Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Επιβράδυνση της επιτάχυνσης…


Το κατά πόσο το κλίμα αλλάζει λόγω  ανθρωπογενών  ή γεωφυσικών παραγόντων, είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει τελείως, έστω και αν η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων υποστηρίζει την πρώτη εκδοχή.... Το σίγουρο  είναι ότι οι  πολιτικοί -  και για την ακρίβεια οι υπεύθυνοι πολιτικοί  - είναι υποχρεωμένοι να  εκπονούν πολιτικές  με βάση την πλειοψηφούσα άποψη στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.  Χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουν τις μειοψηφικές απόψεις που διαθέτουν κάποιο αποδεικτικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα πάντως  με μια έρευνα  που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience

«….Ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει επιβραδυνθεί εντός των τελευταίων ετών. Στις δεκαετίες του 1980 και ’90 ο ρυθμός ετήσιας αύξησης ήταν υψηλότερος σε σχέση με σήμερα»


«…….η θερμοκρασία αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι από 0,9 έως 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη συγκριτικά με την προβιομηχανική περίοδο. Οι τιμές αυτές κινούνται αισθητά χαμηλότερα από τις προγνώσεις που είχαν κάνει το 2007 περιβαλλοντικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών…..»


Όλο το κείμενο σχετικά με την έρευνα

Επιβραδύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη μεν,  αυτό δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού δε….. Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience προειδοποιεί ότι χωρίς προληπτικά μέτρα η υπερθέρμανση μπορεί να γίνει απειλητική για την ανθρωπότητα.
Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη τις ερχόμενες δεκαετίες δεν θα επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων. Ωστόσο, αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας του κλίματος, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί μακροπρόθεσμα να φτάσει σε επικίνδυνα για την ανθρωπότητα επίπεδα. Στα πορίσματα αυτά κατέληξε νέα έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων.
Οι ερευνητές υπολόγισαν την αύξηση της θερμοκρασίας με κριτήριο την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Υπολογίζεται ότι αυτή θα ανέλθει στο μέσο του αιώνα στο διπλάσιο της τιμής που είχε πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, αν η ρύπανση του αέρα συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς. Στην ίδια περίπτωση η θερμοκρασία αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι από 0,9 έως 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη συγκριτικά με την προβιομηχανική περίοδο. Οι τιμές αυτές κινούνται αισθητά χαμηλότερα από τις προγνώσεις που είχαν κάνει το 2007 περιβαλλοντικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών.
Το «εμπόριο ρύπων» στην ΕΕ δεν αποφέρει τα αναμενόμενα
Μακροπρόθεσμα επικίνδυνος ο σημερινός ρυθμός εκπομπής CO2
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν θέσει ως όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη τους δύο βαθμούς Κελσίου. Πολλοί ερευνητές εκτιμούν στο μεταξύ ότι πάνω από αυτό το όριο ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την ανθρωπότητα, με αύξηση των πλημμυρών, καυσώνων, καθώς και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο κύριος συντάκτης της έρευνας Αλεξάντερ Ότο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις ότι η περιβαλλοντική εξέλιξη τα επόμενα 50-100 χρόνια θα είναι καθοριστική. Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις νέες εκτιμήσεις ο Ρέτο Κνούτι, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα. Ωστόσο ο καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (ΕΤΗ) δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σε χρονικό βάθος αιώνων, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα υπερβεί κατά πολύ το όριο των +2 βαθμών Κελσίου, αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με το σημερινό ρυθμό.
Ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει επιβραδυνθεί εντός των τελευταίων ετών. Στις δεκαετίες του 1980 και ’90 ο ρυθμός ετήσιας αύξησης ήταν υψηλότερος σε σχέση με σήμερα. Εκτιμάται, μεταξύ άλλων, ότι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ΕΕ επιχειρεί να βάλει φραγμό στις τιμές των εκπομπών με το «εμπόριο ρύπων», ένα σύστημα που μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει, ωστόσο, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

http://www.dw.de/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%B1% CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC/a-16825230?maca=gri-standard_feed-gri-10507-xml

Reuters / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου