Η πρόσληψη εξασθενούς χρωμίου για την καρκινογένεση – επί ποντικών ή ανθρώπων – δεν απαιτεί τη χρήση μαγειρικών σκευών – π.χ κουταλιών….Για τον ίδιο στόχο αρκούν μαϊκρο-μικροποσότητες, υπό τον όρο να καταναλώνονται τακτικά και με πλήρη κάλυψη/ανοχή των δημοσίων υπηρεσιών…
Η ερώτηση της Ηρώς Διώτη για το διασημότερο ίσως χημικό δηλητήριο εν Ελλάδι, μετά μάλιστα την υπόθεση Ασωπού, διατηρεί στο ακέραιο την καρα-επικαιρότητά της, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το ΙΓΜΕ αποφαίνεται ότι το εξασθενές χρώμιο είναι επικίνδυνο μόνο εισπνεόμενο – όπως περίπου ο Αμίαντος…
Λέει η Διώτη προς τους ΥΠΕΚΑ και Υγείας :
1. Το εξασθενές χρώμιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο με την κατάποση (και αυτό είναι γνωστό από τις 31.12.2008, ημέρα δημοσίευσης της μελέτης που ανακοίνωνε τα πειράματα που έγιναν και που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εξασθενές χρώμιο σε πόσιμο νερό προκάλεσε καρκινογένεση σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685832/ ).
2. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει πάρει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, ζητώντας θέσπιση ορίου στο πόσιμο νερό, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του ζητήματος στην αναφορά του προς το ΥΠΕΚΑ (αριθ. Πρωτοκ. 140025/34269/2011) και συναρμόδιες αρχές, για το θέμα του Ασωπού στις 6 Δεκεμβρίου του 2011
3. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χαλκίδας με την υπ’ αριθμ 1158/2Ο1O απόφαση που εκδόθηκε στο πλαίσιο προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθόρισε όριο 2μg/lt για την περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό της περιοχής των Μεσσαπίων. Επίσης και σε άλλες περιοχές, συμφωνά με δημοσιεύματα, έχουν ανιχνευτεί στο νερό συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου (Cr) και εξασθενούς (CrVI) χρωμίου, πολύ υψηλές π.χ Cr σε συγκέντρωση 98μgr/L και CrVI σε συγκέντρωση 97μgr/L.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό: στην περίπτωση του δηλητηριασμένου από τοξικές ουσίες νερού της πόλης Χίνκλεϊ στην Καλιφόρνια (υπόθεση γνωστή στο κοινό και ως υπόθεση «Εριν Μπρόκοβιτς») το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκτίμησης Κινδύνων Υγείας της αμερικανικής πολιτείας έκρινε ως πρότυπο «αμελητέου κινδύνου» τη συγκέντρωση CrVI σε νερό ύψους 0,02μgr/L, το οποίο «μεταφράζεται» σε ποσοστό εμφάνισης καρκίνου από τη συγκεκριμένη αιτία 1 προς 1.000.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε εκατομμύριο ανθρώπων που πίνουν δύο λίτρα νερό ημερησίως για 70 χρόνια με το συγκεκριμένο επίπεδο CrVI, ένας θα εμφανίσει καρκίνο από την έκθεσή του στην τοξική ουσία. Η συγκέντρωση CrVI ύψους 97μgr/L, σε νερό ανάγει την εν λόγω πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε 1 ανά 200 περίπου κάτοικους, καθιστώντας την εξαιρετικά επικίνδυνη.
4. Παρ’ όλα αυτά και την νομοθεσία που υπάρχει σε άλλες χώρες για το εξασθενές χρώμιο στην Ελλάδα το θέμα κρατείται στη σιωπή και καμιά πρόνοια δεν παίρνει η πολιτεία για τους καθορισμούς ορίων στο πόσιμο νερό. Αντιθέτως μάλιστα πολύ πρόσφατα το ΙΓΜΕ σε έκθεσή του για το εξασθενές χρώμιο στο Σχίνο Κορινθίας αναφέρει πως είναι καρκινογόνο μόνο μέσω της αναπνοής.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Γνωρίζουν τις επίσημες μελέτες για την καρκινογόνο δράση του συγκεκριμένου στοιχείου και την επικινδυνότητά του στο πόσιμο νερό και τι μέτρα θα πάρουν για την προστασία της υγείας του πληθυσμού στις περιοχές που έχει προκύψει πρόβλημα; Θα προβούν σε δράσεις ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισης του προβλήματος;
2. Σκοπεύουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για καθορισμό ορίου στο πόσιμο νερό, όπως έκανε το διοικητικό πρωτοδικείο Χαλκίδας;
3. Γιατί υποβαθμίζεται το θέμα του Ασωπού τι στιγμή που η πολιτεία γνωρίζει τόσο καιρό τη σοβαρότητά του;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου