Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Έρχεται το αυτοκινητοπλάνο !


Το αυτοκινητο-πλάνο, δηλαδή το  «υβρίδιο»  αυτοκινήτου και αεροπλάνου,  ακούγεται σαν μια  υπόθεση ελαφρώς τζεϊμσμποντική, σαν ένα φουτουριστικό μέσο διαφυγής εγκληματιών παλαιάς κοπής όπως ο Φαντομάς,  όμως έχει γίνει γνωστό  σε μας τους Έλληνες εδώ και μερικά χρόνια,  τουλάχιστον μετά  από ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής». Το καινούριο με την υπόθεση  είναι  ότι ενώ το αυτοκινητοπλάνο προβλεπόταν μέχρι τώρα να πειθαρχεί στις συνηθισμένες διαδικασίες απογείωσης με τη χρήση διαδρόμου , ο νέος τύπος που λανσάρει η εταιρεία  Terrafugia , είναι καθέτου απογειώσεως – με άλλα λόγια είναι περισσότερο υβρίδιο ΙΧ και ελικοπτέρου !  
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη tgdaily.com, η Terrafugia έχει  παρουσιάσει  πρωτότυπα οχήματο-πλάνα  τόσο το 2009 όσο και στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 2012… Το νέο  μοντέλο της Terrafugia    (TF-X ) είναι εξοπλισμένο με ανατρεπόμενους εκτοξευτήρες, που του επιτρέπουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα στο έδαφος, ενώ  διαθέτει υβριδικούς ηλεκτρικούς κινητήρες που το κάνουν να  μοιάζει με  μικρό τετραθέσιο αεροπλάνο. Αντίστοιχη τεχνολογία χρησιμοποιείται στα Boeing V-22 Osprey του αμερικανικού στρατού.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες του
TF-X  αποδίδουν 600 ίππους,  ενώ εν πτήσει θα ενισχύονται από μια  μηχανή ισχύος 300 ίππων. Θα έχει αυτονομία άνω των 800 χιλιομέτρων ενώ υπολογίζεται ότι η ταχύτητά του θα φτάνει τα 320 χιλιόμετρα την ώρα. Εννοείται βέβαια ότι το συγκεκριμένο αυτοκινητοπλάνο απέχει οικολογικώς από το ηλιακό αεροπλάνο
που  αξιοποιεί αποκλειστικά και μόνο ηλιακή ενέργεια….
Πηγή πληροφοριών για το TF-X  : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου