Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Kαταδίκη τριών κατοίκων του Φιλοπάππου


ΠΗΓΗ : ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Τελικά καταδικάστηκαν  σε 10 μήνες φυλάκιση «κατά κεφαλήν» ,οι τρεις κάτοικοι  της περιοχής Φιλοπάππου ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του πρώην εφόρου Ακροπόλεως Αλέξανδρου Μάντη,  διότι "με πειθώ και φορτικότητα" εξωθούσαν τους κατοίκους να καταστρέφουν τα κάγκελα της περίφραξης του χώρου του Φιλοπάππου.
 Η  κατηγορία  ήταν  απολύτως αφηρημένη και μη αποδείξιμη, δοθέντος ότι  οι συνελεύσεις των κατοίκων ουδέποτε έλαβαν απόφαση να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε περίφραξη. . Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο  «ηθικής αυτουργίας» στην τέλεση του αδικήματος,  ήταν  η διαβεβαίωση ότι  οι τρεις , σε συνελεύσεις ή κατά μόνας,  είχαν εκφράσει την άποψη ότι δεν πρέπει να περιφραχτεί του Φιλοπάππου, δηλαδή ότι έπρεπε η πρόσβαση να παραμείνει ως είχε .. Μάταια οι τρεις και η δικηγόρος αναφέρθηκαν στην ηράκλεια προσπάθεια των κατοίκων για την προστασία των λόφων που περιελάμβανε  χιλιάδες έγραφα, νίκες σε δίκες κατά καταπατητών, εκδηλώσεις, ημερίδες, καθαρισμούς, πυρασφάλειες, αποκλεισμούς τροχοφόρων , παρεμβάσεις ενημέρωσης και άλλα. Ακόμα και το γεγονός ότι κανείς από τους μάρτυρες κατηγορίας δεν μπορούσε να συνδέσει τους τρεις με παράνομες πράξεις, ή δεν τους είχε ακούσει καν να μιλάνε σε συνελεύσεις , δεν στάθηκε  αρκετό για την αθώωση τους. Ούτε ότι η μία εκ των τριών ήταν αποδεδειγμένα απούσα στο εξωτερικό κατά την μοναδική συνέλευση μετά την οποία έγινε καταστροφή μιας εσωτερικής και παράνομης περίφραξης, δεν στάθηκε  αρκετό  για να την απαλλάξει.  
Αυτοί που καταδικάστηκαν δεν ήταν μόνο ενεργά μέλη του κινήματος κατοίκων αλλά και  γνωστοί  λόγω του τεράστιου νομικού τους αγώνα για την αποκάλυψη  σωρείας παραβιάσεων και καταπατήσεων ,που όφειλε να   είχε σταματήσει η αρχαιολογική υπηρεσία. .
Και το ερώτημα πλέον είναι, αν  η καταδίκη των τριών σημαίνει ότι κάθε μέλος  κινήματος που εκφράζει δημόσια άποψη και αίτημα, μπορεί  να εκτεθεί στην ευθύνη  της ηθικής αυτουργίας  οποιασδήποτε πράξης τελέσει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Κοντολογίς, αν εφεξής θα είναι εφαρμόσιμη η  λογική  των αντιποίνων….  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου