Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ, στο Κ2





Το 1841 ο Τζωρτζ Έβερεστ θα κάνει έναν πρώτο υπολογισμό του ύψους μιας «κορυφαίας κορυφής» των Ιμαλαϊων, κι αυτή  θα πάρει το όνομά του : Έβερεστ, στη θέση του τοπικού ονόματος «Τσομολούνγκα». Στην πορεία του χρόνου δεν θα εκλείψουν οι αμφισβητήσεις για το ποια είναι η «κορυφαία των κορυφών», με …αποκορύφωμα την άποψη ομάδας Αμερικανών Ορειβατών που υποστήριξαν το 1986 ότι η κορυφή Κ2 ήταν υψηλότερη του Έβερεστ κατά 84 μέτρα !
Όμως η ποσότητα εδώ δε μετράει .Σε αυτήν την εδαφική έξαρση με τις ασύλληπτες  καταιγίδες και το διαστημικό μικροκλίμα – αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο ! – θα ανέβουν δυο Έλληνες, που δυσκολεύομαι να τους πω «ηρωϊκά ελληνόπουλα» γιατί το εγχείρημα απαιτεί απίθανα κότσια και απίθανη σωματική πολυκαλλιέργεια , σε βάθος χρόνου…
Ήταν 26 Ιουλίου 2014 και ήταν οι  Αλέξανδρος Αραβίδης και ( πίσω του) ο Πάνος Αθανασιάδης , που  προτιμησε να υποχωρησει 150μ. από την κορυφή στα 8460μ. επιλέγοντας την ασφαλή του κατάβαση, παρά μια επίφοβη συνέχιση της προσπαθειας.
Γράφει ο Mίλτος Ζέρβας, στο περιοδικό "Ανεβαίνοντας", όπερ τσιτάρει ο Βασίλης Ζωγόπουλος, του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας «Ωλενός» :
10 χρονια μετά το Everest 2004, η ελληνική ορειβασια κάνει ένα μεγάλο βημα, πατωντας στη κορφη ενός βουνού "μύθος", άπιαστο όνειρο για πολλούς. Μπράβο στα δυο παιδιά, που χωρίς ιδιαίτερα χρήματα, εξοπλισμό και βοήθεια, επιμείνανε και τα καταφέρανε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου