Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Το Βολτ για το Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο

 

 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση εισάγει μία νέα έννοια: το τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με κάποιες κατηγορίες να εξαιρούνται, θα πληρώνουν έναν ελάχιστο φόρο, που θα φτάνει τα €1.823/χρόνο, ανεξαρτήτως του πραγματικού τους εισοδήματος. Αν το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού θα πρέπει να ζητήσουν οι ίδιοι έλεγχο για να αποδείξουν το αντίθετο. 


Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών στην Ευρωπαϊκή ένωση, διπλάσιο από τον μέσο όρο της. Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η υψηλή φοροασφαλιστική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας. Αυτή, καθώς και η ύπαρξη μεγαλύτερης δυνατότητας φοροαποφυγής, αυξάνει δυσανάλογα τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών.


Το Βολτ αναγνωρίζει τα προβλήματα αυτά. Κατανοεί, όμως, ταυτόχρονα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι και μεγάλη πηγή δυναμικότητας για την οικονομία, και πάνω από όλα ότι δεν είναι αποδεκτό, ειδικά σε περιόδους πληθωριστικής κρίσης, η φορολόγηση να επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδήματα με νομοθετήματα με οριζόντια χαρακτηριστικά. Για το Βολτ το “τεκμαρτό εισόδημα” είναι άλλη μία στρέβλωση στο εθνικό φορολογικό σύστημα.  Αντ’ αυτού οι φορολογικοί έλεγχοι που προαναγγέλονται πρέπει να επικεντρωθούν σε άτομα που είναι εμφανές από τις φορολογικές δηλώσεις ότι έχουν υψηλή πιθανότητα μεγάλης φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειωθεί η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου με αντίστοιχη πρόταση για καταβολή τους σε μηνιαία βάση και αυτόματα στις ηλεκτρονικές πληρωμές. 


Ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο θα έπρεπε να επιδιωκει τον εξορθολογισμό του φορολογικού και όχι την περαιτέρω στρέβλωση του! 


 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου