φέροντας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΠΕΝΚ :
Πρόσφατα η εταιρεία αιολικής ενέργειας ΕNEL που έχει άδεια να εγκαταστήσει 74 ανεμογεννήτριες στην Οχη και τον Καβοντόρο, πρόσφερε στον Δήμο Καρύστου ένα χρηματικό ποσό για την επισκευή του Δημαρχείου. Με τέτοιες χορηγίες η εταιρεία προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος και να εμφανιστεί αρωγός του Δήμου τώρα και στο μέλλον. Πίσω όμως από τις χορηγίες  κρύβεται ένα έγκλημα  σε βάρος αυτού του τόπου και  της πολύτιμης φυσικής κληρονομιάς. Οσοι μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν  τα στοιχεία από τις μελέτες που έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει,   καταλαβαίνουν ότι τα αιολικά πάρκα και οι υποδομές που απαιτούν θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην Οχη και τον Καβοντόρο. Οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον θα βλάψουν  με την σειρά τους τις τοπικές δραστηριότητες αλλά και τις ανθρώπινες ζωές στα χωριά. Αποδοχή εταιρικών χορηγιών και δωρεών  από τον Δήμο θολώνει τη συζήτηση και κάμπτει τις όποιες αντιδράσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μάτια αυτών που αποφασίζουν για τον τόπο βλέπουν μικρά και βραχυπρόθεσμα οφέλη και αγνοούν τις βαριές και  μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το συμφέρον του τόπου είναι να διαφυλάξει το φυσικό περιβάλλον γιατί αυτό έχει, συν τοις άλλοις, οικονομική αξία κι ας μην φαίνεται.  Δυστυχώς ο Δήμος που εκπροσωπεί το κοινό συμφέρον,προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες του αποσπώντας δωρεές από τις εταιρείες. Ο Δήμος Καρύστου οφείλει να εξηγήσει τελικά την στάση του απέναντι στα νέα αιολικά πάρκα και πώς αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις που είναι πολλές και βαριές.  


1 σχόλιο:

  1. Με λίγα λόγια ..
    Μπορείτε δεν μπορεί να συλλάβει την ομορφιά ή την ασχήμια αυτού του κόσμου όταν το παρατηρεί από απόσταση. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε, βουτιά στα βάθη της και να εξερευνήσετε ... μόνο τότε αποκτώνται ότι η ευαισθητοποίηση και η αντικειμενικότητα.
    Πράσινη ανάπτυξη εισήχθη στην Ελλάδα γύρω από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν οι οδηγίες της ΕΕ που εφαρμόζονται στην ελληνική κυβέρνηση την ενεργειακή πολιτική, οδήγησε στην εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου. Από τότε ο αριθμός των αιολικών πάρκων έχει αυξηθεί σε ένα τεράστιο ποσοστό. Το κίνητρο για αυτή την έρευνα ήταν η παρατήρηση των ανεμογεννητριών αλόγιστα διασκορπισμένα σε όλη την ανεκτίμητη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών της Ελλάδα, στο όνομα της καθαρής, «πράσινης ενέργειας».
    Ο κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ρίξει φως σχετικά με τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής και την επαύριο των λεγόμενων επενδύσεις «υψηλής προτεραιότητας» που υποστηρίζονται από τεράστιες επιδοτήσεις.
    https://www.indiegogo.com/projects/windbag-of-aeolus--2

    ΑπάντησηΔιαγραφή