Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΚΑΚΟ (ΔΙΟΙΚΗΣΗ +ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης…..



Με  ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Τζένη Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Πάντζας, Μάνια Παπαδημητρίου και  Δέσποινα Χαραλαμπίδου,  αναφέρονται στα  βασικά αίτια της υποβάθμισης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενός ιστορικού θεσμού με διεθνή πολιτιστική προσφορά, και ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία τις σχετικές εξηγήσεις.
Ως πηγή των φαινομένων κακοδιοίκησης εντοπίζεται η μη εκπλήρωση της οριζόμενης από το νόμο (3905/2010) υποχρέωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ να εκδώσει, ήδη από το φθινόπωρο του 2011, τον εσωτερικό κανονισμό της λειτουργίας του. Εκτός, όμως, από την έλλειψη οργανογράμματος, για την οποία η Πολιτεία ουδέποτε αναζήτησε ευθύνες, το Φεστιβάλ δεν έχει προβεί καν στην, επίσης προβλεπόμενη από το νόμο, κάλυψη των διευθυντικών θέσεων των τεσσάρων τμημάτων του. Αποτέλεσμα αυτών των “παραλείψεων” ήταν η συγκέντρωση του συνόλου των διοικητικών αρμοδιοτήτων στα χέρια ολίγων και, συνεπώς, η λειτουργία του θεσμού σε καθεστώς μειωμένης διαφάνειας.
Η απουσία της χρηστής διοίκησης προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, σκιές και στη διαχείριση των οικονομικών του Φεστιβάλ. Ο ρόλος του “Γενικού Συντονισμού” των δραστηριοτήτων του θεσμού δεν αναλήφθηκε από κάποιο μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, αλλά από εκπρόσωπο εταιρείας που έχει συνάψει τουλάχιστον δύο συμβάσεις έργου με το Φεστιβάλ έναντι αμοιβής. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα του τύπου, τα ποσά που τελικά εκταμιεύθηκαν για τα συγκεκριμένα έργα ήταν σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα στις αντίστοιχες συμβάσεις. Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι σοβαρές και σε αυτό το πεδίο, δεδομένου ότι το εποπτεύον Υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα διενεργήσει διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο του Φεστιβάλ.
Πληροφορίες : Μαρία Κανελλοπούλου,
τηλ: 210 3706207, φαξ: 210 370 6007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου