Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ πάει Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης



Από  6 Σεπ 2014, μέχρι 14 Σεπ 2014, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι «μικροί», προσαρμοσμένοι στην οικονομική συγκυρία της εποχής, «τολμούν» να σηματοδοτήσουν την Ελλάδα της δημιουργίας και της ελπίδας.
Το όραμα του Νικολάου Γερμανού, η μετεξέλιξη της Εμποροπανήγυρης της Θεσσαλονίκης, με άφθονη «μαύρη μπύρα» (έτσι την λέγανε τότε), στην δύσκολη μετάβαση από τις θερινές δραστηριότητες στο φθινόπωρο των σχολείων, με τα πρωτοβρόχια, μακράν των δεινοσαύρων των κρατικών επιχειρήσεων, έχει χώρο και για τους «μικρούς», που δίνουν προοπτική στην τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ είναι η προσομοίωση ενός μικρού  εκθεσιακού/περιστασιακού αγροτικού χωριού, που μπορεί περιλάβει όλες, τις οικονομικές και άλλες, δραστηριότητες μιας κοινωνίας ανθρώπων, στην πραγματική οικονομία. Πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2003 στην προσπάθεια προβολής  της EXPO2008 και έκτοτε παρουσιάζεται τακτικά σε εκθέσεις προβάλλοντας κυρίως αγρότες, παραγωγούς και μεταποιητές προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, τεχνήματα κλπ), επί μέρους δραστηριότητες αγροτών, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία, βιοκαλλιεργητές, παραγωγή ενέργειας, οινοποιούς, αγροτουριστικές δραστηριότητες (ξενώνες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, περιηγήσεις, πολιτιστικά κλπ), επισκέψιμα αγροκτήματα, εκδόσεις, εφημερίδες και άλλα έντυπα, ομάδες παραγωγών, συνεργατικές προσπάθειες, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οργανωτές εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων .
Η  συμμετοχή στο  ΑΓΡΟΡΑΜΑ δεν προϋποθέτει κάποιου  είδους συνδρομή ή εγγραφή, πλέον του κόστους συμμετοχής στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η  όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μικροεκθετών επιτρέπει καλύτερη διαπραγματευτική θέση σε μια σκληρά ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, και έτσι οι «μικροί» μπορούν να επιτύχουν συμμετοχή με «μικρούς» χώρους μαζί με τους μεγάλους σε μεγάλες εκθέσεις. Είναι μια άτυπη μορφή περιστασιακού συνεργατισμού, χωρίς συνεταιριστικές ή άλλες δεσμεύσεις, που προσπαθεί να τηρήσει τις συνεταιριστικές αρχές  όπως εξελίχθησαν στον χρόνο από την εποχή του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Rochdale. Οι συνεταιριστικές αρχές είναι: η εθελοντική & ανοικτή συμμετοχή, ο δημοκρατικός έλεγχος των μελών, η οικονομική συμμετοχή , η αυτονομία και ανεξαρτησία, η εκπαίδευση, κατάρτιση & πληροφόρηση και το κοινοτικό ενδιαφέρον [ www.diktio-kapa.dos.gr ]

 Πληρ: Ανδροκλής Γιάτσογλου, 2310 271950, 6943834921, agrorama@otenet.gr Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου