Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς»– για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς 2024

 

Costa Carras European Citizens Award

for the Safeguard of Endangered Heritage 2024

 

14 Δεκεμβρίου 2023

 

Η EUROPA NOSTRA και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανακοινώνουν με ιδιαίτερη υπερηφάνεια τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς / Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Κώστας Καρράς εργάστηκε ακούραστα για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ευρώπης με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Το βραβείο «Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage»  τιμά την παρακαταθήκη αυτού του εμβληματικού υποστηρικτή της κοινής κληρονομιάς και των αξιών της Ευρώπης, εμπνέοντας και ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση των αξιών που υποστήριξε.

 

Θεσμοθετημένο το 2013, το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν ευρωπαίο πολίτη, μια ομάδα ατόμων ή μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών με έδρα την Ευρώπη[1] για μια επιτυχημένη και υποδειγματική εκστρατεία κινητοποίησης του κοινού με σκοπό τη διάσωση της απειλούμενης κληρονομιάς στη χώρα τους ή σε άλλη περιοχή στην Ευρώπη. Ο νικητής του Βραβείου λαμβάνει  χρηματικό έπαθλο 10.000€ και τιμητικό δίπλωμα.

 

Οι αιτήσεις για τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage μπορούν να υποβληθούν έως τις 16 Φεβρουαρίου 2024. Η παρούσα Αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί μέσω email στη Διεύθυνση sepi@ellinikietairia.gr και/ή info@europanostra.org.

 

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από διεθνή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ανεξάρτητους ειδικούς στους τομείς του πολιτισμού, πολιτιστικής κληρονομιάς και επικοινωνίας από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η Τελετή Απονομής του Βραβείου Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου 2023, κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum 2024 στους Δελφούς. 

 

Το Βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2023 από την EUROPA NOSTRA και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ιδρυτικοί Εταίροι του Βραβείου είναι το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών  and the European Investment Bank Institute.

 

Τον Απρίλιο 2023 απονεμήθηκε στην ρουμανική οργάνωση ARAArchitecture. Restoration. Archaeology το πρώτο Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» για την Διασφάλιση Aπειλούμενης Κληρονομιάς / Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural and Natural Heritage, για την πρωτοποριακή δουλειά της στη κινητοποίηση πολιτών στην Ρουμανία για την προστασία και προώθηση της Roșia Montană, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ

Ο Κώστας Καρράς (1938-2022) ήταν οραματιστής οικολόγος, διαπρεπής ιστορικός και διανοούμενος καθώς και διακεκριμένος επιχειρηματίας, ουμανιστής και ιδεαλιστής – ένας αληθινός Έλληνας και ένας αληθινός Ευρωπαίος. Εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Europa Nostra το 1976. Υπό την καθοδήγησή του, η Europa Nostra έχτισε ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό κίνημα κληρονομιάς βασισμένο στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Ίσως η πιο ουσιαστική παρακαταθήκη του είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την οποία ίδρυσε με τη σύζυγό του Λυδία Καρρά το 1972.

Farewell to Costa Carras | Photos of Costa Carras

 

EUROPA NOSTRA(Aana Pinheiro,

jp@europanostra.org, +31 6 34 36 59 85)


Η Europa Nostra είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζεται τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς. Είναι μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στηρίζεται  από ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων φορέων, ιδιωτικών εταιρειών και φυσικών προσώπων, που καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτισμικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, διατηρώντας στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO και άλλους διεθνείς φορείς. Η Europa Nostra, που ιδρύθηκε το 1963, γιορτάζει φέτος την 60η επέτειό της.

Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των απειλούμενων μνημείων, τοποθεσιών και τοπίων της Ευρώπης, ιδίως μέσω του Προγράμματος ”7 Most Endangered” /«7 Υπό Απειλή». Γιορτάζει την αριστεία μέσω των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra». Η Europa Nostra συμβάλλει ενεργά στον καθορισμό και την εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών που σχετίζονται με την κληρονομιά, μέσω ενός συμμετοχικού διαλόγου με τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το συντονισμό της European Heritage Alliance.

Από την 1η Μαΐου 2023, η Europa Nostra ηγείται του Ευρωπαϊκού consortium που έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαχείριση του πιλοτικού έργου European Heritage Hub. Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των επίσημων εταίρων της πρωτοβουλίας New European Bauhaus που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η περιφερειακή συμπρόεδρος του Climate Heritage Network για την Ευρώπη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

(Κατερίνα Στεμπίλη 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ:
210 3225245, εσωτ. 2)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) –σωματείο μη-κερδοσκοπικό,  μη-κυβερνητικό– αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η δράση της ΕΛΛΕΤ συνοψίζεται σε 3 βασικούς άξονες: α/ Έργα διατήρησης / αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικού περιβάλλοντος. β/ Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της κοινής μας κληρονομιάς (τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις προς τους φορείς χάραξης πολιτικής) και νομικούς αγώνες: για την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την προστασία αιγιαλού & δασών, την χωροταξία του τουρισμού, την φέρουσα ικανότητα, την περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση, την ενέργεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προσφυγές και παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και άλλους φορείς για επίκαιρα θέματα προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος). γ/ Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα φυσικού / ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική εκπαίδευση, με προγράμματα όλων των βαθμίδων.

Η ΕΛΛΕΤ είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Europa Nostra (της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και κληρονομιάς) και συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO, το European Environmental Bureau, την ένωση European Historic Houses και άλλους φορείς.

Η ΕΛΛΕΤ έχει λάβει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2012 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών το 2002, καθώς και το 2022, «για τα 50 χρόνια συνεχών και επιτυχών δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος της Ελλάδας .»

 


 





[1] Αποδίδεται σε πολίτες, ομάδες πολιτών ή οργανισμούς από ένα από τα Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης  (47 χώρες). Το Βραβείο δεν  αποδίδεται μετά θάνατον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου