Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




 



Ο κόσμος των καταναλωτών της ιδεολογίας των Μνημονίων συχνότατα δείχνει  πεισμένος για τον «μεταρρυθμιστικό», «εξυγιαντικό» , «εκσυγχρονιστικό» και «προοδευτικό» χαρακτήρα των μέτρων που παίρνονται, όμως οι αντιφάσεις πολλών από αυτά τα μέτρα με την (οικο)λογική  είναι πρόδηλες – με ζαμπετικούς όρους θα έλεγα : Κάνουν μπαμ…
Οι εκσυγχρονιστές  μας λόγου χάρη στοιχίζονται πίσω από έργα όπως αυτά που αναφέρονται στον Αχελώο, χωρίς να δίνουν σημασία λ.χ  στο ότι η εκτροπή μιας μεγάλης υδατικής μάζας προς τη Θεσσαλία «κακομαθαίνει» την εγχώρια γεωργία και κάθε άλλο παρά διακόπτει τους φαύλους κύκλους της… Οι λύσεις οι οποίες προκρίνονται  είναι βραχείας πνοής ,  δεν επιστρατεύουν  τους επιτόπιους υδάτινους πόρους  και δεν ακυρώνουν τις επεμβάσεις που έχουν οδηγήσει σε καταβύθιση των υδροφόρων οριζόντων  - με προφανείς κινδύνους για την αλάτωση των εδαφών.

Για την υπόθεση του Αχελώου και τα φράγματά του θα μπορούσε πλέον να γραφεί μια κανονική ιστορία – που δεν θα ήταν και τελείως ανώφελη για κάποιους  επιμένοντες να ανακαλύπτουν την Αμερική…Τα λέγαμε από τότε, σε βήματα ιδεών όπως η ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ή ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ή η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,  πριν από 30 χρόνια περίπου. Τότε, το 1986,  όταν είχε ξεκινήσει μια αξιόλογη ζύμωση για τις επιπτώσεις των μεγάλων φραγμάτων, όταν ο υποφαινόμενος ήταν τακτικός αποδέκτης του διεθνούς  DAMS  NEWSLETTER,  απείχαμε ελάχιστα χρόνια αφότου ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε έναν από τους περίφημους εορτασμούς για το Κιλελέρ, είχε εξαγγείλει  την υπόθεση της φραγής εισερχομένων υδάτων στον περιφημότερο ποταμό της Δυτικής Ελλάδας….

Τώρα κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την ίδια υπόθεση, υπονομεύοντας ή δηλώνοντας αποφασισμένοι να υπονομεύσουν το κύρος του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας…Και δε χωράει αμφιβολία ότι τυχούσα παράκαμψη  απόφασης του ΣτΕ συνιστά ευθεία βολή κατά της νομιμότητας, ανάλογη με αυτήν της  Χούντας του 1968, που ήρε την μονιμότητα των δικαστικών και απέλυσε αρκετούς από το δικαστικό σώμα, μεταξύ των οποίων και τον Σαρτζετάκη, μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας….Φυσικά είναι γνωστό ότι η ΝΕΑ ΤΑΞΗ προστατεύει το προσωπικό της, όμως είναι επίσης γνωστό  το ότι είναι ικανή σε δεδομένη συγκυρία να το πουλήσει…Για να μη μακρηγορούμε, θέλω απλώς να υπογραμμίσω τούτο  :  Ότι σε περίπτωση προώθησης των έργων παρά αντίθετες δικαστικές αποφάσεις,  οι εμπλεκόμενοι  Υπουργοί, δημόσιοι παράγοντες, εργολάβοι -κλεπταποδόχοι των αποφάσεων της διοίκησης, θα χάσουν τον ύπνο τους για πολλά χρόνια.
Ακολουθεί το άρθρο του Του Γιώργου Λιάλιου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπό τον τίτλο :
«Μελέτη για φράγμα στον Αχελώο - με το ΣτΕ... εκτός τοπίου»

Ανεμπόδιστη συνεχίζεται η ροή δημοσίου χρήματος για την εκτροπή του Αχελώου. Προ ημερών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο μελέτη για το ημιτελές φράγμα της Συκιάς, η κατασκευή του οποίου έχει διακοπεί από το 2010 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά κίνηση, μετά τη χρηματική ενίσχυση των έργων στήριξης της σήραγγας εκτροπής και της εκπόνησης ειδικής οικολογικής μελέτης, που καταδεικνύει ότι η ολοκλήρωση της εκτροπής δρομολογείται ως ειλημμένη απόφαση, παρότι το ΣτΕ δεν έχει ακόμα εκδώσει την απόφασή του.
Η απόφαση του υπουργείου, την οποία υπέγραψε τη Μ. Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, αφορά τη διάθεση 50.000 ευρώ σε ιδιώτη μελετητή για την «εξέταση και διερεύνηση της τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς στον ποταμό Αχελώο» στο πλαίσιο της εκτροπής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο μελετητής καλείται να διερευνήσει τις πιο πρόσφορες λύσεις για την ολοκλήρωση του έργου στην κατεύθυνση της μείωσης του ταμιευτήρα, κυρίως για οικονομικούς λόγους: προκειμένου η στάθμη του νερού να μη φθάσει έως τη μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου και να μη χρειαστεί η κατασκευή περιφράγματος για την προστασία της, όπως είχε υποδείξει το ΣτΕ, και για να μειωθούν οι απαλλοτριώσεις. «Ο ενδεχομένως τροποποιημένος σχεδιασμός του φράγματος της Συκιάς θα πρέπει να μελετηθεί σε επίπεδο κατάλληλο για την απαιτούμενη σύνταξη της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων», αναφέρεται στην απόφαση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το φράγμα της Συκιάς θα είχε ύψος 165 μ. και χωρητικότητα 530 εκατ. κ.μ. νερού. Η κατασκευή του διεκόπη το 2010 με απόφαση του ΣτΕ, όταν τα έργα βρίσκονταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Το φράγμα είχε σχεδιαστεί να γεμίζει με νερό μέσω σήραγγας από το φράγμα Μεσοχώρας (που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί) και κατόπιν να στέλνει νερό μέσω της σήραγγας εκτροπής στη Θεσσαλία (η σήραγγα έχει σχεδιαστεί για την εκτροπή 600 εκατ. κυβικών νερού ετησίως, αν και στις μελέτες η ποσότητα έχει μειωθεί στα 250 εκατ. κυβικά ετησίως).
Πρόκειται για την τρίτη απόφαση, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου. Προηγήθηκαν τον Μάρτιο η χορήγηση παράτασης στον εργολάβο που έχει αναλάβει τη στήριξη της σήραγγας εκτροπής και η ανάθεση οικολογικής μελέτης που θα στηρίξει τις νέες αδειοδοτήσεις του έργου. Με τις αποφάσεις αυτές το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει... να ερμηνεύσει τις παρατηρήσεις του Ευρωδικαστηρίου, μη λαμβάνοντας υπόψη του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν έχει ακόμα εκδώσει την απόφασή του. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες επιλογές δεν είχαν τύχη στο παρελθόν, καθώς από το 1994 έως σήμερα το ΣτΕ σταμάτησε έξι φορές τα έργα της εκτροπής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου